Nét iets te weinig ruimte voor al je gereedschap. Een plek voor de opslag van je spullen. Of een werkplaats om aan de slag te gaan. De tien  splinternieuwe bedrijfsunits op het industrieterrein aan de Roazeloane in De Westereen geven iedere ondernemer en particulier letterlijk en figuurlijk de ruimte. Henk de Bruin van De Bruin Isolatie/Iso Noord bouwt het bedrijfsverzamelgebouw en helpt z’n collega’s uit het dorp graag met het najagen van hun ambitie. “Dit is in regio fol mei hurde wurkers, dy’t de romte krije moatte.”

Het aantal ZZP’ers groeit hard in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat er in 2018 meer dan 1 miljoen zelf- standigen zonder personeel actief zijn. Ook in Noordoost Friesland zijn er tal van kleine ondernemers, die vol passie hun eigen bedrijf runnen. “Vaak begint dat klein, maar groeien deze bedrijfjes al snel uit hun jasje”, weet Henk de Bruin. “Dan passen de machines niet langer in de eigen garage of staat de zolder vol met spullen. In zo’n geval is een bedrijfsunit de perfecte oplossing.”

Aantrekkelijke locatie

In het bedrijfsverzamelgebouw komen maar liefst tien losse units, die te huur en te koop zijn. Het gaat om zes ruimten van 48,6 vierkante meter en vier grotere units van 73 vierkante meter. “Het gebouw ligt aan de rand van het dorp op een goede

locatie waar meerdere bedrijven en loodsen gevestigd zijn”, vertelt Henk. “Je kunt daardoor gemakkelijker samenwerken, wat deze locatie zeer aantrekkelijk maakt. Inmiddels zijn er vier verhuurd”, weet Henk. “Dus je moet er bij zijn”, waarschuwt hij.

Klaar voor gebruik

Vanaf 1 oktober zijn de bedrijfsunits beschikbaar. Tot die tijd legt Henk de laatste hand aan de afwerking. “De units zijn direct klaar voor gebruik”, vertelt hij. “Al het leidingwerk voor water, elektra en riolering is aanwezig. Als huurder heb je je eigen elektra- en watermeter, zodat je exact betaalt wat je zelf verbruikt. En iedere unit is goed geïsoleerd conform de nieuwbouweisen en voorzien van een eigen elektrische overheaddeur met loopdeur. Ideaal voor groter materiaal.”

Finishing touch

Een zolder, een keukenblok of een toilet: de finishing touch laat Henk graag aan de huurder/koper van de bedrijfsunit over. “Zoveel mensen, zoveel wensen”, lacht hij. “De ene ondernemer gebruikt de unit puur
als opslag van bouwmaterialen en hoeft dus alleen licht te hebben. Anderen kiezen voor een invulling als werkruimte voor reparaties en herstelwerkzaamheden. Dan is het handig om ook een eigen toilet te hebben. Alles kan.”

Ruimte voor ambitie

Met de bedrijfsunits wil Henk een
boost geven aan de ondernemers- mentaliteit in zijn dorp. “Dit is een regio vol met eigen ondernemers. Wij zijn zelf precies zo begonnen. Ik vind het prachtig om met een bedrijfsgebouw een steentje bij te dragen aan het verwezenlijken van die ambitie. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!”