DE WESTEREEN – Tuincentrum TUIN! Een eldorado voor liefhebbers van bloemen, planten en tuinen. Een centrum dat een gezellige aanblik biedt, met een bijzonder rijk assortiment aan sfeervolle woonaccessoires, om de trieste en natte herfstdagen, fleur en kleur te geven. Waar de kerst in aantocht is om de koude wintermaanden warmte te geven. Kou en regen, mensen kunnen er slecht tegen, maar voor de natuur zijn het belangrijke elementen in de cyclus van bloeien en nieuw leven bieden.

Terwijl binnen de warme gezelligheid noopt tot uren ronddwalen, zijn de medewerkers van TUIN! bezig met de zogenaamde “achtertuin”. Een tuin die ze nog meer gaan uitbreiden, waar de natuur een vrije rol krijgt, zodat heel veel dieren en planten er een eldorado vinden. Niet alleen om te overleven, maar ook om aan voedsel te komen.

Jan Feenstra: ‘We willen de natuur de helpende hand toe steken. Wij willen ook zorg dragen voor het nageslacht, door vlinders, libellen en vogels, om maar een paar soorten te noemen, een kans te geven.

Hoe? Door onze ruimte in de achtertuin natuurvriendelijk in te richten en te beheren. Bezoekers kunnen niet alleen hierdoor een uitstekend beeld krijgen van wat we allemaal in huis hebben, maar mogen hier ook vrij rondwandelen om tot rust te komen en te genieten van wat de natuur te bieden heeft.’

Een bedrijf moet investeren. Dat beseft Jan Feenstra natuurlijk ook. Investeren in kwaliteit, assortiment en service. Dat kan men op elk vlak in het schitterende tuincentrum met eigen ogen ervaren. Investeren in de natuur, het lijkt zo logisch, maar vaak is juist dit het on- dergeschoven kindje. Voor de familie Feenstra is het echter logisch en daar waar het mogelijk is bindt TUIN! graag aspecten aan elkaar, maar dan wel met natuurlijke elementen, waar alle levens- mogelijkheden voor de natuur aan bod komen. Niet alleen nu, maar vanuit het grijze verleden. Ooit begon Feenstra heel klein met de verkoop van tuinplantjes in een kistje aan de Bûterwei in De Westereen.

Ontstaan uit liefde voor bloemen en planten, ontstaan vanuit de liefde voor de natuur. Inmiddels, volgend jaar precies dertig jaar later, is een prachtig tuincentrum ontstaan, maar van de passie voor de natuur is niets verdwenen. Eerder gegroeid, omdat ook in het hart van zoon Sjoerd Feenstra van TUIN! Leeuwarden de liefde voor de natuur een belangrijke plaats inneemt.

‘We gaan onze buitentuin uitbreiden. Willen de natuur nog meer de ruimte geven. Maar allereerst gaan we in de wintermaanden de dingen waar we mee bezig zijn afronden. Oktober is bij uitstek de maand om te planten, niet alleen voor bloembollen, maar ook voor bomen. Bomen vormen een levensader voor ons bestaan, mede daarom hebben we in de oktobermaand aantrekkelijke aanbiedingen, met kortingen op bloemen, planten en bomen tot wel 50%. Meer groen is belangrijk voor ons allemaal. Het oogt niet alleen mooi, maar de ook bijkomende aspecten, zoals levenskansen voor dieren zijn belangrijk,’ aldus vader en zoon Feenstra.

Vol trots toont Jan Feenstra de werkelijk schitterende informatiepanelen, om vogels, vlinders, bijen, libellen maar ook bloemen en planten uit de vrije natuur te herkennen. Jasper Ruiter is dan wellicht voor velen een onbekende tekenaar, maar dat daar verandering in gaat komen is vrijwel zeker. De panelen worden verspreid door de grote tuin geplaatst. 

 

 

Sommige soorten op de panelen zal men zeker niet tegenkomen in de tuin, maar andere weer wel. 

Misschien nu nog een late vlinder, maar zeker de eerste wintergasten wat betreft vogels. ‘Is het belangrijk dat alles hier in deze tuin voorkomt? Nee, zeker niet. Ik wil graag mensen laten zien wat de natuur te bieden heeft. De schoonheid in al haar facetten, zodat mensen die oog hebben voor de natuur, ervan kunnen genieten en haar beschermen.’

‘Water speelt een belangrijke rol in ons leven, de natuur en onze tuin. We hebben een lange, slingerende geul laten graven, waarin kikkers en planten goed gedijen. Een water dat in open verbinding staat met de sloten. Ook een goede plaats voor libellen. ‘Wat is dat toch een prachtig gezicht, die libellen boven het water,’ verklaart Feenstra lachend. Een jaar lang inventariseren zou waarschijnlijk honderden soorten opleveren, ja wellicht ook een muis, een wezel, een egel of een ander dier. Dat zou de toegevoegde waarde alleen maar bewijzen.

‘Neem de tijd om te ontdekken en te zien, onthaast.’ Feenstra zegt het niet met zoveel woorden, maar de ondertoon is duidelijk. Het lijkt een soort nostalgisch gevoel, waarnaar hij op zoek is en dat hij creëert. De jongen die altijd buiten was in het veld, daar waar de natuur op zijn mooist is. ‘Natuurlijk is het niet allemaal vrije natuur. Wij planten bomen en struiken met bessen voor de trekvogels, maar laten ook veel staan, zoals de elzen. Ik zie het meer als een begeleiding, waardoor we de variatie houden. Het is toch schitterend en ook verwonderlijk, dat je plotseling planten en bomen ziet die je nooit hebt geplant. Een royaal cadeau van de vogels of de wind. Zou toch mooi zijn als ik tweehonderd wilde soorten in mijn achtertuin zou zien.’

Gewoon, spontaan? Natuurlijk, deels zeker. Anderzijds betekent het men- selijk ingrijpen. Deze combinatie zorgt ervoor dat er in ieder seizoen iets te beleven is. Nieuw leven in de vorm van andere flora en fauna steekt de kop op,nieuw leven dat ook in het hart van Jan Feenstra klopt. Outdoor en indoor TUIN! zorgt voor de mogelijkheden om natuur te creëren, maar vooral om natuur de ruimte te geven tot een klimaat waarin natuur de natuur kan zijn.

Wie verder durft te kijken en de moeite neemt om verder te kijken dan de voortuin van het schitterende tuincentrum aan de rand van het dorp De
Westereen, ontdekt een wereld vol natuur. Een eldorado waar bloemen, planten, bomen en heesters bijna vrij spel hebben. Prachtig is, dat de vele mensen die dagelijks TUIN! bezoeken, hier gewoon zomaar mogen rondstruinen om te genieten van wat de regionale natuur te bieden heeft. Het is een compleet andere wereld, een wereld waarin de tijd lijkt stil te staan. Een wereld waarin nog ruimte is, ook voor een paardenbloem in het gras.

Dat een passie voor bloemen met zo- veel liefde zowel letterlijk als figuurlijk zo tot bloei kan komen is prachtig voor de regio. Ooit begon Feenstra met het in kaart brengen van de flora en fauna in de gemeente Dantumadeel. Hij kwam onder andere tot 850 wilde bloemen en grassen. Zijn liefde voor de natuur in zijn eigen leefomgeving brandde in zijn hart en voedde zijn geest. Nu bijna dertig jaar later komt er tijd en ruimte voor de eigen creativiteit, waarin niet de verkoop, 

maar vooral ook de liefde en passie voor de regionale flora en fauna de hoofdmoot vormt. Het is momenteel wat betreft het dreigende uitsterven van bijen alarmfase 1. Steeds meer mensen beseffen gelukkig, dat we ruimte moeten creëren voor onze natuur, die ook voor de mens van groot belang is. Helaas zijn er nog steeds mensen, die niet het belang en de schoonheid van hommels, kevers en vliegen zien.

TUIN! De Westereen (15.000 vierkante meter buiten en 6.000 meter binnen heeft sinds het voorjaar van dit jaar een natuurvriendelijke en toegankelijke tuin van meer dan 20.000m2 met grote waterpartijen en enorm veel aandacht voor biodiversiteit.

Tientallen insecten, bijen en libellen completeren hier het tuinverhaal, een verhaal dat dus in de komende maanden nog meer allure krijgt met de uitbreiding. De elementen van zon, regen, wind, warmte en kou spelen met de tuin van TUIN! Ze spelen er niet alleen mee, ze vormen zelfs de belangrijkste onderdelen in het zeer natuurlijke achterland van TUIN!

Voor achtertuin van TUIN! hoeft u geen kaartje te kopen, niet te reserveren, u kunt gewoon lekker rondwandelen, genieten van het vele wat niet alleen TUIN! te bieden heeft, maar juist de natuur. U zult zich zeker betrokken voelen met de natuur, zoals het water in een beek.

Prachtig dat mensen die TUIN! bezoeken, hier gewoon zomaar mogen rondstruinen om te genieten van wat de regionale natuur te bieden heeft. Het is een compleet andere wereld, een wereld waarin de tijd lijkt stil te staan. Een wereld waarin nog ruimte is, ook voor een paardenbloem en padden- stoelen, maar ook een wereld om even tot rust te komen, je innerlijk opzoeken. De elementen tot in je bot en ziel ervaren. Het kan, het mag, maar spijtig is het zeker dat dit helaas nog niet op zondag mogelijk is, omdat in Dantumadiel de zondagsluiting nog volop gehandhaafd wordt.

TUIN! heeft inmiddels een aparte website geopend voor de verkoop van olijfbomen en heel veel andere tuinplanten. ‘Als een van de weinige leveranciers hebben we olijfbomen op voorraad en kunnen zo snel leveren. Is de bestelling boven de 150 euro en in een straal van veertig kilometer rond De Westereen, dan leveren we de bomen gratis aan huis. Het zijn olijfbomen van het ras Olea Europaea Lessini, winterhard en ongevoelig voor ziektes.

In De Westereen staan bomen van wel meer dan honderd jaar oud, met prachtige vertakkingen. We hebben trouwens een enorme keuze aan bomen uit Italië en Spanje,’ aldus Sjoerd Feenstra, die vaak zelf de inkoop doet. ‘De bomen zijn ziekte- en virusvrij, dat garanderen wij. Vanaf volgend jaar is dit voor elke verkochte boom verplicht. Een uitstekende zaak overigens,’ aldus Sjoerd Feenstra.