HOLWERD Op 19 juni vorig jaar kreeg de 10-jarige Ilse Lotte uit Brantgum slecht nieuws te horen. Ze bleek kanker te hebben. Om geld in te zamelen voor hun zieke klasgenoot liepen schoolkinderen van de Tijstream uit Holwerd een sponsorloop.

Ilse Lotte is een vrolijke meid. Ze houdt van saxofoon spelen, skeeleren en skateboarden. Ze zit in groep 7 en weet al wat ze later wil worden: politieagent. Ilse Lotte weet zich nog goed het moment te herinneren dat ze ontdekte dat er iets mis was. Vorig jaar kreeg ze een skateboard tegen haar been. ,,Mijn been werd dik en blauw en dat ging niet weg’’, vertelt Ilse Lotte. Ze bezocht de huisarts die haar uiteindelijk doorstuurde naar het ziekenhuis. Daar werd bloed afgenomen en werden testen gedaan. ,,We moesten tot twaalf uur ’s nachts blijven. Ik bleek Ewing-sarcoom te hebben, een kwaadaardige bottumor’’, legt Ilse Lotte uit.

Chemokuren
In eerste instantie had Ilse Lotte niet in de gaten hoe ernstig de ziekte was die ze had, maar dat werd al snel duidelijk. Een periode van zes chemokuren volgde, waarna ze geopereerd zou worden. ,,Maar dat kon vanwege corona niet doorgaan’’, vertelt Ilse Lotte. Dus kreeg ze nog een chemokuur. Op 22 december, vlak voor kerst, was het zover. Ilse Lotte werd geopereerd.

Tijdens de operatie werd een omkeerplastiek toegepast. ,,Het zieke bot wordt dan weggehaald en het onderbeen omgekeerd en aan het bovenbeen vastgezet’’, legt Ilse Lotte uit. ,,Het was een zware operatie. Ik ben in totaal zestien uren onder narcose geweest.’’

‘Stomme ziekte’
Ilse Lotte vindt het naar eigen zeggen ‘een hele stomme ziekte’. ,,Want nu kan ik mijn hobby’s niet meer doen. Het gaat nu gelukkig wel weer beter met mij. Ik heb nog vier chemo’s te gaan. Er zit steeds drie weken tussen die kuren. Na een chemo ben ik vaak heel misselijk en duizelig. De prikken na de chemo zijn het ergst. Normaal gesproken ben ik niet bang voor prikken, maar wel voor deze. En de pillen die ik moet slikken vind ik helemaal vreselijk.’’

Onder de indruk
Gelukkig krijgt Ilse Lotte veel steun van haar BFF Hinke. Het was voor Hinke dan ook wel schrikken toen ze hoorde dat haar beste vriendin deze ziekte had. Ook de andere kinderen uit Ilse Lotte haar klas waren erg onder de indruk.

,,We hebben de kinderen in de weken die volgden zo goed mogelijk ingelicht en voorbereid. Toen Ilse weer op school kwam, was het voor iedereen best wel even spannend, zeker ook voor Ilse, maar binnen no-time was de spanning verdwenen. Zowel Ilse Lotte als alle leerlingen zijn toppers. Ze gaan er heel erg naturel mee om’’, vertelt juf Karin Faber.

30.000 euro
De ziekte die Ilse Lotte heeft is zeldzaam en komt heel weinig voor. ,,Maar als je ziet hoe druk het soms bij de chemo’s is, merk je dat ik niet de enige ben.’’ Daarom vindt Ilse Lotte het heel leuk dat er zoveel geld is binnengehaald voor KiKa. ,,Dan kunnen ze meer onderzoek doen naar kanker.’’ Maar liefst 30.000 euro hebben de schoolkinderen uit Noardeast-Fryslân opgehaald voor dit goede doel. Ondertussen kijkt Ilse Lotte uit naar het moment dat ze de laatste chemokuur heeft gehad. ,,Als de wond dicht is wordt een prothese aangemeten. Dan moet ik opnieuw leren lopen. Als alles goed gaat kan ik over twee jaar alles weer doen. Dus ook skeeleren en skateboarden.’’