DE WESTEREEN – Of je nu van voetbal houdt of niet, het bedrijvenvoetbaltoernooi in De Westereen, daar wil je bij zijn. Niet alleen vanwege de gemoe- delijke sfeer en de gezelligheid, maar vooral door het feest erna. Ook dit jaar is de Westereender entertainer Gaatze Bosma weer van de partij. Boven- dien is er een dag aan het evenement toegevoegd en er zijn meer teams dan ooit.

Lees verder onder de foto.

Het is zaterdag 18 juni de elfde keer dat het bedrijventoernooi wordt georganiseerd bij voetbalvereniging Zwaagwesteinde. In 2019 vond de tiende editie plaats. Daarna lag het door de coronacrisis twee jaar stil. ,,It liket as ha minsken der no mear sin oan as oars. Ik ha al fan insoad minsken heard dat se seine: dêr gean ik even hinne’’, zegt Siebolt de Bruin die het toernooi in 2010 voor het eerst organiseerde samen met Jan Sjuk de Bruin en Pieter Jan Heidstra. ,,Wy bin begûn mei tolve ploechjes, dy’t sân tsjin sân spylje. No binne der al fjirtich teams fan bedriuwen út de hiele regio, sels twa teams út Limburch. Mear kinne der net by, we moatte sels ‘nee’ ferkeapje’’, zegt De Bruin.

‘De Westereen is it meast ûndernimmende doarp fan de regio en dit toernooi is dêr in goed foarbyld fan’

Matinee voor vrijwilligers
Het eerste jaar organiseerden de Westereender ondernemers het toernooi met z’n drieën, maar door het succes werd de groep vrijwilligers steeds groter. Nu zorgen tientallen vrijwilligers ervoor dat alles op rolletjes loopt. Eén van hen is Roel Holtrop die voor de hapjes en de drankjes zorgt. ,,Alles draait op frijwilligers en elkenien wol helpe. Ik ha it altyd smoardrok op sa’n dei, mar fyn it geweldich om te dwaan’’, vertelt Holtrop. De organisatie heeft er dan ook geen problemen mee om voldoende vrijwilligers te vinden. Speciaal voor de vrijwilligers, supporters en leden van de VVZ hebben de organisatoren er dit jaar een extra dag aan toegevoegd.

,,Op 17 juny stiet de tinte al en hâlde we in matinee fan acht oant âlve oere. Dan kinne we even foarpriuwe’’, lacht Siebolt. René van Beeten, ook wel bekend als André Hazes Imitator, treedt dan op.

Geen bedrijventoernooi zonder Gaatze
Vaste gast op de zaterdag is niemand minder dan de 27-jarige Gaatze Bosma uit De Westereen. Dit is voor hem de vijfde keer dat hij na het bedrijventoernooi optreedt en sindsdien is het feest zonder Gaatze niet meer compleet. ,,Yn it begjin bin ik hjir noch wolris as besyker west’’, herinnert Gaatze zich. Het heeft hem veel gebracht want sinds zijn optredens bij dit bedrijventoernooi wordt hij steeds vaker gevraagd in voetbalkantines. ,,Ik ha no sels in ferske makke ‘Het is altijd weer een feest in de voetbalkantine’’, vertelt Gaatze. Na de bouwvak komt de single uit. De opnames voor de clip vinden – uiteraard – plaats op de velden van de VVZ.Primeur met nieuwe cd
Bijzonder aan zijn optreden op 18 juni in De Westereen is dat hij voor het eerst zijn nieuwe album S.O.S. ten gehore zal brengen. ,,It is myn earste album, mei tsien ferskes derop. Allegear feestnûmers.’’ Dat is ook wat het publiek vanaf 15.00 uur in de tent achter het sportcomplex kan verwachten. Gaatze: ,,We meitsje der wer in feestje fan.’’ Naast Gaatze Bosma treden ook de Doelleazen uit Buitenpost op. Meedoen is tijdens het toernooi belangrijker dan winnen, maar uiteraard komt er elk jaar wel een winnaar uit de bus. En als je aan een toernooi in De Westereen meedoet kun je een grote beker verwachten. ,,As we wat dogge, dan dogge we it goed’’, stelt Siebolt. Met de traditionele loterij zijn dan ook grote prijzen te winnen, van een mooi Tissot horloge tot een grote tv of een skivakantie.

Flexibele makelaar hoofdsponsor
Het toernooi is ooit begonnen als het ‘Derde Helft Bedrijventoernooi’, maar heeft nu de naam van de hoofdsponsor gekregen: Flexibele Makelaar Bedrijventoerooi. Wieger van der Velde van De Flexibele Makelaar is al jaren als sponsor betrokken bij het toernooi.

Van der Velde is met zijn bedrijf gevestigd in Surhuisterveen, maar is als makelaar regelmatig actief in De Westereen. ,,De Westereen is it meast ûndernimmende doarp fan de regio en dit toernoai is dêr in goed foarbyld fan’’, stelt Van der Velde. ,,Net foar neat dogge der bedriuwen mei út de hiele omjouwing. Dêrom is dit foar my ek in moai toernoai om te sponsorjen, want wy binne sels ek aktief yn de hiele regio Noardeast-Fryslân.’’

Wat de makelaar het meest aanspreekt aan dit evenement is de gemoedelijke sfeer die er heerst. ,,It is echt in feest mei inoar. It feestje nei de tiid makket it ekstra leuk, it is hast in doarpsfeest gelyk. Ik hâld sels net fan fuotbal, dat lit ik graach oan oaren oer. Mar ik help wol graach mei mei it opbouwen en doch allegear hân en spantsjinsten. Foar in protte minsken is dit it earste echte feest nei corona dus we ha der wer sin oan.’’

Eerste echte album Gaatze Bosma

Voor het eerst heeft Gaatze Bosma uit De Westereen een album uitgebracht. Door corona had hij ineens veel tijd om wat anders te doen. ,,Mijn agenda was in één keer leeg. Er stonden vanaf maart 2020 tot en met december 2020 al 92 optredens geboekt die plots niet meer doorgingen, dat voelde heel onwerkelijk’’, vertelt Gaatze. In de coronatijd is de zanger van start gegaan met zijn eigen ‘studio’ en daarnaast heeft hij zijn eigen platenlabel ‘Harde Feiten’ opgericht. Vervolgens is de Westereender lekker aan de slag gegaan met het produceren van muziek waar dit album uit voortgekomen is. Het is een CD vol lekkere meezingers en volkse klanken.

Vanaf vrijdag 10 juni om 13.00 uur staan de 10 nieuwe liedjes op Spotify en is het fysieke album ook via www.gaatze.nl te bestellen.