‘Hoogtepunt op hoogste punt van Dokkum’; zo kondigt de organisatie van de Admiraliteitsdagen het optreden van zangeres Davina Michelle aan op zaterdagavond 7 september. De 23-jarige Rotterdamse wordt er bijna verlegen van. “Ik ben enorm benieuwd naar Dokkum. Vorig jaar mocht ik optreden tijdens de Tall Ships Races in Harlingen. Daar zat de sfeer er lekker in. Ik hoop dat het in Dokkum net zo’n gezellig feestje wordt.”

Noem de naam Davina Michelle en heel Nederland zingt het refrein van ‘Duurt te lang’ zonder problemen mee. De Rotterdamse zangeres werd vorig jaar in één klap bekend dankzij haar deelname aan het televisieprogramma ‘Beste zangers van Nederland’. Inmiddels staat haar eigen nummer Skyward al wekenlang in de Top 40. En alsof dat nog niet genoeg is, bracht ze onlangs samen met Marco Borsato en dj Armin van Buuren het nummer ‘Hoe het danst’ uit. Het is een rijtje met facts & figures waar ze tot een jaar geleden alleen van had durven dromen. “Het is een rollercoaster”, lacht ze. “Maar gelukkig hou ik wel van achtbanen.”

Voorprogramma’s om van te smullen
Bekijk Davina Michelle’s lijst met optredens je krijgt het spontaan warm. Haar optreden tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum wordt geflankeerd door nog een veertigtal andere festivals waar ze deze zomer van zich zal laten horen. Rood omcirkeld op de kalender staat het optreden in het voorprogramma van de Amerikaanse zangeres P!nk in augustus op het Malieveld in Den Haag. “Dat is zo ontzettend gaaf. Uiteindelijk is het daar allemaal mee begonnen.” Daarmee verwijst Davina Michelle naar haar cover van het liedje ‘What About Us’ van de Amerikaanse zangeres.

Deze cover poste ze in 2017 op haar eigen YouTube-kanaal. In no time werd de video miljoenen keren bekeken. Het leverde haar een compliment van P!nk zelf op, plus een uitnodiging om in het voorprogramma van de wereldster te komen spelen.

“Er is het afgelopen jaar meer gebeurd dan ik ooit voor mogelijk had gehouden”

Toch maakt ze deze zomer heel wat kilometers. Onlangs verruilde ze haar woonplaats Nieuwerkerk voor Dordrecht, maar verder verkassen wil ze niet. “Je ziet mij niet snel in Amsterdam wonen. Al hoewel, zeg nooit nooit. Er is het afgelopen jaar meer gebeurd dan ik ooit voor mogelijk had gehouden”, knipoogt ze. Al dat succes maakt haar echter niet minder onzeker. “Tuurlijk ben ik bij het uitbrengen van een nieuw nummer rete zenuwachtig. Skyward was mijn eerste eigen nummer en ook nog eens in het Engels. En toch zie je dat ook dat goed komt. Dat sterkt me alleen maar in mijn overtuiging dat ik muziek moet maken waar ik me goed bij voel.”

Niet in een hokje
De vraag die ze keer op keer krijgt, is of haar volgende nummer Nederlandstalig of in het Engels zal zijn. Maar in hokjes plaatsen laat ze zich niet langer.

“Alle liedjes die ik uitbreng moeten honderd procent perfect zijn”

Het volgende nummer ligt al klaar om uit te brengen, maar voordat het zo ver is, wordt er nog aan geschaafd en gepolijst. “Alle liedjes die ik uitbreng moeten honderd procent perfect zijn. Ik heb al een liedje in gedachten, maar ik moet nog even kijken of dit ‘m is. Ik wil geen nummer uitbrengen om het uitbrengen. Elke seconde moet goed zijn. Niet dat ik over vijftig jaar mijn nummers terugluister en denk: hmmm, dat had net even anders gemoeten.” Of haar nieuwste nummer in Dokkum al op de playlist staat? Ze haalt lachend haar schouders op. “Dan moet je zelf langskomen!”

“Ik zing het liefst in het Engels, daar voel ik me zelf prettiger bij. ‘Duurt te lang’ was een heel goed uitgepakt ongelukje. En het nummer met Marco voelt als een soort uitstapje. Maar mijn hart ligt bij Engelstalige nummers. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik
niets meer doe waar ik me niet chill bij voel. Je ziet me dus niet meer in tenten of op bruiloften staan. Ik doe echt alleen dingen waar ik achter sta en waar ik me goed bij voel.”