DRIEZUM/WALTERSWALD – Wat bezielt 36 met name jonge mensen uit Driezum en Wâlterswâld om hun zomervakantie op te offeren om in een heel ander land de handen uit de mouwen te stropen en daar een kleuterschool te gaan bouwen? En hoe komen ze aan de in totaal €96.000, euro die nodig is om hun reis, verblijf en de bouw van de school te bekostigen? Jellie Hoekstra, Welmoed Dijkstra en Thijs van Vliet zijn drie van de deelnemers aan deze reis naar Rwanda,die ze samen met de organisatie World Servants gaan maken.

Tekst: johanna Kommerie

,,Ik denk dat we er allemaal wel een beetje hetzelfde in staan. We zijn aanpakkers en we willen graag iets voor een ander doen”, vertelt Jellie. ,,Daarbij is het natuurlijk ook interessant om te zien hoe men ergens anders leeft”,vult Welmoed aan. Van de hele groep zijn er slechts twee personen eerder met World Servants op reis geweest, voor de rest is het allemaal een compleet nieuwe ervaring. Bijzonder aan de groep is dat een heel groot deel vroeger bij elkaar in de klas heeft gezeten op de basisschool. Sommige jongeren gingen zelfs met elkaar naar zwemles. Dat zij nu samen deze reis gaan ondernemen vinden zijzelf, maar ook vooral hun ouders erg bijzonder.

Veilige en gezonde omgeving
De reis zal gaan naar het plaatsje Kyivugiza in het land dat ook wel ‘the land of the thousand hills’ wordt genoemd. Kyivugiza is een afgelegen landbouwgemeenschap in het Rusizi district, in het zuidwesten van Rwanda, op zo’n zes uur rijden van de hoofdstad Kigali. Hier zijn momenteel de faciliteiten voor de kinderen in de kleuterleeftijd niet goed. Zij kunnen nog niet naar de basisschool, maar goede opvang is er ook niet waardoor kinderen soms noodgedwongen thuis blijven wanneer ouders gaan werken. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Om aan deze doelgroep tegemoet te komen zijn er al kleuterleidsters aangesteld, maar zij hebben nog niet een goed onderkomen voor de meer dan 130 kleuters die ze moeten onderwijzen. Deze kinderen worden nu in het gemeentehuis opgevangen, maar die locatie leent zich daar onvoldoende voor. De Driezumers/Wâlterswâldsters gaan daarom een nieuw schoolgebouw bouwen, compleet met keuken zodat de kinderen op school een voedzame maaltijd kunnen krijgen. ,,Er is soms sprake van ondervoeding. Doordat er een keuken gebouwd wordt kunnen de kinderen op school te eten krijgen. Zo krijgen ze in ieder geval één gezonde maaltijd”, vertelt Thijs.

Dat bouwen van die school ziet Thijs helemaal zitten. ,,We zijn met 36 man, we werken acht uur per dag, vijf dagen in de week, drie weken lang. In 120 uur moeten we een heel eind kunnen komen en anders werken we eens wat langer door”, rekent hij uit. Ook Jellie ziet het helemaal zitten. ,,We zijn allemaal wel van het aanpoten. Dat moet wel goedkomen.”

Het land Rwanda hebben ze zich nog niet heel veel in verdiept, maar dat er nog niet eens zo heel lang geleden een vreselijke burgeroorlog woedde weten Welmoed, Jellie en Thijs wel. ,,Daar is ons tijdens de voorlichtingsbijeenkomst over verteld. Als we in Rwanda zijn gaan we ook een bezoek brengen aan het oorlogsmonument”, vertelt Welmoed. ,,Rwanda heeft zich na die oorlog behoorlijk ontwikkeld, want het schijnt nu zowat het veiligste land van Afrika te zijn. En ook het schoonste. We zijn heel benieuwd!”

Veel geld nodig voor reis, verblijf en bouw
Om de bouw van de school en de reis er naartoe te kunnen bekostigen zijn de jongeren druk bezig met allerhande acties om geld in te zamelen. Maar liefst €96.000, moet de reis gaan kosten, en daarvoor is de groep al een heel eind op weg. ,,We hebben natuurlijk een eigen bijdrage betaald, er komt geld binnen via sponsoring van bedrijven, familie en vrienden geven een bijdrage en we halen geld binnen met klussen, acties en MDT”, vertelt Thijs.MDT staat voor Maatschappelijke Diensttijd en houdt in dat jongeren tussen de 14 en 27 jaar hun eigen talenten gaan ontdekken en tegelijkertijd iets doen voor een ander. Dit door de overheid gesubsidieerde traject levert de World Servantsgroep een bijdrage op voor hun reis. In de praktijk houdt dit in dat de World Servantsgroep ook bij hun acties nadenkt over hoe ze mensen in Nederland kunnen helpen. ,,Dus dat je niet alleen maar geld inzamelt voor je eigen doel, maar ook van belang bent voor mensen hier”,vertelt Jellie. ,,Zo hadden we laatst een
huis-aan-huis wc-papieractie. Daarbij vroegen we mensen om een extra pak te kopen die wij weer aan de Voedselbank in Damwâld konden geven. Dat was erg geslaagd!”

Zelf hulp bieden?

De groep uit Driezum-Wâlterswâld kan nog wel wat hulp gebruiken om voldoende geld binnen te harken voor hun goede doel. Voor de komende tijd staat er onder andere nog een verloting in de planning waarbij je kans maakt op een ballonvaart (koop voor €5, een lot via https://geef.ws/wineenballonvaart).In de maand maart worden er door de groep viooltjes verkocht.

Daarnaast kun je doorlopend lege flessen inleveren bij verschillende adressen in Driezum, Wâlterswâld en Damwâld en kun je de groep benaderen voor het doen van klussen in en rondom huis. ,,Snoeien,ramen lappen, dakgoten schoonmaken, het kan allemaal”, aldus Thijs.De groep is momenteel iedere week wel bezig met een actie of een klus.,,We hebben het er heel erg druk mee, maar dat is voor het groepsgevoel ook wel zo goed.”Wie een klus heeft die uitgevoerd kan worden door de World Servants groep kan contact opnemen met socialsrwanda@gmail.com.

Lege flessen kun je inleveren bij de volgende adressen:

Melktap Koailoane 10 Ww
H.G. v.d. Veenstrjitte 12 Dr
Broekloane 13A Ww
Foarwei 28 Ww
Foarwei 17 Ww
Tsjerkeloane 43 Ww
Bonifatiusstrjitte 18 Ww
Meester de Grootstraat 18 Da
Ds. Germwei 39 Da
Van Sytzemawei 37 Dr