KOLLUM – Het is alweer 57 jaar geleden dat Auke en Hannie van der Bijl begonnen met de bakkerij aan de Voorstraat in Kollum. Nu is de derde generatie Van der Bijl actief in de bakkerij en wordt op 27 oktober de zesde winkel aan de Koophandel in Dokkum geopend. Vanwege de hoge energieprijzen is er momenteel onzekerheid onder bakkers, maar de jongste generatie Van der Bijl blijft goede hoop houden voor de toekomst.

Lees verder onder de foto.

Als puber waren Anna (34), Hanneke (32) en Auke Jacob (28) van der Bijl niet van plan om bakker te worden. ,,Mijn ouders zeiden altijd: jullie moeten iets doen wat jullie leuk vinden’’, vertelt Anna. Anna en Hanneke kozen voor een lerarenopleiding, de één voor het basisonderwijs en de ander in de creatieve sector. Al snel ontdekte Anna dat het basisonderwijs niet bij haar paste. Ondertussen had ze wel in de weekenden en vakanties ervaring opgedaan in de bakkerij in Kollum, waar ze boven woonden met hun gezin. Ze veranderde van gedachten en ook haar broer zag het toch wel zitten om de bakkersvakopleiding te doen. ,,Zo kwamen wij op het idee om samen het bedrijf in te stappen. We vroegen mijn zusje hoe zij erin stond. Het leek haar leuk om binnen de bakkerij een chocolaterie op te zetten, samen met een collega. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de winkels, het aansturen van de medewerkers en het onderhouden van contacten. Op zaterdag vind ik het nog altijd leuk om in de winkel te staan, om zo ook contact op de werkvloer te houden’’, vertelt Anna.

‘We blijven geloven dat de consument ons ambacht waardeert’

Dat alle drie de kinderen Van der Bijl nu samen met hun ouders Sieb (57) en Meta (56) de bakkerij runnen zorgde ervoor dat ze gingen investeren in de toekomst. Zo werden de winkels in Kollum, Dokkum, Buitenpost, Drogeham en Surhuisterveen helemaal gemoderniseerd en binnenkort komt er dus een zesde winkel bij in Dokkum. Deze is gevestigd vlakbij de Albert Heijn, samen in één pand met Slagerij Smit. In deze winkel komt ook een oven waar verse broodjes worden gebakken, zowel hartig 

als zoet. ,,Het is een ander soort winkel als de andere vestiging in Dokkum’’, zegt Anna van der Bijl. ,,Daar komen ook veel klanten die de stad in en uit lopen en ook veel toeristen, onder andere ‘bootjesmensen’. We merken de laatste jaren dat er steeds meer vraag is naar Friese streekproducten, zoals oranjekoek, sûkerbôle en Fryske dúmkes.’’

Goede samenwerking
Voordat de zussen Anna, Hanneke en hun broertje Auke Jacob definitief het besluit namen om bij de bakkerij in te stappen hebben ze diverse gesprekken gevoerd met deskundigen en financiële adviseurs. ,,We werden vooral gewaarschuwd voor het feit dat het vaak voorkomt dat families uit elkaar vallen doordat ze samenwerken. Toch hebben we in 2017 de stap genomen. Juist doordat wij elk onze eigen taken en verantwoordelijkheden hebben en veel met elkaar delen, gaat de samenwerking heel goed’’, stelt Anna. Zelfs in moeilijke en onzekere tijden gaat deze bakkersfamilie voor elkaar door het vuur. ,,Al was de coronatijd in het begin wel stressvol’’, geeft Anna toe. ,,Als bakkerij hadden we het geluk dat we door mochten draaien en dat klanten, doordat ze beperkt waren in hun doen en laten, ons beter wisten te vinden. Ze wilden het thuis gezellig maken en daar hoorde wat lekkers bij. Nog altijd blijven de klanten ons trouw en dat geeft ons een positieve boost.’’

Hoge energieprijzen
Nu kampen de bakkers vooral met de hoge energieprijzen. ,,Een lastig onderwerp’’, geeft Anna toe. ,,Hier hebben wij weinig invloed op, want we kunnen de ovens

niet uitzetten. Vooral de onzekerheid is heel vervelend, want je weet niet wat er gaat gebeuren. We merken dat de kosten in de hele keten gigantisch zijn gestegen. Zo is suiker veel duurder geworden en door de slechte oogst stijgen die kosten alleen maar meer. Ook de schaarste van graan speelt ons parten. Tel

‘Wij hebben weinig invloed op de hoge energieprijzen, want we kunnen de ovens niet uitzetten’


daar de hoge transportkosten maar bij op. Die prijsstijgingen kunnen wij nooit één op één doorbereken want dan kunnen onze klanten de producten niet meer betalen.’’ Van der Bijl heeft nauw contact met de inkooporganisatie en de bond van de bakkerijwereld informeert hen over de laatste stand van zaken. ,,Onze hoop is gevestigd op Den Haag. Voor de huishoudens is er nu duidelijkheid en we hopen dat de regering ook snel met een plan voor het MKB komt om de torenhoge energiekosten het hoofd te kunnen bieden. Dit geeft alleen maar onrust.’’

Herfstchocola
Het werk zelf houdt de bakkersfamilie op de been. ,,We vinden het allemaal mooi om met ons vak bezig te zijn, dat geeft energie.’’ Waar Van der Bijl zich onder andere in onderscheidt zijn de bijzondere chocoladecombinaties. Rond deze tijd verkoopt de bakker weer veel herfstchocola en cadeaus voor de herfst. En straks komt Sinterklaas en Kerst er weer aan. Anna: ,,De bakkerijen zijn weer sfeervol ingericht en alles wordt met de hand gemaakt. We blijven geloven dat de consument ons ambacht waardeert. Dat geeft ons hoop voor de toekomst.’’