TWIJZELERHEIDE – Katwijk, Parijs, een avontuur in Griekenland, enkele maanden Harrekiet en inmiddels – na een overstap op de slotdag van de transferperiode – speler van Victoria Rosport uit Luxemburg. De laatste maanden uit het voetbalbestaan van de 23-jarige Oege Sietse van Lingen uit Twijzelerheide gingen gevoelsmatig van links naar rechts. Is de ‘Nationaldivisioun’ in Luxemburg de plek voor Van Lingen om zich enige tijd te settelen?

In dienst van VVT zette de 7-jarige pupil zijn eerste stappen op het voetbalveld. Aan de Bjirkewei in Twijzelerheide was al snel zichtbaar dat de dorpsclub een talent in de gelederen had. Wat goed is komt snel, want Van Lingen speelde zich vrijwel direct in de kijker van BVO’s. Van Lingen: ,,In de jeugd bij VVT was ik vooral een veelscorende aanvaller. Ik zat een jaar op de voetbalschool van SC Heerenveen en twee jaar op die van FC Groningen. Als 10-jarige maakte ik de stap naar FC Groningen, waar ik voornamelijk als aanvallende back werd gebruikt. Ik heb acht jaar bij Groningen gespeeld. Na vervolgens één seizoen Jong Cambuur koos ik voor het amateurvoetbal.”Van Lingen verkaste naar derde divisionist ONS Sneek, waar hij werd herenigd met zijn goede vriend Sam Crowther. In de winter van 2020 kwam een verrassend telefoontje uit Katwijk. ,,Ik stond blijkbaar al een tijdje op hun radar. Het voelde als een droom die uitkwam, spelen voor zo’n grote club. Ik heb er twee mooie seizoenen gehad, al waren de corona-onderbrekingen lastig. In mijn tweede seizoen brak ik ook nog mijn sleutelbeen. Het zat niet altijd mee, maar kampioen worden, de derby tegen Quick Boys spelen en enige tijd basisspeler zijn waren mijn voornaamste doelen. Die zijn behaald.”

Griekse taferelen
Van Lingen heeft geen moeite om zich te laten omschrijven als avonturier. In augustus 2022 liet hij zijn contract bij VV Katwijk ontbinden, omdat een avontuur bij een topamateurclub uit Parijs lonkte. In die periode klopte ook een club uit

Griekenland op de deur. Na een succesvolle stage onder de Griekse zon leek een
deal in de maak, totdat Griekse gekkigheden zich aandienden. Van Lingen: ,,De club was kampioen geworden en zou de stap maken naar het tweede profniveau, de Griekse Super League 2. Vergelijkbaar met de Keuken Kampioen Divisie in Nederland. Blijkbaar is op voetbalgebied niets zeker in Griekenland, want de Griekse bond liet de nummer twee van dat jaar promoveren. Ondanks beloftes vanuit de club dat het goed zou komen, een rechtszaak én een hoger beroep ging de bond niet overstag. Het derde niveau sprak mij minder aan, dus besloot ik in Nederland te gaan wonen en voetballen.” Van Lingen trok bij zijn ouders in Twijzelerheide in en kwam in contact met Harkemase Boys. Een overstap was snel beklonken.

Behoeden voor degradatie
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want na slechts enkele maanden op De Bosk te hebben rondgelopen diende een volgende transfer zich aan. Op de slotdag van de transferwindow was het eind januari raak. Van Lingen tekent bij Victoria Rosport, uitkomend op het hoogste niveau in Luxemburg. ,,Harkemase Boys wist van mijn buitenlandse wensen, al merkte ik wel aan interim-trainer Jan de Jonge dat hij liever met jongens speelde waarvan hij wist dat ze het seizoen zouden afmaken in Harkema. Ik kon deze kans echter niet laten liggen. Eerdergenoemde Sam Crowther speelt hier sinds de zomer en van hem had ik zeer goede verhalen gehoord. ‘Regel maar dat ik kan meetrainen en een wedstrijd kan

spelen’, zei ik tegen Sam. En zo geschiedde. Het had flink gesneeuwd in Luxemburg, dus mijn eerste kennismaking met de trainer was samen sneeuwschuiven, haha.” Van Lingen trainde en voetbalde zich meteen in de kijker en tekende niet veel later een contract.

Handhaving
Rosport is een dorp met zo’n 2000 inwoners en ligt aan de boorden van de rivier Sûre, vlakbij de Duitse grens. Victoria Rosport heeft met het Stade du Camping een pittoreske thuishaven, met het hoofdveld naast de plaatselijke camping. De club komt uit in de BGL Ligue, het hoogste niveau
in het land. Na vijftien speelronden staat de club dertiende, met slechts drie ploegen onder zich. ,,Ik omarm dit nieuwe hoofdstuk en hoop dat we ons in ieder geval veilig weten te spelen.” Een mooie bijkomstigheid van voetballen in Luxemburg heeft voor Van Lingen met de ligging te maken. Als eigenaar van Oape Sports, gespecialiseerd in het leveren van herstelmachines voor (top)sporters, kan hij vanuit Luxemburg alle kanten op. ,,Het scheelt natuurlijk wel of je in het noorden van Nederland of in Luxemburg zit. De centrale ligging is ideaal, zeker gezien de relatief korte afstand tot landen als Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.”

Van Lingen heeft het er maar druk mee. Over een week start de competitie. Hij kijkt ernaar uit: ,,Als aanvaller krijg ik hier een vrij rol aan de beide kanten, wat uitstekend bij mij past. Laat ook dit avontuur maar weer beginnen”, sluit hij met een glimlach af.

Oape Sports: van bijnaam naar bedrijfsnaam
Als 16-jarige speler van FC Groningen bedacht Oege Sietse van Lingen het concept van zijn huidige onderneming, Oape Sports. Hij voetbalde en werkte spaargeld bij elkaar om in 2021 zijn onderneming te lanceren. Zijn visie daarop is mooi. ,,Ik neem mezelf als voorbeeld. Bij FC Groningen trainde ik soms acht keer per week, ging ik naar school en was ik dagelijks constant aan het reizen. Tijd voor herstel was er amper. Wat zou het handig zijn om een eigen herstelmachine te hebben, dacht ik toen. Dat probeer ik nu over te brengen op topsporters. Schaf zelf zo’n apparaat aan, zodat je niet afhankelijk bent van de club waar je speelt.” Overigens is Oape een grappige bijnaam, ontstaan uit Oege + Aap = Oape. ,,Omdat ik altijd fysiek sterk was, stond Oape niet voor een normale aap, maar voor een sterke Gorilla. Vandaar de gorilla als symbool voor Oape Sports.’’