DOKKUM – Het zijn drukke tijden voor de 20-jarige Dokkumse Berber Ludema. De talentvolle judoka staat op het moment van schrijven op de vooravond van deelname aan het WK Judo (onder 21). Na een persoonlijk ietwat teleurstellend EK aast Berber op een prijs in het Portugese Odivelas.

Zo’n anderhalf jaar geleden verliet Berber haar ouderlijk huis in Dokkum om neer te strijken in studentenstad Groningen, waar ze momenteel druk doende is met de opleiding Verpleegkunde aan de Hanzehogeschool. Als topsportster heeft ze in de loop der jaren veel geleerd, met name in het balans vinden tussen sport, studie en een sociaal leven. Berber: ,,Het heeft wel even geduurd voordat alles in evenwicht was. In beginsel is dat een zoektocht, ook omdat er veel op je afkomt. Er werd bijvoorbeeld een tussenjaar geadviseerd, maar voor mij was dat geen optie. Werk is uiteindelijk belangrijk en een afgeronde studie helpt daarbij. Wat dat betreft ben ik blij met het beleid van de Hanzehogeschool, die de combinatie met topsport mogelijk maakt.”
 
Topsport Talentschool
Berber was een jaar of zeven toen ze in Dokkum voor het eerst ging judoën. De liefde voor de sport zat in de familie, want haar vader Richard was decennialang judoka. Hij mocht zelfs, zij het eenmaal, aantreden tijdens het Nederlands Kampioenschap. ,,Ik heb hem nooit zien judoën hoor”, gaat Berber verder, ,,maar het hielp in mijn voorkeur voor judo wel mee dat hij het jarenlang had beoefend. Ik ben destijds samen met een 
vriendinnetje op judo gegaan. Dat was vooral erg leuk en gezellig. Toen ik een jaar of veertien was werd het serieuzer.” In die tijd judoot Berber bij FMT Sport in Oenkerk, wat qua niveau en intensiteit een stap omhoog is in vergelijking met de judovereniging in Dokkum. Niet veel later verkast ze naar de Topsport Talentschool (TTS) in Groningen. ,,Daar kon ik, net als nu, school en sport uitstekend combineren. Trainen, school, trainen: dat werd mijn dagelijkse ritme.” 
 
Ontwikkeling
De ontwikkeling die Berber de laatste jaren heeft doorgemaakt is stormachtig geweest. Op haar veertiende pakte ze voor het eerst een prijs op Nederlandse bodem tijdens het NK Judo onder 15 én onder 18. In beide gevallen wint ze de bronzen medaille. Sinds dit jaar worden daar ineens diverse internationale prijzen aan toegevoegd. Berber, die tegenwoordig zo’n negen keer per week traint, daarover: ,,Als judoka ben ik steeds beter en sterker geworden. Deels door de toenemende trainingsintensiteit, maar ook door de juiste mensen om mee heen. En door het maken van bewuste keuzes, bijvoorbeeld op sociaal vlak. Ik kan goed nee zeggen en mijn vriendinnen weten wat ik er zoal voor moet doen en laten. Verder heb ik prettige gesprekken met een sportpsycholoog gehad en heb ik in Marcel Joling een uitstekende trainer. Alles valt nu op z’n plek.”
‘Ik heb geleerd hoe ik in mezelf moet geloven, inclusief duidelijke aanpak en tactiek’
 
Van het EK naar het WK
Dankzij de sportpsycholoog leert Berber haar zenuwen, die vrij extreem konden zijn, te beheersen. Door Joling wordt ze een betere sporter en groeit haar (zelf )vertrouwen. ,,Hij kan mij echt oppeppen. Vlak voor een wedstrijd kan hij mij op de schouders kloppen en bemoedigende woorden spreken. ‘Je hebt dit verdiend, focus je op jezelf, je hebt hier keihard voor gewerkt. Nu mag je oogsten’, zegt hij dan. Dat helpt mij goed. Ik heb geleerd hoe ik in mezelf moet geloven, inclusief duidelijke aanpak en tactiek.” Berber wist in september geen prijs te pakken op het EK in eigen land, maar is momenteel klaar om aan eerherstel te werken op het naderende WK. Ze kijkt enorm naar het toernooi uit, waar ze vanaf de tribunes onder meer zal worden bijgestaan door haar fanatieke ouders, beide jongere zusjes en haar nichtje. ,,Ik voel me topfit en ben er helemaal klaar voor”, sluit de Friezin hoopvol af.