DE WESTEREEN – ‘It giet dat it slydjaget’ met de carrière van Gaatze Bosma. De zanger uit De Westereen wordt door RadioNL ‘één van de meest getalenteerde levensliedzangers van het Noorden’ genoemd. Zijn nieuwste nummer ‘Maakt me niks meer uit’ werd bovendien uitgeroepen tot Hollandse Nieuwe van de radiozender en staat hoog in de Oranje Top 30. Wie de agenda van de sympathieke 28-jarige bekijkt, ziet optredens staan tot ver in het nieuwe jaar. Tijd om eens te vragen hoe het voelt, dit succes.

Het antwoord komt al snel tijdens een gesprek waarin de boekingen middels telefoontjes binnenstromen. ,,Ik ben erg tevreden met hoe het nu gaat en ben heel blij met de waardering van het publiek.” Optreden voor publiek doet Gaatze al heel lang, het begon op jonge leeftijd met het imiteren van Lytse Teake. ,,Ik leerde zijn sketches uit het hoofd en deed die na op verjaardagsfeestjes. Dat vond mijn familie heel grappig. Ik dacht: als mensen lachen, is het goed.” Vanaf zijn achtste volgde hij bovendien gitaarles bij Peter van der Ploeg. Een logische stap bij het bespelen van een instrument was er ook bij te zingen. ,,Dus ging de gitaar mee naar verjaardagen en op een gegeven moment kwamen daar andere feestjes bij. Het werd algauw professioneler.” 
 
Elke dag oefenen
Op zijn zeventiende schreef Gaatze zich dan ook in bij de KVK. Datzelfde jaar, 2012, deed hij in De Westereen mee aan Doch it foar dyn doarp, een tv-programma van Omrop Fryslân. ,,Kijk maar eens, toen deed ik een nummer van Neil Young.” Het filmpje op de telefoon toont een hele jonge Gaatze, met veel langer haar, een mondharmonica én gitaar. En een prachtige stem. ,,Het zingen is bij mij niet vanzelf gekomen. Je moet natuurlijk wel een bepaalde aanleg hebben, maar ik heb jarenlang zangles gehad van Monique Bakker en elke dag uren geoefend. Hoe ik nu zing, komt echt doordat ik kilometers gemaakt heb.” 
 
‘Ik vind het leuk om een gezellige sfeer te creëren en mensen blij te maken. Daar voel ik me goed bij.’
 
Mensen blij maken
In 2013 werd Gaatze gevraagd Elvis te spelen in het toneelstuk Walk the Line over Johnny Cash, bij toneelvereniging It Moat Kinne uit Broeksterwâld. Uit die voorstelling ontstond de band Lookin4cash, met Tiffany van der Wal, Silke Woudstra en Ivo Poelsma. ,,We hebben een tijdje optredens gedaan met rockabilly muziek. Dat was erg leuk en een groot succes.” Maar Gaatze voelde dat Nederlandstalige muziek beter bij hem past. ,,Ik 
vind het leuk om een gezellige sfeer te creëren en mensen blij te maken. Dat had ik vroeger al, met die sketches. Daar voel ik me goed bij.” 
 
De Nederlandstalige muziek leeft volop: RadioNL is een populaire zender waar veel liefhebbers dagelijks op afstemmen. ,,Ik ben ontzettend dankbaar voor de radio. De waardering van deze zender en de luisteraars is voor mij de kers op de taart. Ik vind het heel bijzonder om mijn liedjes bijvoorbeeld in de auto op de radio te horen. Vroeger had ik een sticker van RadioNL op mijn fiets, nu draaien ze mijn muziek! Dat is toch bijzonder?”
 
‘Kippenvel: dit is het’ 
Veel Friese feestvierders kennen Gaatze vooral van de bekende Nederlandstalige nummers, die hij graag en vol overtuiging zingt. Daar komen nu meer eigen liedjes bij. ,,Ik was al een beetje op zoek naar iets nieuws, toen muzikant en tekstschrijver Sipke de Boer naar mij toe kwam: hij had liedjes geschreven die misschien wel geschikt waren voor mij. Daarvan hebben we nu twee uitgebracht, eerst ‘Wat heb ik fout gedaan’ en daarna ‘Maakt me niks meer uit’.” Bij het opnemen van dat laatste nummer gebeurde er iets bijzonders. ,,Ik heb het ingezongen in de Mastersound Studio’s in Muntendam. Heit was daarbij, evenals Sipke en producer Niels. Heit en Sipke kregen kippenvel en Niels zei ook: ‘Ik voel hem’. Ik besefte zelf ook meteen: dit is het, dit is goed.” Het grootste compliment vindt Gaatze echter het moment dat het publiek zo’n nummer van voor tot achter meezingt. ,,Het is natuurlijk spannend of ze zo’n nieuw, onbekend liedje oppakken. Als dat zo is, is dat heel bijzonder en mooi.”
 
‘Ik neem meer risico en dat maakt het kwetsbaarder. Maar het geeft zoveel voldoening als het aanslaat. Want die eigen liedjes, dat ben ik. Dat is 100% Gaatze.’
Kwetsbaarder
Het bezig zijn met nieuwe liedjes geeft ook veel energie. ,,Sipke is een goede vriend geworden, met wie ik op één lijn zit qua muziek. We werken heel goed samen en breiden zo mijn repertoire uit. Mensen zeggen nu: ‘Goh, ik wist niet dat jij zo goed kon zingen’. Dat is een heel mooi compliment.” Spannend is deze fase ook, vertelt de Westereender: ,,Door eigen liedjes te zingen speel ik niet ‘op safe’, ik neem meer risico en dat maakt het kwetsbaarder. Maar het geeft zoveel voldoening als het aanslaat. Want die eigen liedjes, dat ben ik. Dat is 100% Gaatze.” Misschien komt er ooit wel een avondvullend programma in het theater, met alleen maar eigen muziek. ,,Je moet altijd ergens naartoe werken, maar ik heb geen hele grote ambities. Ik geniet van hoe het nu gaat.” 
 
‘Sinds de coronaperiode ben ik me er veel meer van bewust dat we nu moeten genieten, omdat het morgen anders kan zijn.’
 
Dankbaar en tevreden
Sinds een tijdje is Gaatze ook gelukkig in de liefde. ,,Ja, op liefdesgebied gaat het ook goed. Daarnaast zijn mijn ouders mijn steun en toeverlaat, dat zijn ze altijd al geweest. Mijn heit Ale gaat vaak mee naar optredens.” Gaatze is dankbaar dat dat kan. ,,De coronaperiode heeft ons laten zien dat alles in één dag anders kan zijn. Sinds die tijd ben ik me er veel meer van bewust dat we nu moeten genieten, omdat het morgen anders kan zijn. Familie en bij elkaar kunnen zijn is zó belangrijk. Als je geen mensen om je heen hebt, ben je alleen.” Gaatze kan op het moment dan ook alleen maar heel tevreden en gelukkig zijn. ,,Ik ben heel dankbaar voor het feit dat het op alle vlakken zo goed gaat.”