TWIJZELERHEIDE – Dat hij het lekkerste roggebrood van Fryslân bakt wisten
we al, maar dat zijn ‘brea’ nu ook nog verwerkt zit in speciaalbier, dat is nieuw. Bakker Wander Schotanus uit Twijzelerheide is er blij mee. Het is een kroon op zijn werk en de timing is perfect, want Schotanus vierde vorige week zijn 40-jarige jubileum als bakker

Lees verder onder de foto.

Recht door zee, zo heet de Rogge IPA, gebrouwen met het goudwinnende roggebrood van bakkerij Schotanus. Initiatiefnemer en brouwer van het speciaalbier is Dietmar Laske uit Goingarijp. Hij liep al langer met
het idee rond om roggebrood in een biertje te verwerken en toen Schotanus winnaar werd van de productverkiezing van Fryslân Culinair was het
meteen duidelijk bij wie hij moest zijn. ,,Wander reageerde meteen enthousiast. We hebben allebei een passie voor ons vak, dat maakt de samenwerking
zo mooi’’, vertelt Dietmar die sinds 2018 zijn eigen bier brouwt onder de naam Gudzekop. Gudzekop verwijst naar een vaarwater tussen Goingarijp en Sneek. ,,Al onze biernamen hebben een nautisch thema met een leuke dubbele betekenis.

Zo verwijst ons allereerste biertje – de Opsteker – naar de verlenging van de botteloef van zeilplatbodems en in het Nederlands betekent een opsteker een bemoedigende meevaller.

Op het etiket staat het sluisje van Goingarijp’’, wijst Dietmar die de etiketten stuk voor stuk prachtige kunstwerkjes noemt.

Bier met een twist

Wander Schotanus is als echte bierliefhebber tevreden over de smaak van ‘zijn’ bier. ,,It is bitter, mar wol lekker’’, stelt de bakker. Omdat het IPA bier is, bevat het meer hop ten opzichte van andere speciaalbieren. Deze hoeveelheid hop zorgt voor extra bitterheid, maar juist de combinatie met het roggebrood maakt de smaak zachter. Voor Dietmar is het niet de eerste keer dat hij gebruik maakt van streekproducten. Eerder brouwde hij een tripel met Fries suikerbrood, een quadrupel met Friese kruidkoek en een tripel met Fryske Dúmkes. ,,Door het bakproces geef je een gelaagdheid aan het bier. Voor dit nieuwe biertje heb ik zes hele roggebroden in de ketel mee laten koken.

We hebben zulke mooie ambachtelijke producten in Friesland, het is mooi om daar iets mee te doen’’, legt de bierbrouwer uit. De naam van het bier ‘Recht door zee’ heeft wederom een nautische betekenis. Dat deze naam precies bij deze regio past, hoorde hij toevallig van de bakker uit Twijzelerheide. ,,Heidemannen en Westereenders binne ek rjocht troch see’’, lacht Wander die het speciaalbier ook te koop aanbiedt in zijn bakkerij. Hij kijkt terug op veertig prachtige jaren als bakker. ,,It is omflean. Ik hoopje noch in pear jier troch te gean. Hoe’t ik it jubileum fier? Mei in moaie oanbiedingstas yn de winkel én jûns
fansels in lekker bierke.’’