Foto: Koos Scherjon – www.rtvnof.nl

DE WESTEREEN – Vijf gerenommeerde Friese installatiebedrijven slaan de handen ineen om mensen enthousiast te maken voor een baan in de techniek. Zij leiden hun toekomstige werknemers in samenwerking met ROC Friese Poort en OTIB zelf op in het pand aan de Industrieweg 1A in De Westereen.

De nood is hoog, zo blijkt uit deze samenwerking van Damstra Installatietechniek, Pranger-Rosier Installaties, ITBB, Lodema Elektrotechniek en Van der Weerd. Het is lastig om goede mensen te vinden in deze branche. We hebben een imagoprobleem’’, stelt directeur Teake Damstra van Damstra Installatietechniek uit Driezum. ,,Ook de ontgroening en vergrijzing leiden tot krapte op de arbeidsmarkt’’, voegt arbeidsmarktcoach Callista de Vrij van Metechnica eraan toe. Zij werft namens de vijf bedrijven geschikte kandidaten voor de spoedcursus techniek mét baangarantie. Het gaat om werkloze werkzoekenden. De eerste zes cursisten zijn in november begonnen. Edwin Hooft is één van hen. Hij wilde altijd al graag in de elektro- of installatietechniek, maar durfde de stap nooit te zetten. ,,Ik heb een huis, gezin en drie kinderen voor wie ik moet zorgen. Dan kun je het je niet veroorloven om een dure opleiding te doen. Bij het UWV hoorde ik van deze cursus gericht op de basis W- installatietechniek en basis Elektrotechniek, met uitzicht op werk. Voor mij is dit een droom die werkelijkheid wordt’’, zegt Edwin.

Takomst yn Tûke Technyk

De Friese Poort is er trots op dat zij samen met de bedrijven tot een sa- menwerking zijn gekomen. Damstra benadrukt dat deze cursus, waarbij 3 dagen in de week les wordt gegeven en er twee dagen stage wordt gelopen bij één van de bedrijven, een opstap is naar een BBL-traject (werken en leren met salaris). ,,Deze samenwerking waarbij we zelf een ruimte huren is uniek. Dit pand in De Westereen is voor ons ideaal, met het bus- en treinstation om de hoek. Het is onze bedoeling om hier vijf keer per jaar zo’n spoedcursus te organiseren.’’ Docent Marcel Bresters van ROC Friese Poort vindt het een

mooi concept en de cursisten zijn volgens hem zeer gemotiveerd.

 ,,Ze hebben allemaal een verschillende achtergrond, maar als je ziet hoe ze onderling overleggen en wat ze in een paar weken tijd al hebben geleerd, dan ben ik een tevreden man’’, aldus Bresters. De verschillende bedrijven hopen op deze manier per bedrijf meerdere nieuwe werknemers een kans te geven. Zelf hebben ze baat bij mensen met feeling voor ‘tûke’ techniek. ,,Slimme techniek is steeds belangrijker in de bouw. Vandaar de naam van deze cursus ‘Ta- komst yn Tûke Technyk’.’’

Ben of ken je iemand die deze gratis praktische spoedcursus installatietechniek wil volgen? Mail je naam en telefoon- nummer naar: callista.de.vrij@me- technica.nl of bel tijdens kantoortijden: 06-31779650.

Op de foto alle betrokkenen van het project Takomst yn Tûke Technyk met van links naar rechts: Henk de Vries, Maurice Wiersma, Minne van Meekeren, Rene Tuinenga, Gerhard van der Zee, Marcel Bresters, Marc Mulder en Peter de Vries. Tweede rij: Callista de Vrij, Teake Dam- stra, Christa van der Veer en Jelle van der Velde. Hamo Haleeqi, Ahmad Belleh, Roelof Bakker en Edwin Hooft. Vooraan: Salah Kahlaoui.