DAMWÂLD – In de krant? Hugo Bruinsma aarzelt toch wel een beetje. Aan de ene kant wil hij dolgraag zijn verhaal vertellen over zijn passie, het kweken van kippen. Aan de andere kant is er het idee van geen slapende honden wakker maken, tenslotte woont hij in een nieuwbouwwijk in Damwâld. Een wijk waarin de onderlinge verhoudingen goed zijn. Uiteraard probeert hij eventuele overlast tot een minimum te beperken en slaagt Bruinsma daar uitstekend in.

Daarom toch in de krant, passies moet je delen met je omgeving. Kippen fokken, een hobby die juist in coronatijd een prachtige uitlaatklep was, maar ook zorgde, door zowel de vogelgriep als corona voor enorme beperkingen, omdat de shows niet door konden gaan. ,,Je bent bijna een jaar lang bezig met het fokken, je wilt de resultaten graag laten zien.”

Hugo Bruinsma is lid van PKV Frisia Dokkum e.o., een vereniging die op 23 maart 1929 opgericht is als konijnenfokkersvereniging. In 1956 is Frisia breder opgezet en zijn de hoenderfokkers erbij gekomen. Sindsdien behartigt de vereniging de belangen van alle leden die hoenders, dwerghoenders, konijnen, cavia’s sieren watervogels en sierduiven houden. Jarenlang was Bruinsma het jongste lid. ,,Over het algemeen zijn er toch meer oudere leden, de animo onder de jeugd is aanmerkelijk minder. Aan de ene kant begrijp ik dat, maar ik vind het wel jammer. Als jong lid heb ik heel veel kunnen leren van de meer ervaren kwekers, ik heb daar dan ook dankbaar gebruik van gemaakt om mijn hobby meer diepgang te geven.’’

Ook heeft Hugo naar eigen zeggen het geluk dat de ervaren fokker en tevens keurmeester Herke Brinkman uit Twijzel altijd bereid is om adviezen te geven. ,,De laatste jaren doe ik veel binnen deze hobby samen met dorpsgenoot en kameraad Johannes Scherjon. Het is prachtig om deze hobby samen te delen, om er over te praten en er mee bezig te zijn. Van het uitzoeken van het juiste broedei tot het inzenden op tentoonstellingen met de (hopelijk) beste dieren. Ik geniet daar enorm van”, aldus de hobbyist. Samen hebben ze zich toegelegd op het ras de Leghorn, waarin ook weer verschillende kleurslagen te onderscheiden zijn. De grote stoere Leghorn is niet bepaald het type dat gemakkelijk handtam is te krijgen.

,,Dat robuuste, beetje eigenzinnig karakter, dat spreekt juist aan. Het totaal van de hobby geeft daarbij het gevoel van het buiten-/ landleven”.

Terwijl Hugo zich wijdt aan de koffie, laat de imposante haan zich even horen. De machtige kam omhoog, de prachtige staart en de zeer fraaie kleuren, tonen duidelijk aan dat hier iets staat. Iets groots, iets imposants, een geboren leider en hoeder van zijn eigen kippen. De Leghornhaan, wie kent hem eigenlijk niet. Wie is niet onder de indruk van deze kippensoort? Niet voor niks zijn nog de meeste animaties en afbeeldingen van een Leghornhaan. In de afgelopen jaren heeft Hugo zich steeds meer verdiept in dit ras en dan met name het Nederlands type. ,,Ik heb met dit ras toch wel echt even wat meer. Hoe meer je ervan weet, hoe dieper je erin duikt, des te mooier het wordt. Ja, de kippen zijn onderdeel van mijn leven, al van jongs af aan. Maar het is absoluut niet zo, dat ze mijn leven beheersen. Het is een hobby, naast mijn gezin met drie opgroeiende kinderen en mijn vrouw. Er is ook ruimte voor sport, dat neemt ook een belangrijke plaats in, in mijn leven.” Tijdens het gesprek blijkt duidelijk dat Bruinsma niet leeft voor, maar juist met zijn hobby.

De hokken van de hobbyist, geven direct een goed gevoel. Mooie, maar ook veilige, ruime onderkomens voor zijn kippen. Een steenmarter krijgt geen kans om binnen te komen en om eventueel een slachting aan te brengen. Dit mede door een onaangename ervaring, ruim vijf jaar geleden toen de bouw van de woning er debet aan was, bij de tijdelijke hokken elders, dat de beveiliging van de kippen te wensen overliet. Hokken waarin daglicht, maar ook frisse lucht mede voor gezonde kippen zorgen. ,,Het dierenwelzijn staat hoog op de agenda. Ik ga niet voorbij de grens. Laat dat duidelijk zijn. Kippen vormen uiteraard een potentieel gevaar voor vogelgriep. Natuurlijk ben ik bang voor vogelgriep. Kan ik het eventueel voorkomen? Ik kan de mogelijkheden van besmetting en een uitbraak tot het minimum beperken. Honderd procent garantie heb je niet. We hebben te maken met een landelijke ophokplicht, hetgeen uiteindelijk tot resultaat heeft, dat we niet naar de shows kunnen. Ja, dat is erg jammer, maar zo erg niet als zieke kippen met vogelgriep of dat je andere kleindieren liefhebbers opzadelt met problemen, waardoor dieren massaal geruimd moeten worden.” Het kakelen in de hokken, klinkt als een gezellige bijeenkomst. Waarschijnlijk is er druk overleg en waarschuwen ze elkaar. De ene Leghorn is de ander zeker niet, dat

blijkt overduidelijk, zelfs voor een leek. Opvallend aspect daarbij is dat de eerst wat onopvallende en visueel minder aantrekkelijk ogende kleurslag Isabelpatrijs, veranderen in pareltjes als je er wat langer naar kijkt en Bruinsma bovendien uitleg geeft. Niet alleen wat betreft de kleine details, maar juist ook die specifieke raskenmerken, zoals al gememoreerd de opstaande kam en staart bij de hanen. En juist de vallende kammen bij de hennen. De Nederlandse Leghorn is een legras bij uitstek, en bij het gezin Bruinsma staat dan ook vaak een eitje op het menu. In ons land wordt hij alleen nog in stand gehouden door hobbyfokkers. Deze fokkers zijn verenigd in de Nederlandse Leghorn Club. Hugo Bruinsma en Johannes Scherjon hebben uiteraard de meest aansprekende en visueel mooiste soorten in hun collectie. Een Leghorn is misschien niet de meest rustige kip, maar het gedrag is vaak afhankelijk van de eigenaar. Wanneer je dieren kalm benadert, zijn zelfs de levendigste rassen plezierig in de omgang.

Voor Hugo Bruinsma, vormden zijn kippen in de coronatijd voor momenten van rust en vastigheid. ,,Ik kon doorgaan met wat mij bezighield. Ik kon thuiswerken en daarnaast ontspannen en dus genieten. Het is een hobby waar je elke dag mee bezig bent, maar als je de zaken op regel hebt, kun je in een half uurtje klaar zijn. Maar eerlijk, meestal duurt het langer, maar wat geeft het. Ik zie de contacten met PKV Frisia daarbij als een prachtig bijkomend aspect. Dat gaat heus niet alleen over kippen, maar je praat met mensen die net zoveel genoegen beleven aan hun hobby. Ieder jaar in oktober is de Friesland Show in Holwerd, waar dan veel dieren in verschillende rassen worden getoond. Voor de leden van Frisia, een van de grotere verenigingen in Friesland met ruim 100 leden, een jaarlijks hoogtepunt. Erkende keurmeesters beoordelen de dieren op hun raskenmerken. Ook een heel gezellige activiteit is het hokbezoek. Frisia-leden gaan dan met elkaar ‘op visite’ bij collega-fokkers van een zustervereniging ergens in het land. Of de collega’s van elders komen naar Noordoost-Friesland. Leden van PKV Frisia ontvangen het eigen clubblad ‘Us Hobby’. Dit clubblad verschijnt 4 keer per jaar en daarnaast hebben we een website en een digitale nieuwsbrief ”, besluit Bruinsma met een mooi stukje propaganda. Dat hij zelf ooit ook nog keurmeester wordt, sluit hij niet uit, maar zeker niet in de nabije toekomst.

Houdt u zelf kleindieren of bent u van plan dit te gaan doen? Vraag dan eens informatie bij een van de bestuursleden over het lidmaatschap. Meer informatie: www.pkvfrisia.nl