Johannes van Kammen is al meer dan 40 jaar het journalistieke brein achter De Westereender. Samen met Pieter Kooistra de grondlegger van – zoals ik het nu noem – de leukste krant van Noardeast-Fryslân. Liefhebber van schrijven, de natuur en alles wat zich daarin voortbeweegt.

Nu 3 jaar geleden kwam ik door de overname van De Westereender maandelijks zij aan zij te staan met deze bijzondere Westereender en niet te vergeten zijn vrouw Bettie. Samen gingen ze vaak op pad om mooie achtergrondverhalen op te tekenen en prachtige bijpassende foto’s te maken. Regelmatig kwam ook de naam van zoon Marcel voorbij de laatste jaren, die voor verschillende media de mooiste foto’s maakt en hierbij De Westereender nooit vergat. Een voor mij geweldige drie-éénheid, die er voor heeft gezorgd dat De Westereender zijn eigen identiteit nog steeds heeft weten te behouden.

Echter gaf Johannes mij medio dit jaar het bericht dat hij een stapje terug wil doen om een aantal redenen. Gelukkig voegde hij er gelijk aan toe dat hij wel wat lichte werkzaamheden wil blijven doen voor onze krant. Met die opmerking was ik bijzonder blij, want De Westereender zonder Johannes van Kammen is eigenlijk hetzelfde als een kip zonder ei!

Verderop in deze speciale kersteditie blikt Johannes terug op meer dan 40 jaar De Westereender en alles wat hierbij kwam kijken. Voor nu wens ik hem het allerbeste en ik hoop dat hij samen met zijn gezin iedere tweede woensdag van de maand nog lang mag genieten van zijn creatie “De Westereender”.

Pieter Jan Heidstra