AN THIEL – CURAÇAO – Goudgeel zandstrand tussen je tenen, een heerlijke hangmat in de schaduw tussen twee palmbomen en op z’n tijd een verfrissende duik in het azuurblauwe water. Voor Annefleur Riemersma (22) uit Kollumerzwaag is het dagelijkse kost. Sinds oktober vorig jaar woont en werkt ze op Curaçao als marketeer. Het verrassende verhaal van een Wâldpyk in de Caribbean.

Tekst: Nynke van der Zee Foto’s: Eigen beeld

Wie regelmatig naar het tv-programma ‘Ik Vertrek’ kijkt, kent ongetwijfeld de afleveringen van Nederlanders die hun geluk beproeven op het zonnige eiland Curaçao. In het geval van Annefleur zou de aflevering beginnen in juli 2023 tijdens een zomerse barbecue van haar stagebedrijf. Met haar diploma Ondernemerschap en Retailmanagement op zak ligt de wereld voor de kersverse marketeer aan haar voeten. Per toeval raakt Annefleur in gesprek met een collega die vol passie over Curaçao vertelt. “Ik wie fuortendaliks entûsjast”, lacht ze, terugdenkend aan dat moment. Daar, onder het genot van een hapje en een drankje, wordt het zaadje geplant voor haar emigratieplannen.

Go with the flow
Annefleur trekt de stoute schoenen aan en verstuurt in de zomervakantie van 2023 maar liefst tien brieven naar diverse marketingbureaus op het eiland. Tot haar grote verrassing krijgt ze een uitnodiging van het bedrijf Caribbean Legacy om kennis te maken tijdens een online meeting. Er is meteen een klik en een week later treft Annefleur in haar mailbox het bericht dat ze is aangenomen. “Ik sprong in gat yn ‘e loft!” Geen tijd te verliezen, want alles moet nog geregeld worden. Van de vliegtickets en het papierwerk tot een appartement op het eiland. “Wêr’t oare minsken alles fan tefoaren planne, bin ik mear fan ‘go with the flow’”, grijnst ze. “Wat dat betreft pas ik hjir perfekt op it eilân. Net ien makket him hjir drok om moarn.”

Op 22 oktober stapt Annefleur bepakt en bezakt in het vliegtuig op weg naar het droomeiland,

“Wêr’t oare minsken alles fan tefoaren planne, bin ik mear fan ‘go with the flow'”

 waar het dagelijks zo’n 28 graden is, met een strakblauwe lucht en een verkoelend briesje. Ze neemt haar intrek in een appartement in de plaats Jan Thiel, op nog geen vijf minuutjes wandelen van Jan Thiel Beach, één van de populairste toeristenbestemmingen op Curaçao. “It is hjir hearlik”, beaamt ze. “Regelmatich tink ik; ik wenje eigenlik gewoan yn it paradys, haha!”

Een nieuwe bestemming
Met veel plezier werkt Annefleur inmiddels een halfjaar als marketeer bij Caribbean Legacy, waar ze onder andere de social-media kanalen van verschillende klanten beheert om de zichtbaarheid op deze platforms te vergroten. Een baan die perfect bij haar past, met gezellige collega’s en fantastische vrijdagmiddagborrels. En tóch is er iets dat knaagt. “It gemis fan freonen en famylje.” De wereld om je heen kan nog zo mooi zijn, uiteindelijk zijn het toch de mensen die je ergens thuis doen voelen, weet Annefleur inmiddels. Vandaar dat ze in juni opnieuw in het vliegtuig stapt, nu met de bestemming Fryslân.

En zo krijgt de aflevering van ‘Ik Vertrek’ ineens een bijzondere wending. Vanaf 17 juni gaat Annefleur namelijk aan de slag als marketing/officemanager bij Bynt Personeel in Dokkum. Een nieuwe uitdaging, waar ze enorm veel zin in heeft. “Ik sjoch oer in tiidsje wol wer. Curaçao sil sawiesa myn fakânsjebestimming bliuwe”, benadrukt ze. 

“Ik ha hjir op Curaçao sa’n soad leard en bin minsken tsjinkaam dy’t ik oars noait kend hie. Mar boppeal ha ik mysels ek better kennen leard.”

“Ik ha mysels hjir op it eilân echt kennen leard”

De ruimte om nog meer jezelf te worden
Daarmee doelt Annefleur op de momenten dat ze ver van huis de tijd had om na te denken. Met meer dan 7800 kilometer tussen Fryslân en Curaçao kan ze letterlijk en figuurlijk afstand nemen van haar vertrouwde omgeving en met een nieuwe blik naar zichzelf kijken. “Ik kaam der achter dat ik ûnbewust best wol folle rekken hâld mei minsken yn myn omjouwing”, legt ze uit. “Ik ha hjir leard om mear nei mysels te lústerjen en te hanneljen fanút myn gefoel. Ik ha hjir de romte krigen om noch mear mysels te wurden. Ik hie noait tocht dat dizze reis my dat bringe soe.”

Met deze wijze levensles als welkome bagage reist Annefleur straks weer terug naar Fryslân. “Oft ik no foar altyd yn Fryslân bliuw? Dat wit ik net, ik sjoch wol wat der op myn paad komt. Ik meitsje hjir op it eilân alle dagen prachtige dingen mei, dy’t ik seker misse sil. Dit avontoer hat der wol foar soarge dat de plannen der lizze om noch in reis te meitsjen en mear fan de wrâld te sjen. Ik bin benijd wat de takomst my bringe sil. Mar ik sjoch der nei út om earst wer nije herinneringen te meitsjen mei myn freonen en famylje!”

Dit bericht is gepost in Mei. Bookmark de link.