Categorie archieven: Maart

Winkels in levensmiddelen mogen tijdelijk ook op zondagochtend open

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat winkels in de levensmiddelensector in Noardeast-Fryslân zoals supermarkten, bakkers, slagers en groenteboeren vanaf  29 maart  tot 1 juni 2020 op zondagen open mogen van 8.00 tot 20.00 uur. Momenteel mogen deze winkels op zondag vanaf 12.00 uur open.

In 2030 vier keer zoveel schone energie in Fryslân

Over tien jaar wekt Fryslân tenminste vier keer zoveel schone energie op met zonnepanelen en windmolens. Dit plan leggen alle Friese gemeenten, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân aan hun volksvertegenwoordigers voor. Met grote, al bekende projecten komt de Friese elektriciteitsproductie op 2,3 TWh. De totale opgave voor Nederland is 35 TWh aan schone energie op land. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord en krijgt vorm in de Regionale Energie Strategie (RES).

Ruimere betalingsregeling voor ondernemers in Noardeast-Fryslân

Ondernemers in Noardeast-Fryslân krijgen op verzoek uitstel van betaling tot 30 juni 2020 voor gemeentelijke belastingen en heffingen. De betalingsregeling is van toepassing op onroerendezaakbelasting niet-woningen, afvalstoffen- en rioolheffing en de reclamebelasting. Daarnaast geldt de regeling voor liggelden bedrijfsvaartuigen en parkeervergunningen. Ondernemers kunnen verder nog een verzoek doen om vermindering van de voorlopige en forfaitaire aanslagen voor de toeristenbelasting. De gemeente gaat daar coulant mee om. De aanslagen zullen niet eerder dan 30 juni 2020 worden opgelegd.

Gemeente Noardeast-Fryslân doet mee aan Landelijke Opschoondag

Op zaterdag 14 maart 2020, om 9.00 uur geeft wethouder Engbert van Esch het startsein voor de Opschoondag in Kollum. Watersportvereniging Kollum en Vogelwacht Kollum organiseren deze dag in samenwerking met de gemeente. De wethouder geeft, in het havengebouw van Jachthaven ‘De Rijd’, het startsein voor deze opschoonactie van de openbare ruimte in en rond Kollum.

Alpineskiër Carsten Nienhuis: ‘Mijn grote droom is om in Peking bovenaan die piste te staan’

Ruim 800.000 Nederlanders gingen de afgelopen weken op wintersport om te skiën en snowboarden in winterse oorden. Eén van hen is Carsten Nienhuis (17) uit Dokkum, die op 10 maart weer voor een aantal weken de sneeuw opzoekt in Oostenrijk. In zijn geval echter niet voor de ontspanning, maar om keihard te trainen voor zijn grote droom: meedoen aan het alpineskiën tijdens de Olympische Winterspelen in 2022.

Stefan van der Pal is klaar voor zijn Zwemelfstedentocht

LEEUWARDEN/DE WESTEREEN – Donderdag 2 juli, 16.00 uur, De Harmonie in Leeuwarden. Neem je zwemkleding mee! Het zou zo een uitnodiging kunnen zijn voor een zwemfeestje van één van je (klein)kinderen. Maar in dit geval is het de aankondiging van de Zwemelfstedentocht van ultra-atleet Stefan van der Pal uit Leeuwarden.