DE WESTEREEN/MÁLAGA – Afgelopen januri was het grote moment dan eindelijk daar; de voltallige voetbalselectie van de JO17-1 reisde af richting het zonnige Málaga om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft.

Het uitje werd financieel tot stand gebracht dankzij de goede prestaties in de najaarscompetitie. Elke speler moest aan het begin van het seizoen namelijk sponsors zoeken die een bepaald bedrag per gewonnen punt wilde sponsoren. Doordat het team 28 punten wist te verzamelen, waarmee het tevens kampioen was geworden, was er een mooi bedrag gespaard voor het trainingskamp. Bovendien waren er nog enkele geslaagde acties gehouden die een mooie financiële bijdrage hebben geleverd.

Eerste keer vliegen
Samen met de vier begeleiders, Siebolt de Bruin, Pieter Jan Heidstra, Jan Venema en Gerrit Daleman, reisde de ploeg vrijdagmiddag af naar Eindhoven Airport om vanaf daar te vliegen richting Málaga. Even leek het spannend te worden of het vliegtuig wel op tijd zou worden gehaald, toen net buiten Eindhoven een file voor vertraging zorgde, maar de groep kwam gelukkig nog op tijd aan om in te checken. Voor sommige spelers was dit allemaal toch wel een spannend moment, aangezien het hun eerste keer in het vliegtuig zou worden.

Na een voorspoedige vlucht werd er rond de klok van 20.30 uur geland op het vliegveld van Málaga. Vanaf daar volgde een kort busritje, voordat de ploeg aankwam bij “Hotel Room Mate Valeria”. Toen iedereen samen met zijn kamergenoot hun luxe kamer had opgezocht om hun koffers achter te laten, was het nog tijd voor een klein hapje eten. Gelukkig was de dichtstbijzijnde McDonald’s op slechts 160 meter afstand lopen via het plein genaamd “Plaza de la Marina”, waardoor al snel was besloten wat er op het menu zou komen te staan.

Schaatsen door de straat
Nadat de buikjes vol waren, was het uiteraard nog even tijd om de stad te verkennen. Dit ging natuurlijk niet geruisloos, want er werden direct al diverse liederen op straat gezongen om maar even aan te kondigen dat de jongens van VV Zwaagwesteinde waren aangekomen. Na een bezoekje aan de terrassen van Málaga was het weer tijd om terug te keren naar het hotel, er stond immers een drukke zaterdag te wachten.
Wat de groep onderweg te weten kwam, is dat de straten van Málaga ’s nachts worden schoongespoeld door schoonmakers. Dit zorgde voor gladde taferelen waarbij diverse spelers na een flinke aanloop diverse meters aan het schaatsen waren over de straat. Eenmaal aangekomen bij het hotel werd al vrij snel duidelijk dat niet iedereen direct wilde gaan slapen. Dit was te merken aan het rumoer op de kamers en in de gangen, iets waar het hotelmanagement niet erg blij mee was, zo bleek de volgende dag toen de begeleiding even op het matje werd geroepen.

Koekje van eigen deeg
Na een korte nachtrust was het rond de klok van 09.00 uur tijd voor ontbijt. Vervolgens werd iedereen om 10.00 uur bijeengeroepen voor een spoedoverleg om nog even te benadrukken dat het rumoer op de gangen en kamers de volgende nacht niet weer door de beugel kon. Nadat dit goed duidelijk was gemaakt, was het daarna tijd voor de training. Na een kort ritje in de bus kwam de groep aan bij een mooi stukje kunstgrasveld, waarop de training kon plaatsvinden. Onder leiding van Jan Venema werd een stevige training afgewerkt onder een strakblauwe hemel en een heerlijk zonnetje.
Na de training was iedereen in het begin van de middag eerst even vrijaf. De meesten zochten de bovenste verdieping van het hotel op om een duik in het zwembad te nemen of te chillen op de loungebanken van het dakterras. Om 15.00 uur was het tijd voor een wandeling door de oude binnenstad van Málaga, waarbij enkele prachtige plekken werden bezocht. Na een drankje op het terras werd de weg terug naar het hotel weer ingezet, waarbij onderweg een korte stop volgde in de buurt van een klein waterfonteintje. Binnen de kortste keren vlogen de waterdruppels ons om de oren en boosdoener Gerrit moest het natuurlijk ontgelden. Met man en macht werd hij naar het fonteintje gesjouwd om een koekje van eigen deeg te krijgen. Een half nat pak verder kwam iedereen terug bij het hotel om zich klaar te maken voor de tweede en laatste avond.

Avond vol gezelligheid
Deze avond werd wederom ingeluid met een aantal liederen en dansjes op straat, totdat er een pizzeria was gevonden die het goed vond dat de groep van 19 man een klein hapje kwam eten. Hoewel de kwaliteit van de pizza’s enigszins te wensen overliet, stond de groep even later toch met een volle maag klaar om de terrasjes weer op te zoeken. De grote groep wist gek genoeg een plekje te vinden bij “Neil MacGregor” dat ook wel bekend staat als “The Smallest Irish Pub In The World”.

Het werd een avond vol gezelligheid en er kwamen enkele andere Nederlandse toeristen langs, die verbaasd waren over het feit dat dit jeugdteam van een amateurclub met zijn allen op een trainingskamp in het buitenland was, wat natuurlijk ook heel bijzonder is. Op een gegeven moment was het weer tijd om terug te keren naar het hotel, wat opnieuw gepaard ging met het nodige kabaal. Dankzij de eerdere waarschuwing en een scherp patrouillerende Siebolt en Pieter Jan was het gelukkig wel direct rustig op de gang en in de kamers, waardoor ook het hotelmanagement tevreden was over het verloop van deze tweede en laatste nacht.

Moe maar voldaan
De volgende ochtend was het nog één keer tijd voor een ontbijt, voordat het taxibusje om 09.30 uur klaar-stond voor vertrek richting het vliegveld. Eenmaal in het vliegtuig werd er nog volop nagesproken over alle belevenissen van de afgelopen dagen. Aangekomen in een druilerig Eindhoven werden snel de auto’s weer opgezocht voor vertrek richting De Westereen. Onderweg werd er nog even een klein hapje gegeten en uiteindelijk werd iedereen rond 18.15 uur ’s avonds weer thuis afgeleverd, moe maar zeer voldaan na een geweldige belevenis in Spanje!

Bij deze wil de voltallige selectie dan ook iedereen van harte bedanken die als sponsor heeft bijgedragen aan dit onvergetelijke uitje!