Categorie archieven: Januari

Gevecht op vele fronten Eerste boek over vrouwen van het Friese verzet

NOORDOOST-FRIESLAND – De rol van Friese vrouwen in de Tweede We- reldoorlog is tot nu toe onderbelicht. Dat viel Hessel de Walle (1958) uit Eelde – geboren en getogen in Dokkum – op tijdens het schrijven van zijn biografie over Piet Oberman, die vorig jaar verscheen. ,,Fan it ien komt it oar’’, stelt de auteur die in het dagelijks leven data engineer is. In totaal portretteerde hij 32 vrouwen, onder wie drie uit Noordoost-Friesland: Janneke Stienstra uit Dokkum, Jikke van der Laan uit Burdaard en Klaske Douma uit Burgum.

Een nieuwe start voor het gezin Holwerda uit Ie

IE – Ús mem hie dit prachtich fûn’’, zegt Atze Holwerda (56) vol trots terwijl hij de nieuwe melkrobot in zijn stal demonstreert. Zijn vader hield daarentegen meer van de nostalgie van het boerenleven. In de ruim 35 jaar dat Atze nu boer is heeft hij heel wat ontwikkelingen meegemaakt. ,,Dat is ek goed. Jo moatte as boer wol mei de tiid mei gean.’’

Gemeenten geven coronaboek cadeau aan de zorg

DOKKUM – Burgemeesters Klaas Agricola van Dantumadiel en Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân hebben vrijdag 26 januari het boek En doe wie der corona… overhandigd aan zorgmedewerkers uit hun gebied. De komende tijd zullen zij langs de verzorgings- en verpleeghuizen gaan om de rest van de boeken cadeau te geven als dank voor de hulp die zorgmedewerkers geleverd hebben in de coronatijd.

Jack Kooistra, nazi-jager uit noordoost-Friesland: ‘Ik kan niet tegen onrecht. Daar vecht ik tegen. Altijd.’

DE WESTEREEN/HURDEGARYP – Een staande ovatie kreeg de 93-jarige Jack Kooistra vorige week bij binnenkomst in de grote zaal van zorgcentrum Bennema State in Hurdegaryp. Daar werd de documentaire ‘Hunting Jack’ vertoond, waarin Kooistra terugblikt op zijn levenswerk. Jack Kooistra is landelijk bekend geworden als nazi-jager en wordt zelfs de Friese Simon Wiesenthal genoemd. Daarnaast verzamelde hij in zijn vrije tijd namen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat begon ooit in Noordoost-Friesland, de regio waar hij is geboren en getogen.

Judoka Quinten van der Veen maakt furore

DE WESTEREEN – Quinten van der Veen timmert als judoka behoorlijk aan de weg in binnen- en buitenland. De pas 18-jarige trots uit De Westereen kende op sportief vlak een uitstekend jaar, waarin hij in zijn gewichtsklas- se (-73 kilo) onder meer Nederlands kampioen bij de junioren werd. Op de Europese Kampioenschappen (onder 21 jaar) won Quinten met TeamNL de zilveren medaille. Tijd voor een nadere kennismaking en terugblik.

Better let as net: Fryske Krite Bûtenpost komt yn febrewaris mei jubileumfoarstelling

BUITENPOST – Op 24 maart 2022 bestond het Kritetoneel van Buitenpost 100 jaar. Door de onzekerheid rondom corona is het feest toen uitgesteld. Op 2, 3 en 9 februari 2024 hoopt de Fryske Krite Bûtenpost alsnog een ‘klapper’ te maken op het toneel met een spetterende zelfbedachte jubileumvoorstelling. ,,Under de namme DNA (Doe, No, Aanst) wurde toanielferiening, Bûtenpost en har markante bewenners hearlik yn it ljocht set.’’