Categorie archieven: 2023

Klaas Agricola is altijd en overal oprecht zichzelf ‘Ik wil een burgemeester zijn voor iedereen’

DAMWÂLD – De afgelopen zes jaar was Klaas Agricola burgemeester van de gemeente Dantumadiel en dankzij zijn herbenoeming is hij dat ook de komende zes jaar. ,,Ik ha der nocht oan”, verklaart de burgervader enthousiast. Burgervader, zo werd hij door Commissaris van de Koning Arno Brok genoemd bij de herbenoeming. Een burgemeester die graag – het liefst op de fiets – langskomt om een praatje te maken. ,,Als je tussen de mensen staat hoor je het meeste en weet je waar je rekening mee moet houden.”

Na drie keer dé tocht nu drie keer per week ‘De Tocht’

DAMWÂLD – ,,Vroeger moest alles wijken voor het voetbal. Maar als ik nu bij het voetbal ben en de wedstrijd duurt wat langer dan vertrek ik voor het laatste fluitsignaal. Op dit moment vind ik De Tocht toch net even iets mooier”. Pieter Postma uit Damwâld is één van de driehonderd vrijwillige figuranten die mee schaatst in spektakelmusical De Tocht in het Frisotheater in Leeuwarden. Sinds de start van deze musical deed hij al aan zo’n veertig voorstellingen mee. En wat hem betreft blijft het daar niet bij. ,,Ik ben in ieder geval tot eind januari iedere week drie keer ingepland.”

‘Ik doch allinnich noch klussen dy’t ik moai fyn’

DE WESTEREEN – Wiebe van der Land (57) uit De Westereen is al meer dan veertig jaar timmerman. Sinds 2015 heeft hij zijn eigen bedrijf, vdL timmer-, montage- & onderhoudsbedrijf. De ene na de andere opdracht sleept hij binnen. ,,Ik ha noait sûnder wurk sitten’’, zegt Wiebe. Een paar jaar geleden heeft hij een hartoperatie gehad en dat heeft hem een andere kijk op het leven gegeven. ,,Ik doch no allinich noch klussen dy’t ik moai fyn.’’

Donorhart geeft Jan Hendrik Boersma tweede leven

DE WESTEREEN – Jarenlang stond het leven van Jan Hendrik Boersma in het teken van de achteruitgang van zijn hart. Steeds meer aanpassingen, steeds ‘zuiniger’ leven. Inleveren wat betreft kwaliteit van leven. Mentaal bleef hij echter ijzersterk, hierin gesteund door zijn echtgenote Marjan en hun twee kinderen. Samen gingen ze het gevecht aan, dat uiteraard zijn sporen achterliet in het gezin. Het probleem: PLN-cardiomyopathie, een ziekte aan de hartspier.

Zanger Gaatze Bosma uit De Westereen: ‘Vroeger fietste ik rond met een RadioNL-sticker, nu draaien ze mijn muziek’

DE WESTEREEN – ‘It giet dat it slydjaget’ met de carrière van Gaatze Bosma. De zanger uit De Westereen wordt door RadioNL ‘één van de meest getalenteerde levensliedzangers van het Noorden’ genoemd. Zijn nieuwste nummer ‘Maakt me niks meer uit’ werd bovendien uitgeroepen tot Hollandse Nieuwe van de radiozender en staat hoog in de Oranje Top 30. Wie de agenda van de sympathieke 28-jarige bekijkt, ziet optredens staan tot ver in het nieuwe jaar. Tijd om eens te vragen hoe het voelt, dit succes.

De hoogtepunten moeten nog komen voor Harm Visser

DE WESTEREEN – De pas 23-jarige Harm Visser uit de Westereen is sinds 2020 lid van het Jumbo-Visma schaatsteam en timmert sindsdien op onmiskenbare wijze aan de weg op de ijsbaan. Op het moment van schrijven is het (marathon)seizoen in volle gang. Visser zette in oktober in Gro-ningen direct de toon door de eerste race van de Daikin Marathon Cup op zijn naam te schrij-ven, net als maar liefst vier van de vijf wedstrijden erna. We spraken de man in vorm.

Huis opnieuw inrichten? Bij Woonland weten ze hoe!

TWIJZELERHEIDE – Ooit begonnen als meubelstunter, doorgegroeid tot meubelspeciaalzaak en uitgegroeid tot een bedrijf die je complete woninginrichting kan verzorgen. Wat is er tegenwoordig níet verkrijgbaar bij Woonland in Twijzelerheide? Sinds afgelopen zomer is er hard gewerkt om de zaak uit te breiden en naast kwaliteitsmeubelen in verschillende prijsklassen ook vloeren, raamdecoratie en traprenovatie aan te bieden.

‘Fryslân boppe!’ op de set van de AH-kerstreclame

DE WESTEREEN – Piet Rozendaal (79) uit Leeuwarden speelt de hoofdrol in de AH-kerstcommercial. Daarin bereiden jongeren een kerstmaaltijd voor hun bokstrainer én sporen ze de dochter op waarmee hij geen contact meer had. Piet hoefde eigenlijk niet te acteren voor zijn rol: de bokslegende heeft diepe dalen gekend waarin hij het contact met zijn gezin verloor. Zijn boksschool was zijn redding.

Heine bijker: ‘De dowen ha my sa’n protte brocht’

DE WESTEREEN – Hij woont al jaren in De Westereen, maar is geen handelaar. Anders had Heine Bijker (63) zijn duiven wel voor een hoge prijs verkocht aan bokslegende Mike Tyson (57), die speciaal voor hem naar De Westereen kwam. ,,Jild kin my neat skille, mar de dowen wol. Dy ha my sa’n protte brocht’’, aldus Bijker die in de duivenwereld beroemd is vanwege zijn prestaties.