WESTERGEEST – Werk- Leerbedrijf Dagbesteding De Swaen heeft een be- wogen jaar achter de rug. Het begon met corona, daarna het vertrek van Sjoerd Keizer die met pensioen ging en tot slot de verhuizing van Veenklooster naar Westergeest. Maar, we beginnen dit jaar vol goede moed op onze nieuwe plek, zegt Mattie Postma die inmiddels in Margreet Huizenga een nieuwe compagnon heeft gevonden.

Mattie Postma en Margreet Huizenga kijken tevreden om zich heen in hun nieuwe pand aan de Simmerwei in Westergeest, vlak naast de Ideko en de Bonte Hont. Ook al ging het Mattie wel aan het hart dat ze hun oude vertrouwde plekje in de voormalige Ringobar moesten verlaten. Vanwege een huurconflict hadden we eigenlijk geen keus. Ik kom zelf uit Veenklooster en heb De Swaen daar opgezet, dus dan laat je heel wat achter. Vooral het dorpsgebeuren zullen we missen. Maar we hebben het hier nu ook naar onze zin en eigenlijk is de verhuizing voor onze medewerkers best soepel verlopen, vertelt Mattie. Margreet bevestigt dat. De eerste week hebben we de medewerkers de tijd gegund om te wennen en dat ging best snel. Nu voelen we ons helemaal thuis. We hebben hier een ruime, professionele werkruimte met veel licht en een prachtig uitzicht over het water.

Kwaliteit
Bij de Swaen werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De medewerkers draaien zoveel mogelijk mee bij bedrijven in de omgeving, zodat iedereen zich maatschappelijk gewaardeerd voelt. Zo werken er medewerkers van De Swaen bij PTH, het Veenklooster bos, Kinderopvang Dondersteen, de Zuivelhoeve in Surhuisterveen, de Trije Doarpen, de kerk, Bloemenparadyske, de Fûgelpits, het Lichtpunt en de Spar. Verder verzorgen de medewerkers tuinen bij particulieren en verrichten ze vanuit het pand in Westergeest productiewerk voor de Gamma, Karwei en Bol.com. Ook worden er veel appeltaarten en cakes op bestelling gebakken. Margreet: Op deze nieuwe locatie gaan we niet verder met het lunchcafé, maar mensen kunnen hier wel weer terecht voor een bakje koffie met wat lekkers. Ook kunnen ze hier sneupen in het winkeltje waar we zelfgemaakte producten verkopen. Kwaliteit staat daarbij voorop.

Humor
De Swaen is altijd uitgegaan van de mogelijkheden van de medewerkers. We werken hoofdzakelijk met mensen tussen de 20 en 55 jaar, een dynamische doelgroep. Zij voeren allemaal verschillende werkzaamheden uit, dus geen dag is hetzelfde, vertelt Mattie. Ze vinden het allemaal jammer dat ze door de lockdown niet een mooie opening hebben kunnen houden. We hopen dat komende zomer alsnog te doen. Ook de medewerkers hebben last gehad van de coronamaatregelen. Vooral de periode van maart tot juni.

dat De Swaen dicht moest vonden ze vreselijk. De medewerkers zijn er nu nog weleens bang voor. ‘We hoeven toch niet weer dicht?’ dat De Swaen dicht moest vonden ze vreselijk. De medewerkers zijn er nu nog weleens bang voor. ‘We hoeven toch niet weer dicht?’ , vragen ze dan. Wij geven gewoon Mark Rutte overal de schuld van, lacht Mattie. ,,Dat werkt het beste.’’ Ondertussen proberen ze de humor erin te houden bij De Swaen. Humor is bij ons inderdaad heel belangrijk, bevestigt Margreet. En complimenten geven bij kleine successen. Dan zie je de mensen groeien. Mensen moeten bij ons met plezier naar hun werk gaan. Dat is het allerbelangrijkste. Vragen ze dan. Wij geven gewoon Mark Rutte overal de schuld van, lacht Mattie. Dat werkt het beste. Ondertussen proberen ze de humor erin te houden bij De Swaen. Humor is bij ons inderdaad heel belangrijk, bevestigt Margreet. En complimenten geven bij kleine successen. Dan zie je de mensen groeien. Mensen moeten bij ons met plezier naar hun werk gaan. Dat is het allerbelangrijkste.