DE WESTEREEN – Piet Rozendaal (79) uit Leeuwarden speelt de hoofdrol in de AH-kerstcommercial. Daarin bereiden jongeren een kerstmaaltijd voor hun bokstrainer én sporen ze de dochter op waarmee hij geen contact meer had. Piet hoefde eigenlijk niet te acteren voor zijn rol: de bokslegende heeft diepe dalen gekend waarin hij het contact met zijn gezin verloor. Zijn boksschool was zijn redding.

Piet heeft genoten van de opnames voor de tv-reclame én van het contact met Annemieke Boschma (31) uit De Westereen. Zij was als productiemanager bij deze commercial betrokken. ,,Toen ik binnenkwam voor het passen van de kleding, begon ze meteen Fries tegen me te praten. Daardoor waren de zenuwen in één keer weg. Ook bij de opnames was ze fantastisch. Dan zei ze: ‘Als er wat is, moet je het zeggen. Ik ben hier om je te helpen.’ De scène waarin ik van de bank overeind kwam, moest wel twintig keer over. Daarna had ik erg last van mijn rug. Annemieke zorgde voor pijnstillers en warmtepleisters. Toen was het weer goed. Ik ben haar eeuwig dankbaar voor haar steun. Het is echt een skat!” 
 
Wâldman
Piet is een Leeuwarder, een Fries in hart en ziel én een Wâldman. ,,Mijn beppe komt uit Broeksterwâld en ik kwam vroeger veel in De Westereen. Daar heb ik mooie herinneringen aan.” Piet begon al op zijn veertiende 
te werken, bij de winkel van Jan Jeppes in De Westereen. ,,Bij ons thuis in Leeuwarden was het heel armoedig. Als ik bij Jan Jeppes bleef slapen had ik een ‘vet weekend’, met meer dan genoeg te eten!” Piet heeft vroeger ook duiven en paarden gehad en kwam daarvoor vaak in het dorp. ,,Je moest in De Westereen zijn, daar was de handel.” 
 
Piet heeft een bewogen leven achter de rug. Dat zijn drie zonen en zijn dochter nu zo trots op hem zijn en op zijn rol in de tv-reclame, vindt hij fantastisch. ,,Ik ben niet altijd een lieve jongen geweest. Ik ben hier dan ook héél blij mee!” 
 
Klik met Piet
Voor Piet was de wereld van tv-commercials nieuw, maar de uit De Westereen afkomstige Annemieke werkt al bijna tien jaar in de film- en televisiebranche. ,,Piet en ik hadden meteen een band omdat we Fries met elkaar 
konden praten.” 
 
Voor de kerstcommercial was Albert Heijn de opdrachtgever, het idee is ontwikkeld door reclamebureau TBWA en productiemaatschappij Holy Fools maakte de reclamefilm. Laatstgenoemde vroeg Annemieke als één van de twee productiemanagers. De klik met Piet was bij deze productie een fijne bijkomstigheid. ,,We hadden echt momentjes samen, zo zeiden we steeds ‘Fryslân Boppe’ tegen elkaar. Ik ben heel trots dat een Fries de hoofdrol speelt in deze commercial.”

DE WESTEREEN – Bokstrainer Piet Rozendaal (79) uit Leeuwarden is de grote ster in de kerstcommercial van Albert Heijn. Maar er was nog een Fries betrokken bij deze opnames: productiemanager Annemieke Boschma (31) uit De Westereen. ,,Ik ben sinds 2021 als freelancer betrokken bij AH-campagnes.’’

Dat ze ooit onderdeel zou zijn van dit soort veelbekeken producties, had ze vroeger nooit kunnen bedenken. ,,Vorig jaar werkte ik ook mee aan de kerstcommercial en in het jaar daarvoor aan de Sinterklaascommercial. Ik wist niet dat dit soort werk bestond, maar ik vond films kijken wel altijd leuk”, vertelt Annemieke. Na de bassischool in De Westereen en de middelbare school in Leeuwarden, ging ze Communicatie- en informatiewetenschappen studeren in Utrecht. Voor de master Film- en Television Studies moest ze stage lopen. ,,Dat wilde ik graag, want zo kwam ik erachter wat voor werk ik kon doen.” Van de productiemaatschappij in Amsterdam waar ze stage liep, kreeg ze zelfs de kans om voor een productie mee te gaan naar Frankrijk. 
Annemieke werd vaak flink uitgedaagd. Zo moest ze eens een huis regelen waarin een achtbaan kon worden gebouwd voor een commercial. ,,Dat betekende veel bellen en heel vaak nee te horen krijgen…” Tot Annemieke een dochter van huiseigenaren aan de telefoon kreeg die het meteen zag zitten en haar ouders overhaalde. ,,Dat was een bijzonder moment.” 
 
Lange draaidagen
Annemieke vertelt dat haar rol bij elk project anders is. ,,De ene keer ben ik producer, een andere keer coördineer ik vooral de cast, of maak ik de call sheets: daarop wordt per draaidag alle informatie vermeld.” Eén van de leukste dingen van haar werk vindt Annemieke met z’n allen iets moois maken. ,,We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat, zodra de camera aangaat, het een goede take wordt.” Daar horen lange draaidagen bij van minimaal 10 uren, met uitschieters tot wel 18 uren. ,,Als je het niet heel erg leuk vindt, houd je het niet vol. Ik vind het fantastisch en ik voel me bevoorrecht dat ik met zulke getalenteerde mensen mag werken.” 
Ted Lasso
Annemieke noemt een bijzonder project waar ze aan meewerkte: Ted Lasso, een Amerikaanse sportkomedie-dramatelevisieserie op Apple TV. ,,De cast kwam deels uit Engeland en deels uit Amerika, de crew kwam uit Engeland. De manier van werken was heel anders. Bovendien waren we de eerste filmploeg die werd toegelaten in het Van Gogh Museum voor filmopnames voor een serie en op zo’n grote schaal: met wel tweehonderd mensen. Dat was bijzonder om mee te maken. We hebben er zowel voor het museum als voor de crew een goede ervaring van gemaakt.”
 
A Small Light
Dankzij dit project raakte Annemieke ook betrokken bij de productie van de serie A Small Light, over het leven van Miep Gies. Zij was de secretaresse van Otto Frank, de vader van Anne Frank. Miep hielp in de Tweede Wereldoorlog de familie Frank en vier andere onderduikers. ,,Voor deze serie zijn veel beelden in het buitenland opgenomen. Maar de scènes waarin exterieurs voorkomen, zijn in Amsterdam op locatie gedraaid. Alle huizen moesten er exact uitzien zoals vroeger. Veel mensen hadden vitrages voor de ramen van materiaal dat toen nog niet bestond: dat moest vervangen worden. We stonden met bijna driehonderd mensen op de set. Dan ben je een kleine schakel in een groot geheel. Maar het is belangrijk dat alles klopt.”
 
Pijnstillers voor Piet
Annemieke haalt veel voldoening uit het mede mogelijk maken van zo’n productie. ,,Soms zijn het hele triviale dingen en soms is wat ik doe bepalend voor de scène.” Bij de opnames van de AH-kerstcommercial zorgde Annemieke er bijvoorbeeld voor dat Piet pijnstillers kreeg. Nadat hij voor een scène wel twintig keer van een bank overeind moest ‘schieten’ zag Annemieke dat Piet er doorheen zat. ,,Natuurlijk heb ik hem toen geholpen.” 
Toeval of niet 
Deze kerstcommercial is in oktober opgenomen, maar de voorbereidingen begonnen al veel eerder. ,,Ik had het idee in augustus al gelezen. Bijzonder dat het bedachte verhaal zo samenviel met Piets levensverhaal. Of dat toeval was? Misschien moest het wel zo zijn. In elk geval viel met Piet meteen alles op z’n plek.” Annemieke ontmoette Piet bij het doorpassen van de kleding. ,,We hebben met de cast een dag in het atelier van de stylisten doorgebracht. Ik voel me altijd heel verantwoordelijk voor de cast, want mensen weten vaak niet wat hen te wachten staat. Voor de jongeren die in de commercial spelen én voor Piet was alles nieuw.  Ik zie het als mijn taak om ze op hun gemak te stellen.” 
 
Annemieke doet haar werk inmiddels bijna tien jaar, maar blijft het bijzonder vinden. ,,Er zijn altijd meer verhalen die verteld moeten worden, om wat voor reden dan ook. Het gaat niet alleen om de film, maar ook om alles er omheen. Als de sfeer goed is, zie je dat terug. Het is mensenwerk, dat mag je nooit uit het oog verliezen.”
 
‘Ga ervoor’
Annemieke woont in Amsterdam, maar komt regelmatig terug in De Westereen bij heit en mem. ,,Ik heb inmiddels het Amsterdamse lef in me, maar ik ben nog steeds Friezin. De filmwereld kan snel en oppervlakkig zijn. Ik vind het belangrijk om dichtbij mezelf te blijven.” Toch had Annemieke geen andere keuze willen maken. ,,Als je ergens enthousiast over bent, moet je ervoor gaan. Anders blijft je talent onontdekt. Voor mij was in De Westereen blijven geen optie, daar ben ik te nieuwsgierig voor.” Annemieke weet nog niet wat er volgend jaar op haar afkomt en dat vindt ze niet erg. ,,Daar voel ik me comfortabel bij. Toen ik ontslag nam en ging freelancen, had ik er ook vertrouwen in. Het komt altijd goed.”