Loop met Jojanneke Dijkstra (29) een rondje door Dokkum en ze wordt overal gegroet. Een zwaaiende arm, een claxon van een auto of een roep door de straat; iedereen kent Jojanneke. Met haar bedrijf Booking Dokkum trakteert ze haar gasten op bijzondere B&B’s in de Dokkumer binnenstad. Het zijn er inmiddels bijna tien, maar Jojanneke ziet nog volop meer kansen. “Dokkum is sa prachtich, dat moat elkenien sjen.”

Van oorsprong komt ze uit Westergeest, maar vraag Jojanneke waar ze zich thuis voelt en het antwoord is Dokkum. “Toen ik 22 was, ben ik hier komen wonen.” Ze wijst naar de oude herberg van Sonnema Berenburg. “Daartegenover was mijn eerste woning. Ik voelde me meteen heel erg welkom door de enthousiaste buren die ik had. Stiekem wilde ik wel wat groter wonen, maar daarvoor moet je natuurlijk meer betalen. Zo ontstond het plan om een Bed & Breakfast te starten. In mei 2014 ben ik begonnen in de herberg van Sonnema. En dat beviel uitstekend.”

Onmisbare gunfactor

Die eerste B&B leidt al snel tot een tweede overnachtingsplek. Nog maar 24 jaar jong start Jojanneke haar eigen bedrijf in B&B’s op bijzondere plekken. “De distilleerderij van Sonnema, Van der Gang Suites, B&B Bierbrouwerij het Klavertje”, somt Jojanneke op. “Ik wil mijn gasten trakteren op een bijzonder verblijf. Dat begint al met een welkomstdrankje bij Eric’s Café, dat wordt gesponsord door eigenaar Theo en Sonnema Berenburg. Vijf jaar geleden is Theo hier mee begonnen en sindsdien worden er meer welkomstdrankjes weggegeven door bijvoorbeeld Stadsbrouwerij Bonifatius 754. Dit werkt dus ook aanstekelijk bij andere ondernemers in de binnenstad. Er wordt leuk op gereageerd door de ondernemers en natuurlijk de gasten zelf.”

Naast een drankje krijgen gasten van Jojanneke’s B&B’s korting bij diverse leuke zaken in de stad. “Zo wil ik ze alle mooie plekjes in Dokkum laten zien.” Daarmee verklapt ze het geheim achter haar succesvolle concept: de samenwerking met collega-ondernemers in de stad. “Ik werk samen met 17 bedrijven in Dokkum”, knikt ze. “Ik ben altijd op zoek naar die win win-situatie. Hoe kunnen we samen Dokkum nog beter op de kaart zet- ten? Bovendien vind ik het super leuk om met collega’s te sparren over marketing, financiën of sales. Daarbij is de gunfactor onmisbaar. Ik denk dat dat mijn kracht is. Ik gun de mensen met wie ik samenwerk net zo veel succes.”

“Ik gun de mensen met wie ik samenwerk net zo veel succes”

Kroon op het werk

Andersom werkt dat net zo, merkt Jojanneke. “Ik krijg regelmatig een telefoontje van een collega, die me tipt voor een nieuw pand, waar ik mogelijk een B&B kan starten. Zo kwam Wybe Jelsma van DOK74 Vastgoed met het plan om een B&B te starten aan de Waagstraat 17. Dat pand heeft lange tijd leeg gestaan. Samen zijn we gaan kijken en ik was op slag verliefd. Naast een B&B komt hier ook mijn kantoor. Op zaterdag 13 april, tijdens de start van het nieuwe toeristenseizoen, is de officiële opening van B&B Bij De Waegh. Ik ben er zo ontzettend trots op. Dit is echt de kroon op het werk. Nu maar hopen dat mijn gasten het net zo mooi vinden als ik”, lacht ze.

Over gastreviews heeft Jojanneke echter niet te klagen. Gemiddeld scoren haar B&B’s een ruime negen als cijfer. “Mijn laagste cijfer is een 9,1 dus dat is best goed”, zegt ze bescheiden. “Boven de HEMA heb ik ook een suite met een gemiddeld cijfer van een 9,9.” Haar gedrevenheid is de motor achter haar succes. Jojanneke kiest bewust voor het hogere segment, waar ze haar gasten trakteert op ongekende service. “Ik wil niet met de prijs, maar met mijn service en de mooie kamers het verschil maken.”

“Ik wil niet met de prijs, maar met mijn service het verschil maken”

Alles geregeld

Ze opent de deur van B&B Bij De Waegh, die qua interieur en inrichting niet zou misstaan in menig toonaangevend woonstylemagazine. Van de stoere badkamer met op maat gemaakt
badmeubel (ontworpen door Jojanneke) tot het design interieur; alles is bedacht door Jojanneke zelf. “Ik doe de styling en de inrichting helemaal zelf. Dat vind ik heerlijk om te doen. Ik bekijk een ruimte en proef de sfeer, waarna ik op zoek ga naar meubels en elementen die daar bij passen.

Zo heeft iedere B&B zijn eigen uitstraling. Er is er geen een gelijk. Ik merk dat gasten regelmatig terugkomen om een andere B&B uit te proberen. Dat maakt het ontzettend leuk.”

Naast een B&B om je vingers bij af te likken, trakteert Jojanneke haar gasten ook op een heerlijk ontbijt, gevolgd door een compleet georganiseerd dag- programma. “Als mensen dat willen tenminste”, voegt ze eraan toe. “Van een rondleiding door de stad tot een diner in één van de restaurants in de buurt; ik regel het met liefde.” Daar- naast ontwikkelde ze haar eigen stads- plattegrond, in samenwerking met Visit Dokkum. “Daarop staan mijn hotspots”, legt ze uit. “Plekken die je beslist niet mag missen tijdens een bezoek aan Dokkum. Maar ook winkels waar ik zelf erg enthousiast over ben.”

Positieve blik

Het ‘local gevoel’, noemen ze dat in vaktermen. Toeristen die een stad willen leren kennen door de ogen van een oorspronkelijke bewoner. “Ik ben van oorsprong geen Dokkumer, maar ik voel me inmiddels wel een echte en bovenal trotse Dokkumer”, knikt Jojanneke. “Anders kun je je en thousiasme ook niet uitdragen. Haar liefde gaat verder dan alleen Dokkum. “Samen met Sonnema Berenburg organiseer ik busreizen naar Dokkum, Paesens-Moddergat en Lauwersoog. Ook brengen we onderweg een bezoek aan wijngaard De Frysling in Twijzel. Zo wil ik mensen meer dan alleen Dokkum laten zien.”

“Ik geloof niet in falen, als iets niet doorgaat komt er wel weer een nieuwe kans”

Ondertussen blijft ze ook in haar ei- gen stad iedere dag om zich heen kijken naar nieuwe kansen. “Een B&B in molen De Hoop of de Zeldenrust lijkt me fantastisch. Of slapen in de trouw- zaal van het oude gemeentehuis”, fantaseert ze hardop. Of het gaat lukken? Jojanneke haalt haar schouders op. “Ik geloof niet in falen. Als iets niet doorgaat, komt er wel weer een nieuwe kans. Als je de wereld positief bekijkt, ga je geen dag met tegenzin naar je werk.”