Categorie archieven: Februari

Gretienus Gommers ‘leit latte heger as nedich’

DE WESTEREEN – Gretienus Gommers uit De Westereen werd in 1994 wereldkampioen veldrijden bij de Junioren in een jaar dat hij ook Nederlands kampioen werd. Hij mocht zich drie jaar later de eerste beroepsrenner in het veldrijden van Friesland noemen. Om die reden verhuisden Gretienus en Allet de Vries naar Veghel in Brabant waar de in 1975 geboren veldrijder bijna vijf jaar prof was.

‘De kippen zijn al van jongs af aan onderdeel van mijn leven’

DAMWÂLD – In de krant? Hugo Bruinsma aarzelt toch wel een beetje. Aan de ene kant wil hij dolgraag zijn verhaal vertellen over zijn passie, het kweken van kippen. Aan de andere kant is er het idee van geen slapende honden wakker maken, tenslotte woont hij in een nieuwbouwwijk in Damwâld. Een wijk waarin de onderlinge verhoudingen goed zijn. Uiteraard probeert hij eventuele overlast tot een minimum te beperken en slaagt Bruinsma daar uitstekend in.

Titus Vogt draag het stokje over aan erik Kooistra – Wisseling van de wacht bij Jumbo Dokkum

DOKKUM – Titus Vogt (59) uit Dokkum heeft het stokje van ‘zijn’ Jumbo eind januari overgedragen aan de 48-jarige Erik Kooistra. Nee, niet de Dokkumer ondernemer Eric Kooistra, waar veel mensen de nieuwe supermarkteigenaar mee verwarren. ,,Ik ben Erik met een ‘k’, de arme tak’’, lacht Erik Kooistra uit Bolsward. In de volksmond wordt hij ook wel ‘de man van de supermarkten’ genoemd.

Genoeg ambitie bij voetballer en ondernemer Oege Sietse van Lingen

TWIJZELERHEIDE – Katwijk, Parijs, een avontuur in Griekenland, enkele maanden Harrekiet en inmiddels – na een overstap op de slotdag van de transferperiode – speler van Victoria Rosport uit Luxemburg. De laatste maanden uit het voetbalbestaan van de 23-jarige Oege Sietse van Lingen uit Twijzelerheide gingen gevoelsmatig van links naar rechts. Is de ‘Nationaldivisioun’ in Luxemburg de plek voor Van Lingen om zich enige tijd te settelen?

Jordi van Kammen neemt met pijn in het hart afscheid van ‘zijn’ brandweerkorps

DE WESTEREEN – Nu Jordi van Kammen (44) De Westereen verlaat, is hij ook genoodzaakt om te stoppen als brandweerman in zijn dorp. Maar liefst 25 jaar zette hij zich met hart en ziel in voor het Westereender brandweerkorps. ,,Jordi is op en top hulpverlener. We zullen hem missen’’, zegt postcommandant Arend Bekkema van de brandweer in De Westereen.

‘Wy binne bliid dat we yn ‘De Heide’ bliuwe kinne’

TWIJZELERHEIDE – Oud worden in eigen dorp, dat willen de meeste mensen wel. Maar helaas is het niet voor iedereen weggelegd. Piet (76) en Jikke (75) de Jong wonen met veel plezier in een vrijstaande woning in Twijzelerheide. ,,Ik ha dit hûs sels boud’’, vertelt Piet de Jong. Nu hij wegens gezondheids- redenen het huis niet meer zelf kan onderhouden moesten ze een voor hun drastische beslissing nemen: het huis verkopen en op zoek naar een huurwo- ning. ,,Troch myn sykte bin ik oars tinken gean. Ik kin net mear alles sels en dan is in hierwenning toch wol maklik. As der dan wat is hoege we allinnich mar te beljen’’, vertelt Piet. Jikke voegt eraan toe dat ze in hun huidige wo- ning wel een slaapkamer, toilet en douche beneden hebben. ,,Mar ja, oft je it ûnderhâld sels net mear dwaan kinne, glied it fan je ôf’’, zegt Jikke.

‘We zijn aanpakkers en willen graag een ander helpen’

DRIEZUM/WALTERSWALD – Wat bezielt 36 met name jonge mensen uit Driezum en Wâlterswâld om hun zomervakantie op te offeren om in een heel ander land de handen uit de mouwen te stropen en daar een kleuterschool te gaan bouwen? En hoe komen ze aan de in totaal €96.000, euro die nodig is om hun reis, verblijf en de bouw van de school te bekostigen? Jellie Hoekstra, Welmoed Dijkstra en Thijs van Vliet zijn drie van de deelnemers aan deze reis naar Rwanda,die ze samen met de organisatie World Servants gaan maken.

Sociale tuinman wil vaste voet aan de grond in deze regio

DE WESTEREEN – De 39-jarige Gerrit Jan Luth woont sinds vorig jaar met zijn gezin in De Westereen en probeert nu vaste voet aan de grond te krijgen in Noordoost-Friesland. Zijn grootste drijfveer is mensen blij maken met het netjes maken van hun tuin. Hij onderscheidt zich door zijn betrouwbaarheid en sociale karakter. Niet voor niets wordt Gerrit Jan ook wel ‘zorgtuinman’ genoemd.

“Sûnder kankerûndersyk wie ik der net mear west’’

,,Je hebt darmkanker met uitzaaiingen naar je buikvlies.’’ Deze diagnose zet het leven van Sjoerd Visser (19) op 4 april vorig jaar volledig op de kop. Als donderslag bij heldere hemel staat z’n wereld stil. Van een gezonde vrolijke jongen verandert hij van het ene op het andere moment in een ernstig zieke patiënt. ,,De diagnoaze kaam as in mokerslach’’ knikt hij. Gelukkig kan hij het navertellen, met dank aan een HIPEC-behandeling in het UMCG. ,,Oars wie ik der no miskien wol net mear west.’’