DE WESTEREEN – De pas 23-jarige Harm Visser uit de Westereen is sinds 2020 lid van het Jumbo-Visma schaatsteam en timmert sindsdien op onmiskenbare wijze aan de weg op de ijsbaan. Op het moment van schrijven is het (marathon)seizoen in volle gang. Visser zette in oktober in Gro-ningen direct de toon door de eerste race van de Daikin Marathon Cup op zijn naam te schrij-ven, net als maar liefst vier van de vijf wedstrijden erna. We spraken de man in vorm.

Nog een paar maanden en dan verlaat Harm zijn ouderlijk huis in de Westereen voor een wo-ning in Heerenveen, vlakbij Thialf. Lang bleef hij zijn geboortedorp trouw, maar inmiddels is het tijd om de spreekwoordelijke vleugels uit de slaan. Alhoewel, spreekwoordelijk? Het lijkt er soms op dat Harm op de baan tevens een paar vleugels met zich meedraagt. ,,We hebben vijf van de laatste zeven wedstrijden gewonnen”, begint hij, ,,dus dat is best lekker.” Het schaatsen is niet met paplepel ingegoten in huize Visser, al werd Harm lichtelijk aangestoken door zijn zus. ,,Zij begon op jonge leeftijd met skeeleren, wat ik ook wel interessant vond. Ik was zes toen ik ging skeeleren en een paar jaar later waren we geregeld samen op de ijsbaan in Leeuwarden te vinden. Daar kwam de liefde en passie voor het schaatsen verder tot uiting.” 
 
Combi school en sport
Al op 11-jarige leeftijd verliet Visser de vertrouwde basisschool in De Westereen voor de in-middels opgeheven schaatsopleiding iSkate in Groningen. ,,Na een jaar op zes op iSkate te heb-ben gezeten, werd de stekker uit die opleiding getrokken. Ik was toen 17. Vanaf mijn 18de kwam er aandacht vanuit de commerciële teams. Ik was geen hoogvlieger, maar bleef wel progressie maken. Ik was in die tijd meer een langebaanschaatser dan een marathonrijder. Maar na succes-sen op het NK Marathon bij de junioren en tijdens enkele B-marathons werd ik gebeld door Jumbo-Visma om aan te sluiten bij de marathonploeg. Ondanks mijn voorkeur voor de lange-baan, ben ik het avontuur aangegaan met ploegleider Peter de Vries.”
‘Mijn eerste marathonwinst in Tilburg eind 2021 was fantastisch’
 
Stappen maken
De eerste periode bij het team van Jumbo-Visma was flink wennen voor Harm. Het coronajaar leek in 2020 voor de ommekeer te zorgen. ,,Ik moest enorm aan de marathontak en het bijbe-horende tempo wennen”, gaat Harm verder, ,,dus ergens was het coronajaar een gelukje. In die periode heb ik meters en uren kunnen maken wat trainen en fietsen betreft. Het was vooral conditioneel aanpoten. Ondanks dat ik van ver moest komen zag het team potentie en werd mijn contract verlengd. Toen we weer mochten schaatsen werd ik op de eerste marathon in Amsterdam meteen derde.” Het eerste officiële marathonseizoen van Harm kent de nodige hoogtepunten, met als summum de winst in de zesde race in Tilburg eind november 2021. ,,Dat was fantastisch. Het was niet alleen mijn eerste overwinning, maar tevens de eerste van Jumbo-Visma.”
 
Aanvalsleider
Als kopman Bart Hoolwerf in 2022 de overstap maakt van Jumbo-Visma naar Reggeborgh, wordt Harm naar voren geschoven als nieuwe aanvalsleider. Uit de schaduw van Hoolwerf kent Harm met zijn ploeg een memorabel seizoen, met vier overwinningen op kunstijs en eentje op Zweeds natuurijs. Harm kroont zich tot eindwinnaar van de Daikin Marathon Cup in 2022/2023. ,,In beginsel liep het goed, maar viel alles nog niet samen. Toen we begin januari 2022 de eer-ste winst van dat seizoen pakten, begon het te lopen.” Terwijl Harm op individueel vlak alsmaar beter wordt, ziet hij het team ook alsmaar groeien. ,,Er staat nu een hecht team. De dynamiek is uitstekend, het voelt vertrouwd en de communicatie is goed. En, misschien wel het meest be-langrijk, we waarderen en respecteren elkaar om wie we zijn.”
Teambuilding
Bovengenoemde teamspirit zorgde er dit marathonseizoen voor dat Harm al op vijf overwin-ningen staat. Na de winst in Groningen, Den Haag, Heerenveen en Haarlem was hij zaterdag 9 december de sterkste in Deventer. Op het podium staan vindt Harm geweldig, maar hij bena-drukt de kracht van het collectief. ,,Ik ben het team erg dankbaar. Samen een band opbouwen en vanuit daar wedstrijden winnen is het mooiste wat er is. Gevoelsmatig leren we nog weke-lijks van elkaar. Schoonheidsfoutjes heb en houd je altijd, maar onder meer door videobeelden te bekijken en wedstrijden te analyseren proberen we die tot een minimum te beperken. Zo komen we samen tot een compromis, wat zich uitbetaald op de baan.”
 
‘We respecteren en waarderen elkaar om wie we zijn’
 
Toekomstdromen
Met een diploma fysiotherapie op zak is Harm momenteel nog niet doende met een carrière na het schaatsen. Logisch ook, gezien zijn jonge leeftijd. ,,Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik mij als full-prof kan focussen op het schaatsen. Dat ik nog wel een tijdje meekan bewijst ie-mand als Jorrit wel”, zegt Harm met een glimlach, refererend naar zijn 37-jarige teamgenoot Jorrit Bergsma. ,,Ik wil het vooral leuk hebben, plezier maken en vanuit daar doelen nastreven. Wat dat betreft moeten mijn hoogtepunten nog komen, denk aan het NK op kunstijs in januari. Op de lange termijn is winst op het WK massastart een van mijn doelen, net als deelname aan de Olympische Spelen.”