KOLLUM – Luinstra Fietsen heeft in de afgelopen jaren een enorm sterke naam opgebouwd als het gaat om kwaliteit, service en assortiment. De fietsenwinkel van de familie Luinstra is een compleet bedrijf, waar men nog oog heeft voor details.

Een bedrijf met ervaring, hetgeen voor de vele klanten een pluspunt genoemd mag worden. ‘Onze doelstelling is kwaliteit en service, maar nog meer tevreden klanten. Klanten zijn bij ons geen nummers. Wij besteden tijd en aandacht aan de mensen die ons bedrijf bezoeken. Zo is er bij ons de mogelijkheid om bij een elektrische fiets, een middag een proeffiets te mogen gebruiken. Uitzoeken wat bij je past, wij willen miskopen voorkomen in het belang van de klanten,’ aldus nestor Eddy Luinstra, die samen met zijn dochter het bedrijf runt, maar nog meer de eer geeft aan het deskundige personeel, dat ook alles weet van reparaties aan een elektrische fiets.

Het verhaal van Luinstra Fietsen vindt zijn oorsprong in de vorige eeuw in Kollumerpomp, waar Eddy Luinstra in het klein begon. Hij is vanaf de basis, het repareren van fietsen en de verkoop van goede tweedehands fietsen, opgeklommen naar een volwaardig en kwalitatief sterk bedrijf. In 2002 verhuisde het bedrijf naar de Voorstraat in Kollum en weer drie jaar later naar de huidige lokatie, waar Luinstra uitstekend uit de voeten kan. ‘Wij zijn zeer tevreden, niet alleen met de huidige, prachtige zichtlokatie aan de Voorstraat, maar ook wat betreft de ontwikkeling van ons bedrijf. Ik denk dat we dit vooral te danken hebben aan onze werkwijze, waarbij de klanten centraal staan. Wij besteden veel aandacht aan onze klanten en adviseren hen terdege. Het gaat er ons niet eens in hoofdzaak om dat mensen hier kopen, maar tevreden weggaan of natuurlijk nog liever, fietsen. Een van onze pijlers is zeker ook de ophaalservice in de gehele regio. Wij halen en brengen de fiets, bij voorkeur binnen een dag. Dat is ons streven en dat halen we meestal ook, alleen bij complexere reparaties, vooral als er onderdelen besteld moeten worden, kost dit soms meer tijd,’ aldus Luinstra.

Jellie Luinstra, nadrukkelijk bij het gehele proces betrokken: ‘Zoals al gememoreerd, wij streven naar optimale kwaliteit en service. Deze investering doen wij bewust en werken daar ook hard aan. De mensen moeten hier met plezier komen, wij willen graag langdurige en mooie contacten onderhouden. De communicatie is daarbij ontzettend belangrijk, maar ook de mensen waarmee we werken.

 

Allemaal ervaren vakmensen, die alle merken en soorten fietsen kunnen repareren, dus niet alleen de gewone heren-, dames- en kinderfietsen, maar ook de e-bike, de racefiets, de mountainbike enz. Wij hebben een specialist wat betreft elektrische fietsen in huis. We beschikken over vakmensen op alle terreinen en het mooie daarbij is bovendien ook dat ze met elkaar kunnen overleggen in probleem situaties. Het is tegenwoordig niet meer zo dat je dit alleen kunt doen, met de huidige ontwikkeling op het gebied van fietsen moet je over kennis beschikken.’ Luinstra Fietsen, groot in service en kwaliteit, maar ook groot in assortiment. Luinstra voert de topmerken Sparta, Batavus, Qwic en Victoria, maar kan uiteraard ook de merken Gazelle en Koga leveren, om maar een paar te noemen. Fietsen in alle maten en voor iedere leeftijd. Ook Luinstra ziet uiteraard de verkoop van het aantal e-bikes toenemen. Bijna 75% van de verkochte fietsen is inmiddels een e-bike. Doordat de e-bike inmiddels al een aantal jaren op de markt is, heeft Luinstra ook een mooie collectie inruil e-bikes staan.

Eddy Luinstra: ‘De e-bike is natuurlijk een prachtige manier van fietsen. Mensen gaan hierdoor vaker fietsen en leggen langere afstanden af. Ook wordt hij gebruikt voor woon-werkverkeer. Een gezonde manier van buitenzijn, want je beweegt tenslotte. Wij hebben een grote collectie in voorraad.

Bij de aanschaf van een e-bike kom je voor veel keuzes te staan, niet alleen wat betreft de accu, maar ook wat betreft de plaats van de “motor”. Voor, in het midden of achter? Moeilijke keuzes die wij niet kunnen bepalen. Dat kan alleen de koper doen. Natuurlijk kunnen wij adviseren, maar wij zijn van mening dat de praktijk de beste leermeester is. We hebben dan ook een aantal fietsen klaar staan, die de potentiele koper een middag kan gebruiken. Meerdere kilometers fietsen, zowel in een dorp als daarbuiten. Door deze ervaring kan men beter een goede en dus verantwoorde keuze maken. 

Met de keuze van de accu sta je voor het volgende probleem. Ik adviseer altijd om een accu met een grotere mogelijkheid te nemen. Veel mensen beseffen niet dat je met een e-bike vaak grotere afstanden aflegt.’

Ondertussen is ook een van de monteurs aangeschoven. Bij de eerste woorden valt het al op, dat dit een man van de praktijk is. ‘Het sleutelen aan fietsen, dat is een prachtige uitdaging. Iedere fiets is weer anders en ik haal daar mijn voldoening uit. Dat de fiets weer optimaal de deur uitgaat, dat is toch prachtig? Wij hebben een werkplaats met de modernste apparatuur, dat moet tegenwoordig ook, fietsen maken anno 2019 is toch heel anders dan pakweg tien jaar geleden. Wij hebben daarnaast vaak direct contact met de klanten, dat vind ik belangrijk om reparaties optimaal uit te kunnen voeren. Daar moet je toch op zijn minst voor staan. Dankzij de uitstekende randvoorwaarden kunnen wij de reparaties meestal nog dezelfde dag uitvoeren. Ook dat vinden wij een normale service.’

De ontwikkeling op het gebied van fietsen gaat steeds verder. De snelle e-bike, waarbij snelheden van over de veertig kilometer bereikt kunnen worden, gaat niet vaak in Kollum bij Luinstra. ‘Ik denk dat het verzekeringsplaatje en de verplichte helm daar mede debet aan zijn. Toch denk ik dat met het toenemende aantal fietsers op de wegen, ook de “normale” fietsers in de toekomst verplicht zullen worden om een fietshelm te dragen. Persoonlijk ben ik van mening dat dit voor de veiligheid een uitstekende zaak zou zijn,’ aldus Jellie Luinstra. Het verhaal van Jellie Luinstra slaat moeiteloos aan bij het grote assortiment accessoires dat Luinstra Fietsen in voorraad heeft. Van nieuwe banden tot fietstassen, van trappers tot een helm.

Luinstra Fietsen,

Voorstraat 108

9291 CN Kollum

Tel: 0511-454451
info@luinstrafietsen.nl
www.luinstrafietsen.nl