DE WESTEREEN – Quinten van der Veen timmert als judoka behoorlijk aan de weg in binnen- en buitenland. De pas 18-jarige trots uit De Westereen kende op sportief vlak een uitstekend jaar, waarin hij in zijn gewichtsklas- se (-73 kilo) onder meer Nederlands kampioen bij de junioren werd. Op de Europese Kampioenschappen (onder 21 jaar) won Quinten met TeamNL de zilveren medaille. Tijd voor een nadere kennismaking en terugblik.

Wat de liefde voor judo betrof viel de appel niet ver van de boom. Onder de vleugels van zijn vader werd Quinten op 6-jarige leeftijd naar de judovereniging in De Westereen gebracht voor een eerste training. Op de vraag of zijn vader vroeger net zo talentvol was, verschijnt een voorzichtig lachje
op het gezicht. “Ik heb nooit gehoord dat hij prijzen pakte”, begint Quinten, ”dus mocht dat wel zo zijn, dan heeft hij dat goed verborgen weten te houden. Ik ben echter blij dat hij ervoor heeft gezorgd dat ik ben gaan judoën. Na die eerste training ben ik meteen lid geworden.”

‘Mijn droom? Wereldkampioen worden!’

Sport en studie in Groningen
Al op jonge leeftijd had Quinten het gevoel dat hij goed mee kon komen op de judomat. Na enkele jaren judoen in het dorp ging hij in Veenwouden trainen en spelen. Weer enkele jaren later maakte hij eenzelfde stap. Quinten: “Het werd steeds professioneler. Uiteindelijk ben ik van Judo Kings Feanwâlden naar JES in Heerenveen gegaan, waardoor judo nog meer een centrale rol ging spelen in mijn leven. In Heerenveen kon ik opschalen qua niveau, met gelijkwaardige  sparringpartners.” Tegen woordig maakt hij onderdeel uit van de ambitieuze Groninger judovereniging Judo 53° Noord. “Dit is perfect te combineren met de opleiding Sport & Bewegen die ik aan het Johan Cruijff College in Groningen volg. Hier kan ik zowel ’s ochtends vroeg als op de namiddag trainen, met tussendoor enkele lesuren.”

Honger naar prijzen
Ondanks het feit dat Quinten vanaf 2022 met regelmaat Europese wedstrijden speelde, wist hij dat jaar niet op het podium te eindigen. Dat frustreerde hem enigszins. “Ik heb in 2022 genoeg mooie wedstrijden gespeeld in het buitenland”, gaat hij verder, “maar ik viel niet in de prijzen. Het lukte alleen op eigen bodem.Toch had ik sterk het gevoel dat dat eraan zat te komen.” Daar is niets aan gelogen, want in 2023 maakte de jongeling furore. Sinds Quinten in Groningen traint en speelt, komt zijn ontwikkeling in een stroomversnelling terecht. “Hier letten ze overal op. De intensiteit tijdens trainingen is hoog en ik werk volgens een bepaald schema, inclusief krachttraining, rustmomenten en wedstrijdgerichte oefeningen“, aldus Quinten. Verliespartijen kijkt hij liever niet terug, maar met een moeder die vrijwel alles filmt ontkomt hij er bijna niet aan. “Haha, mijn moeder filmt inderdaad altijd als ze aanwezig is. Verder zijn er livestreams tijdens de Europese toernooien, dus als ik wil kan ik mijn wedstrijden terugkijken. Dat is lastig als ik verlies, maar wel leerzaam.”

‘Zilver winnen op het EK, met familie en vrienden op de tribune, was heel speciaal’

Succesjaar 2023
Quinten begint het jaar goed door midden februari de eerste prijs in de wacht te slepen op het Nederlands Kampioenschap in Dordrecht. Een huldiging in de Sikkemahal in De Westereen volgt. Deze winst betekent automatisch deelname aan Europese wedstrijden. Daar komt hij van een koude kermis thuis. “Poe, dat ging slecht. Het was aanpoten, waarbij ik het vertrouwen even kwijt was.” De ommekeer volgt in juni op de Junior European Cup in Birmingham (Engeland). “Daar werd ik eerste, wat voor het nodige geloof zorgde. Enkele maanden later stonden we met TeamNL op het EK in Den Haag. Dat voelde als een thuiswedstrijd. Dat we tweede werden met volle tribunes en de aanwezigheid van mijn ouders, zussen, opa en oma, en diverse vrienden was heel speciaal. Georgië won het goud en dat was terecht. Ze waren sterker en hadden meer ervaring.”

‘Wereldkampioen worden’
De knappe prestatie op het EK betekent dat Quinten met zijn team mag deelnemen aan het WK voor junioren, waar ze zevende worden. “Dat soort grote toernooien zijn een belevenis op zich. Ik probeer er ook van te leren. Verliezen hoort erbij, maar ik moet zeggen dat ik geregeld op een domme manier heb verloren, zeker in de eerste wedstrijden op Europees niveau. Eén lullig foutje kan fataal zijn. Het zit ‘m echt in de details.” Met intensieve weken die bol staan van kracht-, techniek-, conditieen wedstrijdtrainingen werkt Quinten op het moment van spreken hard aan het zogeheten meetmoment in Rotterdam op 6 januari. “Daar moet ik laten zien dat ik klaar ben om op het Europese toneel weer de strijd aan te gaan. Eén van mijn doelen in het nieuwe jaar is individuele deelname aan het WK. En ooit wil ik wereldkampioen worden bij de senioren”, sluit Quinten met een brede glimlach af.