BUITENPOST – Riska Bouma (27) en Aaron Boekhout (28) uit Buitenpost hebben Café ’t Twaspan in hun woonplaats overgenomen van Mient Mulder uit Kollumerzwaag. Het jonge stel gaat er alles aan doen om met hun bar & bistro weer leven in de brouwerij te brengen in het centrum van Buitenpost. Op Hemelvaartsdag is iedereen van harte welkom om het resultaat te bewonderen.

De timing is volgens Riska en Aaron perfect. ,,Na twee jaar corona heeft iedereen weer behoefte om erop uit te gaan’’, stelt Riska. Bijkomend voordeel is dat het centrum van Buitenpost volgend jaar helemaal opgeknapt wordt. Zo wordt een deel van het centrum autovrij gemaakt en komt er meer plek voor groen en terrassen. ,,Daardoor kunnen wij een groot terras maken met vijftig zitplaatsen’’, vertelt Riska enthousiast. Ze is blij dat ze samen met haar vriend de knoop doorgehakt heeft om ‘2span bar bistro’, zoals het café voortaan omschreven wordt, over te nemen. Tegelijkertijd vinden ze het ook ontzettend spannend.

Vijftig sollicitanten
De eerste reacties van dorpsbewoners zijn in elk geval positief. Alleen al het aantal jongeren dat bereid is om in het eetcafé te werken is bijzonder hoog. ,,We werken straks met een leuk team bestaande uit allemaal jongeren tussen de 15 en 22 jaar. Er waren maar liefst vijftig sollicitanten. Ik vind het leuk om deze groep te begeleiden. Ik ben het gewend want ik ben nu gymdocent en werk met middelbare scholieren’’, vertelt Riska die blijft werken op het CSG Ulbe van Houten.

Ook Aaron blijft zijn baan bij de provincie Fryslân behouden. Hij zal vooral ’s avonds en in de weekenden in de bar te vinden zijn, terwijl Riska vooral verantwoordelijk wordt voor het eetcafé.

Zwart, goud en groene accessoires
Momenteel wordt het pand helemaal opgeknapt en krijgt het eetcafé de kleuren zwart, goud en groene accessoires. ,,Mijn zus Cyntha is interieurstylist en helpt mij met de inrichting’’, vertelt Riska terwijl ze in haar woonkamer tussen de groene serviezen zit. ,,Die hebben we uitgezocht en moeten allemaal nog afgewassen worden’’, zegt ze. Er komt heel wat bij kijken en ondertussen worden de eerste feestjes al geboekt. Op 26 mei moet alles in ieder geval klaar zijn, want dan is de open dag vanaf ’s ochtends negen uur. Vanaf dat moment zal het eetcafé veel vaker vanaf negen uur geopend zijn, zodat mensen er terecht kunnen voor ontbijt. ,,We richten ons op meerdere doelgroepen, van jong tot oud. Ook op zondag zijn we open, want op die dag is er nu weinig te doen in Buitenpost. Verder willen we met ons kroeggedeelte jongeren weer een plekje geven in eigen dorp.’

Plek voor de jeugd
Voor Aaron is de opening van ‘2span bar – bistro’ een droom die werkelijkheid wordt. Als jongen van zestien bracht hij hier veel tijd door met zijn vrienden. Nu hoopt hij hetzelfde te kunnen bieden aan de jongeren uit het dorp. Verder zal hij vooral achter de schermen actief zijn. Riska heeft bij het nabijgelegen restaurant Pyramide inmiddels de nodige horecaervaring opgedaan en zal ook bij 2span ‘het gezicht’ voor de klanten zijn. De snackbar blijft bestaan – ook voor afhaal – en de gerechten worden ‘krekt even wat oars’. Ook de verpakkingen zullen er anders uitzien. Hoe? Riska: ,,Dat blijft nog een verrassing tot op de open dag.’’ Eén ding is zeker: Aaron en Riska vullen elkaar goed aan. Vandaar dat de naam 2span ook goed bij deze nieuwe eigenaren past. De naam blijft dan ook hetzelfde, maar wordt net als de rest in een nieuw jasje gestoken.