TWIJZEL – Het was een bijzonder jaar voor Sipke Hulshoff. De oud-inwoner van Twijzel beleefde als onderdeel van de technische staf van Arne Slot bij Feyenoord een onvergetelijk seizoen, met een onbetwist hoogtepunt: de Europese finale in de Conference League. Voorts werd hij aangesteld als de nieuwe assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. Hulshoff die nog tot 2025 bij de Rotterdammers vastligt, sloot bovendien de eerste helft van het seizoen af als Herbstmeister.

Tekst: Radboud Droog Foto’s: Adrie Hoogesteger

Als er één woord van toepassing is op de loopbaan van de 47-jarige voetbaltrainer is het wel ontwikkeling; elke stap en het zijn er inmiddels veel bracht hem hoger op de voetballadder. Ga maar na: jeugdtrainer bij SC Cambuur en FC Groningen vaak in combinatie met het amateurtrainerschap bij achtereenvolgens ONT, Bergum en PKC’83. Vervolgens vervulde hij verschillende functies in het buitenland bij Red Bull Ghana en Al-Arabi. Hij keerde daarna terug naar Nederland waar hij onder meer interim-hoofdtrainer bij SC Cambuur was en assistent van Wim Jonk bij FC Volendam werd. In Juli 2021 trad hij in dienst van Feyenoord waar hij een jaar het beloftenelftal onder zijn hoede had alvorens hij vast als assistent aan de trainersstaf van Feyenoord 1 werd toegevoegd.

Telefoon van Ronald Koeman
Een paar maanden geleden kwam het telefoontje van Ronald Koeman. De oud-speler van Ajax, PSV, Barcelona en Feyenoord zocht nog een assistenttrainer naast zijn oudere broer Erwin en keeperstrainer Patrick Lodewijks. ‘Ik probeer in mijn staf altijd mensen samen te brengen die elkaar versterken. Ik denk dat dit gelukt is’, aldus Koeman in oktober op de website van de KNVB.

De nieuwe Oranjeleiding neemt het op 1 januari 2023 officieel over van Louis van Gaal en de zijnen die op het moment van dit interview net zijn uitgeschakeld door Argentinië. Het is de day after en Nederland komt bij van de kater die Messi, een Spaanse scheidsrechter en zeker ook de spannende penalty reeks hebben veroorzaakt. Maar Sipke laat zijn tactische licht niet op de wedstrijd en het elftal schijnen. Dat kan niet zo is afgesproken met de KNVB en al zou het mogen: zo steekt de Twijzeler niet in elkaar. ,,Een kwestie van fatsoen”, zegt hij. ,,Maar jammer is de uitschakeling natuurlijk wel.”

Sipke vertrekt straks naar Varkensoord, het jeugdcomplex van Feyenoord waar het eerste team het die middag opneemt tegen Oostende. De Belgische eersteklasser is, blijkt later, geen partij voor de Rotterdammers die zonder de WK-gangers Jahanbakhsh, Bijlow en Szymanski probleemloos winnen: 2-0. Vermeldenswaardig is de treffer van de zestienjarige Slowaak Leo Sauer.

Voetbalgeluk heeft ook keerzijde
In de auto naar Rotterdam. Vanaf Leeuwarden, waar hij met zijn vriendin Sonja en dochters woont: het is een reis die vice versa veelvuldig wordt gemaakt. Maar hoe grandioos het uitzicht vanaf zijn appartement aan de Rotterdamse Maas ook is en hoe overweldigend het spelen in De Kuip keer op keer aanvoelt: het voetbalgeluk kent natuurlijk meerdere kanten. Laat daar geen misverstand over bestaan. ,,Sonja en ik zagen elkaar al niet zo vaak en de vrije weekeinden bij Feyenoord die ik normaal gesproken had, omdat het Nederlands elftal speelde, heb ik nu niet meer. Het wordt hoe dan ook een hele drukke periode.”

De vriendin van Sipke heeft een goede en bovendien leuke full time baan die ze begrijpelijk niet opgeeft. ,,We hebben er als gezin goed over gesproken. Iedereen is trots en blij voor me, maar het is natuurlijk zo dat deze dubbelfunctie veel van onze tijd samen in beslag gaat nemen. Daarom vind ik het extra mooi dat ze me dit gunnen.”

En zo voegt hij weer een hoofdstuk toe aan een boek dat alsmaar dikker en interessanter wordt. Ik ben geen planner, nooit geweest ook. Doe alles op gevoel.

 

Ik bevind me de laatste jaren steeds in een positie waarin ik mooie keuzes kan maken.” Het succes met Feyenoord, de waardering vanuit de club, de prettige manier van samenwerken met Slot en de andere assistenten Marino Pusic en John de Wolf; het bleef niet onopgemerkt en leidde uiteindelijk tot het telefoontje van Ronald Koeman naar zijn zaakwaarnemer. Wat volgde, waren enkele goede gesprekken. En zoals altijd legde Sipke ,,alles op een weegschaal” om tot een goede keuze te komen.

Op de fiets naar Cambuur
Voorlopig blijft hij assistent, al was hij afgelopen seizoen dicht bij een overgang naar Go Ahead Eagles. De club uit Deventer wilde hem graag hebben als vervanger van Kees van Wonderen. ,,Ik heb mooie gesprekken gevoerd met manager Paul Bosvelt en Alex Kroes (grootaandeelhouder, red.), maar ik sprak op dat moment ook met Feyenoord.” Dat het kwartje naar de kant van Feyenoord rolde, was alweer een kwestie van gevoel: ,,Nee, ik ben niet bang dat ik geen kansen meer krijg op een baan als hoofdtrainer. Het trainersvak is een ervaringsvak en ik ben me nog steeds aan het ontwikkelen. Ik ben hier in Rotterdam nog lang niet klaar.”

In een podcast van Omrop Fryslân liet hij zich onlangs desgevraagd ontvallen ooit best nog trainer van Cambuur te willen worden. Daarmee zou de cirkel rond zijn. ,,Ze vroegen me hoe ik mijn toekomstplannen zag. Dan hoop dat ik een trainer word die net als Dick Advocaat op respectabele leeftijd met heel veel plezier zijn werk doet. En wie weet word ik dan na mijn zestigste trainer van Cambuur. In het nieuwe stadion, op steenworpafstand van mijn huis. Dat klinkt toch geweldig! Kan ik er elke dag op de elektrische fiets naar toe. Ach, het is een romantisch beeld natuurlijk, maar ik denk dat in ieder mens een romanticus schuilt. In ieder geval wel in mij!”