FEANWÂLDEN/LEEUWARDEN – Buiten is het 10 graden, binnen brandt de houtkachel in de Oostenrijks aandoende Stube, waar je door het glas twee skihellingen ontwaard. Niet van een piste in de Franse of Oostenrijkse Alpen, maar die van Snowcentrum Leeuwarden.

Lees verder onder de foto.

Hier kun je trainen op een kunststofhelling om straks in de echte wintersportgebieden goed voorbereid de blauwe, rode en desnoods zwarte pistes af te dalen. Die voorbereiding is geen overbodige luxe, zegt eigenaar Wigle Westerlaan en natuurlijk zegt hij dat, want hij ziet aspirant-skiërs graag komen. Maar hij zegt het ook, omdat hij weet hoe mensen soms doldriest en niet gehinderd door veel techniek afdalen.

Als het een beetje meezit, wordt dit het eerste volledige winterseizoen voor de inwoner van Feanwâlden. In 2019 nam hij de skischool over van Warrie van der Land, nadat ze samen een paar jaar als compagnons het bedrijf hadden gerund.

Daarvoor werkte Westerlaan als bedrijfsleider bij zijn broer LammertJan, die in Earnewâld eigenaar is van het restaurant De Meerpaal op It Wiid. Seizoenwerk was het. Zomers druk, in de winter studeerde de nu 38-jarige Westerlaan aan de NHL commerciële economie.

Optimistisch
Toen hij in 2019 op eigen benen kwam te staan in het Snowcentrum, toen kon het wat hem betreft wol heve.

Hij zou echter door corona zijn eerste seizoen niet helemaal afmaken, want in maart 2020 gingen de deuren op slot. Vorig seizoen ging hij weer optimistisch van start, maar toen sneuvelden zijn goede voornemers door Covid al in oktober.

Westerlaan stond met lege handen en zonder inkomsten. Hij bood zijn diensten aan aan PEIL, een adviesen inspectiebureau, dat gevestigd is in Grou. En zo reed Westerlaan die winter en de afgelopen zomer door Groningen, om bij particulieren de schade van de aardbevingen en bodemdaling in kaart te brengen. Dat was toen, nu staat hij aan het begin van zijn eerste volledige seizoen, hoopt hij. Hij merkt dat veel mensen geboekt hebben voor een wintersportvakantie en bij hem het skiën willen leren of weer willen wennen aan lange laten, snerpende snowboards en steile hellingen.

Westerlaan: ,,It binne almeast jonge bern en âldere minsken dy’t wy op les krije.’’ De skiërs tussen 20 en 45 jaar zijn in zijn leerlingenbestand ondervertegenwoordigd. De jongsten willen leren, de ouderen wil hun vaardigheden weer testen, onderhouden en verbeteren.
Zo’n tien leraren – vrouwen en mannen – heeft Westerlaan op parttimebasis in dienst. Per uur oefenen er zes leerlingen op een baan, onder toeziend oog van de leraar, die dichtbij is om instructies en correcties te geven.

Enkels en heupen
Skiën op een kunststofhelling is moeilijker dan in de echte sneeuw, legt Westerlaan uit. Ervaren skiërs moeten even een stapje terugdoen. Je kan bijvoorbeeld niet roetsjen op het kunststof, alles komt aan op techniek. ,,Ut de enkels en net út de heupen’’, zegt Westerlaan, die zelf geen les geeft, maar al vanaf zijn achttiende een groot liefhebber van de skisport is. Samen met Marieke Hanenburg regelt hij het organisatorische gedeelte van de skischool, de enige in Leeuwarden.

Het aantal skischolen in Friesland is met een stuk of vijf groot in vergelijking met bijvoorbeeld de provincie Groningen, waar er maar één is. Maar intussen hebben zich al honderden skiërs ingeschreven bij Snowcentrum. De wintersportliefhebbers hebben er duidelijk weer zin een na een jaartje gedwongen pauzeren.
Behalve het volgen van lessen kan men in Snowcentrum ook ski’s, schoenen en helmen kopen. Het voordeel is dat men de schoenen op de helling en de latten en snowboards kan uitproberen. Dat is ten opzichte van de reguliere sportzaken een pré. Bovendien kunnen wintersporters hun ski-uitrusting bij Westerlaan huren en meenemen naar verre pistes. Dat scheelt een hoop gedoe in de drukke sportwinkels in de skicentra.

Terwijl de leraren en leerlingen zich klaarmaken voor een les, warmt een tevreden Wigle Westerlaan zich aan de houtkachel: ,,Wy binne wer goed op gong.’’