Categorie archieven: April

COLUMN Eilandjepik

Doe’t ik troch de loft wer ris fleach, mei it mûske heech op ‘e rêch. Wist ik efkes net wat ik seach, dêr rûn in bear op Skiermûntseach. Het kan binnenkort wel eens einde verhaal zijn voor dit liedje van het kinderprogramma Bear Boeloe. Als het aan onze buren in Groningen ligt, pikken ze Schiermonnikoog in. Kijk, zo zijn wij Friezen nou totaal niet. Wij krijgen simpelweg een eiland aangeboden.

“Dokkum is sa prachtich, dat moat elkenien sjen”

Loop met Jojanneke Dijkstra (29) een rondje door Dokkum en ze wordt overal gegroet. Een zwaaiende arm, een claxon van een auto of een roep door de straat; iedereen kent Jojanneke. Met haar bedrijf Booking Dokkum trakteert ze haar gasten op bijzondere B&B’s in de Dokkumer binnenstad. Het zijn er inmiddels bijna tien, maar Jojanneke ziet nog volop meer kansen. “Dokkum is sa prachtich, dat moat elkenien sjen.”

Fries kampioenschap Standaardklasse garantie voor spektakel

KOLLUM – Het autocross-seizoen start op Paasmaandag traditioneel met de cross op de snelle kleibaan van het Van der Schaaf Circuit te Kollum. De animo wat betreft coureurs is ook dit jaar weer enorm groot. De NAC organiseert al bijna veertig jaar crossen in Fryslân en staat, naast spektakel, ook garant voor veiligheid van publiek en crossers. In de loop van de jaren is de NAC enorm gegroeid tot een bijna professionele organisatie. De vereniging staat voor het jaarlijks organiseren van een aantal spannende en sensationele autocrossen. Drie op het circuit in Kollum en een in Blije.

April, muziekmaand in café De Jutter op Texel

DE KOOG – In het prachtige bruine café De Jutter in het sfeervolle De Koog op Texel is het altijd goed toeven, voor een bakje koffie/thee of een (Texels) drankje en een gezellig praatje. Niet alleen veel toeristen en eilandbewoners, maar ook veel lezers uit de regio van De Westereender weten De Jutter te vinden.

Ik heb een enorme drive om de waarheid boven tafel te krijgen

Vier jaar in Afghanistan wonen; er zullen maar weinig mensen zijn die deze wens op hun lijstje hebben staan. Bette Dam (39) uit Kollumer- zwaag deed het. Ze leefde vier jaar in het land waar machtige Westerse legers vochten, maar verloren doordat ze nauwelijks met Afghanen spraken. “Ik koe dêr mei eltsenien prate en it helpt benammen dat ik út in doarp út Fryslân kom. Doarpelingen yn Afganistan binne eins krekt as de minsken yn elk doarp.”

Colonne oude legervoertuigen door de regio

TERNAARD/DOKKUM – Zondagochtend 5 mei gaat vanuit Ternaard weer een colonne van vijftig oude legervoer- tuigen door Noordoost Fryslân om ’s middags om 15.00 uur in Dokkum te eindigen. Ongetwijfeld zullen er ook deze keer weer veel belangstellenden langs de route en in de stopplaatsen, Stiens en Dokkum, staan.