KOLLUMERSWEACH – Al jaren loopt Niek Sibma uit Muntsjesyl met het idee rond om een eigen Escaperoom te beginnen. Nu hij in Kollumersweach een loods tot zijn beschikking heeft voor zijn eeuwige Kerstwinkel met professionele kerstverlichting, grijpt hij zijn kans.

Niek heeft drie broers. ,,We zijn alle vier heel verschillend, maar hebben één gezamenlijke hobby: escaperooms’’, vertelt Niek Sibma. De afgelopen jaren heeft hij tientallen escaperooms bezocht en elke keer was er wel iets dat tegenviel en waarvan hij dacht: dat kin better.

Toen de unit naast zijn Kerstwinkel vrij kwam twijfelde hij geen moment en besloot hij de ruimte goed te benutten. De ingang naar de Escaperoom is hetzelfde als die van de Kerstwinkel, maar verder staat het één los van het ander. Bij de Escaperoom gaan deelnemers terug in de tijd. ,,Het speelt in het jaar 1910 en – toeval of niet – de deelnemers van de zogenaamde Edison Escape bevinden zich in het huis van Thomas Edison, de uitvinder van onder andere de gloeilamp.’’

Hoewel het verhaal over vroeger gaat is alles wel computergestuurd. ,,Ik hou zelf ook van escaperooms waarbij niet alleen sleutels en codes maar ook bijzondere technieken het verhaal ondersteunen. Bovendien moet het niet te gemakkelijk zijn om te ontsnappen’’, stelt Niek. Zijn escaperoom is inmiddels een paar maanden open en sindsdien heeft dertig procent van de deelnemers het gehaald waarvan de snelste met nog zes-en-een-halve minuut op de klok.

Positieve reacties
Dat er nu al zoveel belangstelling voor zijn escaperoom zou zijn had hij niet verwacht. Dat gaat van mond-tot-mond en de deelnemers komen ook steeds verder weg. Wat de beleving extra bijzonder maakt is de mooie entourage. Hiervoor heeft Niek hulp gehad van Jannie Storm.

,,Zij vond het fantastisch om deze ruimte in te richten en nu had ik er geen drukte van.’’

Tot nu toe zijn de reacties op de Escaperoom allemaal zeer positief. Families, vrienden en/of collega’s (maximaal zes personen) vervelen zich geen minuut in de Escaperoom en zijn zeer fanatiek. Ondertussen zit Niek Sibma achter zijn scherm te genieten van de creatieve oplossingen die de deelnemers bedenken. ,,In principe kun je niks verkeerd doen, je moet ‘gewoon’ heel goed zoeken en logisch nadenken. Waar het meestal op fout gaat is de communicatie. Net als in het echte leven.’’