Categorie archieven: April

Jan-Michiel van der Gang draagt het stokje over aan Rigtje Monsma

DOKKUM – Het voortbestaan van de Admiraliteitsdagen in Dokkum moet niet afhankelijk zijn van de personen die in de organisatie zitten. Dat stelt voormalig voorzitter Jan-Michiel van der Gang. Hij heeft na tien jaar het
stokje overgedragen aan de 44-jarige Rigtje Monsma uit Dokkum die zich nu de voorzitter van de Admiraliteitsdagen mag noemen. Jan-Michiel blijft achter de schermen actief.

Kijkje in de caravan van zeven Westereender vrienden

DE WESTEREEN – Dat jongeren behoefte hebben aan een eigen plekje bewijzen zeven vrienden uit De Westereen. Een jaar geleden spraken ze nog om beurten bij de ouders thuis af, maar – zo zeggen ze zelf – op een gegeven moment wil je een plek waar je vrijuit kunt praten. ,,Sûnder dat heit en mem yn de rûmte derneist sitte.’’ Nu spreken ze elke week in hun eigen caravan af, in de achtertuin van één van de vrienden.

‘Ik ha it moaiste wurk fan de hiele wrâld’

DAMWÂLD – Van straaljagercockpits en marineschepen tot commando oefeningen en marechaussee acties. Als militair fotograaf staat Jan Dijkstra uit Damwâld overal met z’n neus bovenop. Voor Defensie schiet hij de mooiste plaatjes van collega’s in actie. ,,As ik guon foto’s weromsjoch, krij ik wer pikefel.’’

Adrie en Ed Huisman vangen vluchtelingen op uit Oekraïne

EE – Voor Adrie en Ed Huisman uit Ee kwam de oorlog op zaterdag 5 maart wel heel dichtbij. Op die dag kreeg het echtpaar de vraag van een kennis of zij zeven mensen uit Oekraïne wilden opvangen in hun appartementen. ,,We moesten snel beslissen want ze waren al onderweg naar Nederland’’, vertelt Adrie. Nu – ruim een maand later – zijn ze blij dat ze ‘ja’ hebben gezegd, al hadden ze niet verwacht dat er zoveel bij zou komen kijken.

Oude café in Twijzelerheide maakt plaats voor appartementen

TWIJZELERHEIDE – Drie ondernemers hebben de handen ineen geslagen om café It Wite Hûs in Twijzelerheide te kopen en op deze plek appartementen te bouwen. Het gaat om Sake van der Kloet (50) uit Twijzelerheide, Henk de Bruin (52) uit De Westereen en Henk Feenstra (51) uit Oentsjerk.
Dorpsbewoners zijn blij dat het bouwvallig gebouw uit hun dorp verdwijnt. Tegelijkertijd komen de mooie verhalen over de zestig jaar dat hier een café was weer naar boven.