DE FALOM – Een leven in het teken van de paardensport. Dit gaat zeker op voor de familie De Vries van de Auke Jansstrjitte in De Falom. Een belangrijk onderdeel daarin vormt jaarlijks weer de marathon in Driezum/Wâlterswâld. Vooral Jeldau de Vries voelt al weken van tevoren de spanning van deze “thuiswedstrijd”.

‘Ik ben soms zo’n miep, dat ik op de dag van de wedstrijd geen hap door de keel kan krijgen. Doe ik dat wel, dan is de kans dat ik moet overgevengroot. Dat is mij wel eens overkomen. Je wilt in de eigen regio graag goed presteren, zo goed mogelijk voor de dag komen. Ik voel de spanning in mijn hele lijf, maar als ik eenmaal gestart ben is het over. Dan ga ik volledig op in de wedstrijd. Een prachtig parcours, alle hulde voor de mensen achter dit evenement. Zij besteden er veel tijd aan.
 
’Jeldau de Vries staat al een aantal jaren met haar enkelspan pony aan de start in wat door velen de mooiste marathon van Nederland genoemd wordt. De prachtige hindernissen en het fraaie parcours maken er bovendien een topwedstrijd van. Het parcours is beslist niet gemakkelijk, maar biedt voor veel menners met hun chroom, wel heel veel mogelijkheden. En uitdagingen. Een technisch parcours waarop de kleine verkeerde inschatting tijdverlies kan betekenen. Maar ook een parcours waar risico’s durven nemen het verschil kan maken. ‘De onderlinge krachtsverhoudingen zijn minimaal. Dat betekent dat er nog meer spanning op zit. Vorig jaar ben ik derde geworden, ik zie mijzelf niet als een favoriet, misschien een outsider, maar meer niet.
 
’Spreek je over paarden of pony’s, dan beginnen de ogen van de in Buitenpost geboren Jeldau, die aan de Trekwei onder Aldwâld is opgegroeid, te glinsteren. De laatste jaren zijn voor Jeldau niet bepaald gemakkelijk geweest, maar de paardensport biedt haar een prachtige uitlaatklep. Ook het ongeval met haar Shetlander pony, die door vrijwel iedereen afgeschreven werd, liet zijn sporen na. Gelukkig is de pony, mede dankzij de 24/7 uurs waakdienst van Jeldau, er weer volledig bovenop gekomen, met als prachtige hoogtepunt de derde plaats van vorig jaar. ‘Toen een speaker bij een van de hindernissen dit vorig jaar mededeelde, sprongen de tranen mij in de ogen.
Het werd mij emotioneel allemaal wat te zwaar.’
 
‘De marathon geeft je het gevoel van vrijheid. Het is gewoon prachtig om zo gepassioneerd bezig te zijn, samen met je pony en je chroom, in dit geval onze zoon Eeuwe. Mijn man Egbert Jan rijdt met onze andere zoon Jan Egbert ook mee in een dubbelspan. Zij boeken betere resultaten dan wij, maar het gaat om het totaal gebeuren. Samen met je zoon de hindernis nemen op de beste en vooral ook snelste wijze. Dit vraagt ontzettend veel concentratie van ons allemaal. Er volledig voor gaan, proberen feilloos de ideale lijn te volgen. Dit is absoluut geen gemakkelijke opgave. Natuurlijk ga ik voor de winst, als je iedere hindernis zo goed mogelijk wilt afleggen, dan doe je dat. Ik ben echter niet verdrietig of kwaad als we niet winnen. Ik ben tevreden als we alles eruit hebben gehaald wat er inzit. Dat je voor jezelf een goed gevoel hebt, dat is het belangrijkst.
 
’Als geen ander kent Jeldau de Vries het parcours. Een parcours dat ze enkele dagen voor aanvang van de wedstrijd met Eeuwe verkent. ‘Soms in de nacht voor de wedstrijd, als ik van de spanning in bed lig te woelen, sta ik al om zes uur bij de hindernissen. Nog even een laatste controle of ik de hindernissen goed in mijn hoofd heb zitten. Ja, je mag ervan vinden wat je wilt, maar ik steek nu een keer zo in elkaar. Ik wil niets aan het toeval overlaten, want het is tenslotte in je eigen regio, daar wil je goed voor de dag komen. Ik merk steeds vaker dat mensen ons volgen, dat je sommige mensen steeds weer ziet bij een volgende hindernis. Dat is prachtig, maar legt ook wel druk op mij.
 
’Als geen ander weet de familie De Vries ook dat de weersomstandigheden een belangrijke rol kunnen spelen. Extreme hitte en regen zijn volksvijanden nummer een. De hitte van vorig jaar zit Jeldau nog vers in het geheugen.
Het jaar dat de organisatie de moeilijke keuze maakte om de wedstrijd door te laten gaan, maar met minder hindernissen. ‘Een uitstekende keuze. Als rijder en eigenaar van je paard en pony weet je precies hoe ze ervoor staan. Ik wist dat mijn pony er uitstekend voorstond wat betreft conditie. Ik had hem al een aantal weken krachtvoer gegeven.
 
Toch hebben we onze dieren waarmee we aan de marathon aan de start stonden door een veearts laten keuren. Je wilt, nee je mag geen onnodige risico’s lopen. De paarden die goed voorbereid waren stonden dan ook aan de start. Deelnemers die twijfel hadden, meldden zich af. Als wij ook maar een klein beetje twijfel hadden gevoeld, hadden wij er ook niet gestaan. Je moet je verantwoording durven nemen. De gezondheid van je dieren moet op de eerste plaats staan.
 
’In gesprek gaan met Jeldau de Vries over de men-wedstrijden, de marathon, is alsof er een spraakwaterval neerdaalt. De passie, de liefde voor de dieren spreekt in bijna ieder woord. Toch geeft deze waterval van woorden geen drukkende last op de schouders, integendeel het is juist haar enthousiasme die boekdelen spreekt. Zij wil graag haar liefde delen en hoopt dat kinderen zich ook aangetrokken voelen tot de paardensport of in ieder geval het buitenzijn. Contacten krijgen met anderen, samen bezig zijn met iets. De computer een aantal uren laten liggen, op een goede manier bezigzijn met plezier maken en daarbij bewegen en denken. Aspecten die nauw betrekking hebben op de levensvisie van de familie De Vries. Voor de volgers van Menteam Offroad, onder welke naam de familie De Vries ook op facebook staat, is het leuk om te weten dat het tandemspan om 10.27 uur start om hun titel te verdedigen en het enkelspan om 10.30 uur.