TWIJZELERHEIDE – Eerst je zwemdiploma halen en dan een sport uitkiezen. Voor veel kinderen geldt deze regel. Ook Yanouk Zijlsta (14) uit Twijzelerheide mag op zevenjarige leeftijd een nieuwe sport kiezen. Via haar nichtje belandt ze op de open dag van skeelervereniging IDS in De Westereen. Ze besluit zich aan te melden. Zeven jaar na die eerste open dag is Yanouk heel wat medailles en titels rijker. Met als hoogtepunt het NK op de weg in juni dit jaar, waar ze die felbegeerde gouden plak pakt.

Lees verder onder de foto.

Het blauwe skeelerpak van Gewest Fryslân hangt aan het droogrek in de zon. Klaar voor de volgende training op de skeelerbaan in Heerenveen. Daarnaast prijkt het vrolijke oranjekleurige pak van skeelervereniging IDS. Ook klaar voor de volgende training op de baan in De Westereen. Met vijf trainingsavonden per week maakt de wasmachine van moeder Hiltje overuren. ,,Mar wy ha it der graach foar oer’’, lacht ze met een trotse blik op haar dochter. En ook Yanouk klaagt niet over het stevige aantal trainingsuurtjes. Want wie Nederlands kampioen wil worden, leeft nou eenmaal een topsportersleven.

Een dieseltje
Vijf avonden per week trainen en op zaterdag een wedstrijd. Yanouk zou niet anders willen. Vrijdagavond
is haar vrije avond. ,,Dan hoech ik efkes hielendal neat’’, glundert ze. Maar met tegenzin naar de skeelerbaan gaan, doet ze nooit. ,,Ik fyn skeelerjen it leukste dat der is.’’ Wat haar sport zo mooi maakt? Na even nadenken, haalt ze haar schouders op. Geen idee eigenlijk. Misschien is het simpelweg omdat ze er nou eenmaal goed in is.

Haar skeelertalent wordt al op achtjarige leeftijd ontdekt, wanneer Yanouk meedoet aan haar allereerste wedstrijd. Als nieuweling wordt ze gelijk tweede. Het succes smaakt naar meer. Al snel is haar naam niet meer weg te denken uit de rijtjes met podiumplekken. De hoogte van de trede hangt met name af van de afstand. Als lange afstandsspecialist vormen de puntenkoers en afvalkoers haar favoriete onderdelen.

,,Ik bin in diseltsje. Ik moat efkes op gang komme.’’

Vriendinnen en vijanden
Inmiddels zijn de medailles al lang niet meer op één hand te tellen. En ook het aantal wedstrijden neemt gestaag toe, zeker nu Yanouk afgelopen jaar is geselecteerd voor talententeam Gewest Fryslân. Dit jaar stond ze aan de start bij maar liefst vier Europa Cup-wedstrijden in het Belgische Oosteinde, het Duitse Geislingen en Groß-Gerau, en het Gelderse Heerde. Van iedere wedstrijd weet ze nog exact de ranking per onderdeel. Helaas geen podiumplaats, die veelal de prooi is voor het Poolse skeelertalent Hanne Mazur. ,,Dy is echt hiel goed’’, verzucht Yanouk. Jaloers is ze niet. Sterker nog, ze spreekt haar concurrentes regelmatig. ,,Nei de wedstriid binne it freondinnen. Under de wedstriid fijannen’’, knipoogt ze.
Bandenwissel
Waar veel van haar concurrentes ervoor kiezen om de skates in de winter te verruilen voor schaatsen, laat Yanouk die optie bewust aan zich voorbij gaan. De gladde ijsvloer van Thialf is nou eenmaal niet haar ding. Al kan een skeelerbaan tijdens een regenachtige dag ook verraderlijk glad zijn. Vandaar dat Yanouk net als Formule 1-courreur Max Verstappen beschikt over meerdere sets met wieltjes. Ze haalt haar skates tevoorschijn.

,,Ik ha tsjiltsjes foar op de baan en foar op de dyk’’, demonstreert ze. ,,Op de dyk rydst bygelyks ek oer klinkers. Dy hobbelje noch al. Fandêr dat ik dêr oare tsjiltsjes foar ha.’’ Datzelfde geldt voor droge en natte banen. Ook daarvoor beschikt Yanouk over een bijpassend setje wieltjes. Een pitstop onder de wedstrijd om van banden te wisselen zoals Max dat doet, is er echter niet bij. ,,Sjochst ús dêr al stean mei de dopsleutel tink’’, grijnst moeder Hiltje.

Op naar het EK
In de herfst en winter kan de natuur flink tekeergaan. Vandaar dat Yanouk de komende maanden haar rondjes rijd op de overdekte skeelerbaan in Heerenveen. Onder leiding van trainers Bianca Roosenboom en Sander de Graaf maakt ze zich nu al weer op voor het komende skeelerseizoen. Eén doel staat met stip bovenaan haar wensenlijstje: het EK van 2023. Of ze dan aan de start staat? Opnieuw gaan de schouders omhoog. ,,Ik wit it net, mar ik sil der alles oan dwaan.’’

Over doelen en wensen gesproken: er is één wens die nog hoger staat. ,,Ik hoopje dat skeelerjen oait in Olympyske sport wurdt’’, legt Yanouk uit. Een Olympische status brengt namelijk heel wat nieuwe kansen voor haar met zich mee. Denk aan een NOC*NSF topsportstatus en wellicht zelfs de mogelijkheid om ooit met skeeleren haar geld te verdienen. ,,Oant dy tiid is it gewoan de allermoaiste hobby dy’t der is.’’