Heel Nederland zat op nieuwjaarsdag in spanning voor de buis toen bekend werd gemaakt waar de rode vrachtwagen van de Postcode Loterij dit keer naartoe zou rijden. Het werd uiteindelijk Nieuw-Vennep, waar zes gezinnen een luttele 27 miljoen mogen verdelen. Er werd meteen druk gerekend, want iedereen wil uiteraard weten hoeveel ‘ie heeft gewonnen. Hoe meer hoe beter. Althans, dat zou je denken.

Het is al weer even geleden dat ik de documentaire ‘1 Dorp, 1 Postcode, 43 Miljoen’ zag waarin winnaars van grote geldbedragen in Zeeland hun verhaal deden. Een stuk of vijf miljonairs lieten zien hoe het hen was vergaan na het winnen van de loterij. En je raadt het al: slechts een enkeling was er daadwerkelijk gelukkiger op geworden.

Eén familie staat me nog bij: Sjaak en Carine. Ook zij wonnen een miljoen en konden plotseling alles kopen dat los en vast zat. Hun oog viel op grond van de familie, mooi aan de rand van het dorp. Ook broers en zussen wilden daar maar wat graag wonen, maar hadden simpelweg het geld niet. Dus toen het miljoen goed en wel op de bankrekening was gestort, kocht het miljonairsstel als de wiedeweerga het lapje grond.

In no time werd een luxe villa op het familiale landgoed uit de grond gestampt. Een woning met een geweldige keuken, een fantastische badkamer en een mega woonkamer. Broers en zussen hielden het bouwproces met argusogen in de gaten. Zittend op de bank bleef het lang stil toen presentator Patrick Lodiers vroeg of het voor ruzie in de familie had gezorgd. Die stilte onthulde het prijskaartje dat Sjaak en Carine voor hun droomhuis hadden betaald. Een droomhuis waar familie niet langer over de vloer kwam.
Ik geloof dat loterijen tegenwoordig zogenoemde ‘miljonairstrainingen’ geven. Na het winnen van een groot bedrag krijg je tips en trucs hoe je om moet gaan met die pasverworven rijkdom. Want hoe stap je je stamkroeg binnen nadat je net vijf miljoen hebt gecasht? Iedereen verwacht op z’n minst één biertje van je. En niet alleen vandaag, ook volgende week. Jij hebt immers geld genoeg.

Hoe ga je om met verzoeken van vrienden en familie om geld te lenen? Of brutaler nog: om hen geld te schenken. Jij hebt er immers genoeg van, dus doe niet zo krenterig toch? Goede doelen die massaal aan de
bel trekken, ondernemers met fantastische businessplannen waarvoor ze alleen nog een geldschieter nodig hebben. En ga zo maar door.

Het lijkt allemaal mooi, zo’n megabedrag winnen. Maar het is nog niet zo eenvoudig om ook echt gelukkig te worden van veel geld. Als winnaar kun je onderaan de streep uiteindelijk ook de grote verliezer zijn. Dan ben je net als Sjaak en Carine echt de sjaak.

Nynke van der Zee