Dokkum – Afgelopen maand heeft het zusje van Bartje een nieuw thuis gekregen. Dit heuglijk feit kwam tot stand na een adoptieaanvraag van De Groen aan de gemeente Noardeast-Fryslân. De Groen is heel blij met deze uitbreiding en het meisje is zichtbaar uitgelaten in deze nieuwe creatieve omgeving.

Het meisje in deze cryptische omschrijving betreft het bronzen beeld ‘spelend meisje’ van Suze Boschma-Berkhout (1922-1997). Eén van haar bekendste werken is het beeld van Bartje, welke in 1954 in Assen is onthuld. Ook ‘It feintsje fan Menaam’ in Menaldum en ‘Matahari’ in Leeuwarden zijn van haar hand.

Het ‘spelend meisje’ stond vanaf 1964 bij de sporthal naast De Groen van Prinsterschool in Dokkum. Momenteel is De Groen Kunst & Cultuur in de voormalige school gevestigd. Zij willen dé plek in Dokkum zijn waar kunst en cultuur en jong en oud samen komen. Alle lokalen zijn inmiddels ingenomen door kunstenaars van diverse pluimage. Zij verzorgen workshops en organiseren evenementen.

De laatste jaren stond het ‘spelend meisje’ helemaal alleen en onbeschermd voor de nog af te breken sporthal aan de Hoedemakersweg. Omdat dit vrolijke kind precies bij de doelstelling van De Groen past, heeft De Groen begin dit jaar een adoptieverzoek bij de gemeente ingediend. Deze was direct enthousiast en heeft de aanvraag gehonoreerd. Het meisje is door de gemeente, met sokkel en al, uitgegraven en herplaatst bij het plein van De Groen.