KOLLUM – De inmiddels 35-jarige Alex van der Veen behoeft, zeker in het noorden van Friesland, geen inleiding. De man achter de populaire Veens Voetbal Academie voetbalde in het verleden bij onder meer VV Kollum, ONS Sneek, VV Buitenpost, Futsal Cambuur en Futsal Heerenveen. Vanuit zijn voetbalschool bedacht hij recentelijk iets nieuws: de Super Academy League, waarbij vijf noordelijke voetbalacademies op diverse speelmomenten tegen elkaar strijden.

Tekst: Jelle Teitsma

Na seizoen 2017/2018 slingerde Van der Veen de voetbalschoenen definitief de wilgen in. Het was mooi geweest. Het heilige vuur was gedoofd, onder meer gedragen door blessures. Het afscheid was een juiste keuze, want anno 2022 – een kleine vijf jaar verder – is een rentree nooit een optie geweest. Althans, niet als speler. Als oprichter van Veens Voetbal Academie was hij na de zomer van 2020 regelmatig op de voetbalvelden te vinden. Niet als rappe, behendige aanvaller, maar als begeleider van talententeams. Van der Veen: ,,Soms word je wakker met een idee. Ergens in juli 2020 heb ik in alle vroegte een concept uitgewerkt, wat uiteindelijk als basis heeft gefungeerd van Veens Voetbal Academie. Ik wilde graag talententeams samenstellen en daarin iets bieden qua individuele begeleiding, training geven aan kleine groepen talenten én het organiseren van omvangrijke evenementen. Dat is gelukt.”

 

Ruim twee jaar later kan de conclusie worden getrokken dat het idee van toen een succesverhaal is geworden. Van der Veen werkt inmiddels samen met tachtig zogeheten elitespelers. Dit zijn talenten uit het noorden die verdeeld over zeven teams op hoog niveau trainen, inclusief begeleiding op maat krijgen. Daaronder zit nog een opleidingsgroep van veertig spelers. Van der Veen zorgt met zijn programma’s en trainingen dat niets aan het toeval wordt overgelaten. Zo is er aandacht voor voeding, krachtoefeningen en fysieke en mentale weerbaarheid. ,,Ik vind het tevens belangrijk om extra activiteiten te organiseren, zoals kickboksen, teambuilding en themabijeenkomsten. We hebben onder andere een trainer van SC Heerenveen als spreker gehad.

Ik ben nu bezig met een atletiektrainer, om te kijken in hoeverre we daar gebruik van kunnen maken. Ik zie het als een stukje doorontwikkeling.”

‘De academies onderling leren ook veel van elkaar, zodat het niveau blijft toenemen’

Super Academy League
Om eerdergenoemde talenten nog meer uit te dagen, richtte Van der Veen enkele maanden geleden de Super Academy League op. In drie leeftijdscategorieën, de Onder-10, -11 en -12, strijden een vijftal academies uit het noorden tegen elkaar. De andere deelnemende academies zijn Sedoc Voetbalschool (Groningen), Panenka Academie (Leeuwarden), International Sports Revolution (Zwolle) en Voetbal Academie Joure. Een lang gekoesterde wens van Van der Veen kwam daarmee in vervulling. “Ik wilde dit al veel langer. Enerzijds ben je verzekerd van topwedstrijden met de drie teams die vanuit Veens meedoen aan de competitie. Daarnaast worden jongens uitgedaagd en kunnen ze zien waar ze staan. Ze leren er veel van. We hebben inmiddels twee competitieronden gehad. In het voorjaar volgen nog drie speelmomenten.”

Van der Veen is tevreden over de stappen die hij met zijn academie en voetbalschool heeft gezet. De komst van de Super Academy League staat min of meer symbool voor de verdere professionalisering van zijn onderneming. ,,We zijn natuurlijk nog maar net gestart met de onderlinge toernooivorm, maar het begin is goed. De jongens en hun ouders zijn tevreden, het niveau is hoog en er zijn diverse scouts aanwezig, ook van BVO’s. .” Verder omlijsten we het geheel met muziek en houden we verschillende statistieken bij, bijvoorbeeld op het gebied van de nul houden, assists, teamgoals en het team van de week, waarbij elke trainer een speler van de tegenpartij kiest.

 

Groeien
Van der Veen is naast zijn werkzaamheden voor de academie tevens verbonden aan VV Kollum, waar hij zowel scout als hoofd jeugdopleiding is. De onderwerpen jeugd, ontwikkeling en groei vormen dus de rode draad in zijn leven. Minstens zo belangrijk is echter zijn eigen groei. ,,Als je kijkt naar de academie en de twee speeldagen van de Super Academy League die we hebben gehad, leer ik elke keer bij. Valéry Sedoc heeft zijn voetbalschool inmiddels een jaar of acht. Dat merk je en zie je.Alles is bij hem tot in de puntjes geregeld, hij heeft uitstekende trainers in dienst en hij heeft een groot en nuttig netwerk. De academies onderling leren evenzo van elkaar qua normen en waarden. Het spelletje is belangrijk, maar óók hoe je je gedraagt binnen en buiten de lijnen.” Het stukje scouting werd al eerder benoemd, maar voor spelers (en hun ouders) uit de regio is het op woensdagmiddag 28 december mogelijk om mee te doen aan de zogeheten Matchday Selectiedag van Veens.

Deelnemers worden door scouts beoordeeld en kunnen zo een plekje bemachtigen bij zijn voetbalschool, het opleidingsteam of het eliteteam. ,,Elke academie probeert zo goed en gericht mogelijk te scouten. Op die manier zijn de onderlinge verschillen zo klein mogelijk, wat met name tijdens de toernooien prettig is. Uiteindelijk wil ik er een landelijk evenement van maken, waarin academies uit alle windstreken de degens met elkaar kruisen. Wordt vervolgd dus!”