Categorie archieven: 2020

Hans Wiegel kijkt terug op een bijzondere tijd in Gytsjerk en Ee

GYTSJERK/EE – Hans Wiegel (1941) is de laatste tijd weer volop in het nieuws dankzij het verschijnen van zijn biografie. Wiegel was van 1982 tot en met 1994 commissaris van de Koningin in Friesland. Hij woonde in die tijd met zijn gezin in Gytsjerk. Wiegel was echter al langer bekend met de regio Noordoost-Friesland. In de jaren ‘70 had de Amsterdammer een woonboerderij in Ee waar hij gelukkige tijden beleefde.

Lekker buiten spelen bij kinderopvang Diedeltje Dei

FEANWÂLDEN – Een droom komt uit voor Alinda Visser-Faber (32) uit Broeksterwâld. Vanaf 4 januari 2021 start zij haar eigen kinderopvang Diedeltje Dei in Feanwâlden, gelegen aan de Centrale As naast Sanjes Safari. ,,Nu kan ik eindelijk werken aan het ideale kinderdagverblijf zoals ik die altijd voor ogen heb gehad.’’

Jelle Tilstra blikt terug op zijn trainerscarrière in Noordoost-Friesland

DOKKUM – Jelle Tilstra uit Dokkum is geen onbekende in de voetbalwereld in Noordoost-Friesland. Van 1978 tot en met de begin jaren ’90 was hij hoofdtrainer bij diverse clubs in deze regio. Bij alle voetbalverenigingen lukte het hem om met het eerste team te promoveren. Alleen zijn laatste wedstrijd eindigde in degradatie.

Laura Evers uit Kollum werkt bij EasyToys

KOLLUM/VEENDAM – ,,Moet je al die seksspeeltjes zelf ook testen?’’ Het is de meestgestelde vraag die Laura Evers krijgt wanneer ze vertelt dat ze bij EasyToys werkt. Ze kan er inmiddels om lachen. ,,Om dat misverstand maar meteen uit de wereld te helpen: daar hebben we speciale, onafhankelijke toytesters voor.’’ Eén ding is duidelijk: deze geboren en getogen Wâldpyk heeft niet snel last van rode oortjes.

Initiatiefnemer Titus Vogt over de lokale Alzheimer-campagne ‘Ik ben Wil’

DOKKUM – Het was een hectische periode voor Titus Vogt uit Dokkum. Twee weken na het afronden van de campagne ‘Ik ben Wil’ overleed zijn moeder op 23 november op 79-jarige leeftijd. Wil had Alzheimer. Samen met haar man, zoon en kleindochter durfde zij het aan om open te zijn over haar ziekte. Die openheid heeft heel wat verhalen losgemaakt in Noordoost-Friesland. ,,Dat is de kracht geweest van deze campagne. We hebben heel wat taboes doorbroken’’, vertelt Titus Vogt.

Bij restaurant De Pleats kan iedereen meedoen

BURGUM – Een lichamelijke beperking, een licht verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid zoals autisme; bij restaurant De Pleats in Burgum geven Eelke en Geesje Duursma iedereen met liefde een plek in hun team. ,,Wij spreken niet over mensen met een ‘arbeidshandicap’, maar over werknemers die anders functioneren. Mensen die net als ieder ander de kans moeten krijgen om volwaardig mee te doen in onze maat- schappij.’’

De ‘legemagenbuert’ hofleverancier ‘Readsjes’

DE WESTEREEN – ,,Je binne yn de Westereen op sneon of op sneen gebo- ren’’, zo zegt Wietze Stienstra met een stelligheid die geen twijfel kent. Een tussenweg is er niet. Natuurlijk is het niet letterlijk bedoeld, de dagen houden verband met voetballen op zaterdag of spelen op zondag. De ‘dowen’ op zaterdag, de voetbal op zondag. Het voetbalverleden in De Westereen geformuleerd in één zinnetje want tegenwoordig is er alleen nog een zaterdagclub vv Zwaagwesteinde.

Ondernemers winkelcentrum blij met nieuwe Aldi en toegangsweg

DE WESTEREEN Het Winkelcentrum in De Westereen is enorm opgeknapt. Met de opening van het nieuwe Aldi-filiaal werd ook de wens voor meer parkeerruimte en een betere ontsluiting van het Westereender winkelcentrum een feit. ,,Een hele verbetering’’, zegt Hessy de Jong die met de bakkerij aan het ‘voeteneind’ van het winkelcentrum zat.

Kollumer Alex van der Veen (ex ONS Sneek en Futsal Heerenveen) begint innovatieve voetbal academie

Kollumer Alex van der Veen (ex ONS Sneek en Futsal Heerenveen) is een innovatieve voetbal academie gestart en richt zich met name op individuele trainingen, kleine groepjes van +/- 4 spelers of speelsters en (club) activiteiten/ clinics voor alle leeftijden.