‘Spelen en trainen met de beste voetbalvrouwen van Nederland is geweldig’

Het voetbalavontuur van Tiny Hoekstra (26) uit Rinsumageest begon bij VCR. Al snel was duidelijk dat de dorpsclub een talentvol meisje in de gelederen had. Dat merkte ook sc Heerenveen op, waar ze uiteindelijk negen seizoenen speelde. In 2021 maakte Hoekstra een prachtige transfer naar Ajax. Recentelijk zat de aanvalster zelfs ruim een week bij de selec- tie van het Nederlands vrouwenteam. We polsten haar ervaring(en).

Tussen de jongens
Menig meisje heeft het meegemaakt. Voetballen met of tegen louter jongens. Hoekstra kan erover meepraten. Seizoen in en uit was zij vaak het enige meisje op het veld, omringd door jongens. “En maar denken dat ik er weinig van bakte. Na afloop piepten ze wel anders”, zegt Hoekstra met een glimlach. Van de F-pupillen tot en met de B1 speelt ze bij VCR tussen de jongens, doorgaans in hetzelfde team als haar broers. Een meisje met talent. Aanvallend sterk. Ze maakt de nodige goals en levert nog meer assists. En wat de stand ook is, ze blijft knokken. “Hard werken en nooit opgeven, dat heb ik vanuit huis meegekregen.” Vanuit VCR B1 verkast Hoekstra naar de vrouwen van sc Heerenveen. Ze mag zich eerst bewijzen in het zogeheten talententeam.

Van Heerenveen naar Amsterdam
Wennen is een woord wat een paar keer valt tijdens ons gesprek. Het eerste en misschien wel grootste wennen begint in Heerenveen. “Binnen twee maanden maakte ik de definitieve stap van het talententeam naar het eerste. Bij VCR speelden we vaak in de tweede klasse. Fysiek voetbal en geen hoogstaand niveau. Bij Heerenveen werd het spel technischer, tactischer én lag het tempo hoger. Ik was vijftien jaar en speelde tussen de nodige ervaren vrouwen. Ik ben daar snel volwassen geworden, iets waar ik nog steeds de vruchten van pluk.” 

Verhuizen naar Amsterdam
Hoekstra groeit in Heerenveen uit tot een vaste kracht die haar aanvallende impulsen met regelmaat omzet in een goal of assist. In de zomer van 2021 levert dat een droomtransfer naar Ajax op,

waarmee ze na negen jaar Heerenveen een nieuw avontuur aangaat. “Ajax kwam uit in dezelfde competitie, dus ik kende de club en hun vrouwenteam goed. Als kind was ik al fan van Ajax, dus voor mij was het een droom die uitkwam. Ergens was ik toe aan die stap. Ik aard goed in deze omgeving. Het topsportklimaat van Ajax uit zich in veel zaken, denk aan zesmaal per week op de club zijn, het trainingsniveau, de hogere intensiteit, voedingsschema’s, krachttraining, sporttesten en werken met data en videobeelden. Hierdoor blijf ik mij ontwikkelen.”

Belletje van Andries Jonker
De uitstekende prestaties van de blonde aanvalster van Ajax vallen niet alleen in de eredivisie op. Hoekstra, die dit seizoen wat doelpunten betreft een moyenne van 1-op-1 heeft, staat op de radar van de KNVB. Begin februari gaat de telefoon. Andries Jonker, bondscoach van de vrouwen van het Nederlands voetbalelftal, belt. Hoekstra, op dat moment thuis in haar woning in Amsterdam-Oost, neemt ietwat gespannen op. “Jonker vertelde dat ik was opgenomen in de selectie voor het vriendschappelijke tweeluik tegen Oostenrijk. Stiekem hoop je op zo’n telefoontje. Spelen voor je land is het hoogste wat je op nationaal niveau kunt bereiken. Ik was ontzettend blij. Met een glimlach van oor tot oor heb ik meteen mijn ouders gebeld.”

Een ‘hele vette’ ervaring
De Nederlandse voetbalvrouwen, ook wel bekend als de Oranje Leeuwinnen, spelen beide wedstrijden in Malta. De hoop op speelminuten in de eerste interland gaat in rook op als Hoekstra ziek wordt. “Een griepje,

iets verkeerds gegeten; ik was niet fit. Ik kon twee dagen niet trainen en miste daardoor de eerste wedstrijd. Ongelooflijk eigenlijk, want ik ben nooit ziek.” Vier dagen na de met 2-1 verloren wedstrijd revancheren de Leeuwinnen zich door Oostenrijk met 4-0 te verslaan. Hoekstra zit niet bij de wedstrijdselectie, waarschijnlijk vanwege haar eerdere verzuim en het missen van trainingen. Toch kijkt ze terug op een gedenkwaardig samenzijn. “Het was een hele vette tijd. Ik ben goed opgevangen, al kende ik de meeste speelsters natuurlijk wel. Dit smaakt naar meer.”

Voetbaldroom
Van VCR naar Heerenveen, van Heerenveen naar Ajax en van Ajax naar Oranje. Er zit een fraaie stijgende lijn in de loopbaan van Hoekstra, die recentelijk genoot van het samenspelen met gelouterde profs als Lieke Martens, Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen. “Het verschil met Ajax was groot. Bij Ajax ben ik gewend aan hard inspelen, maar hier werd nóg meer geëist. Honderd procent geven is niet genoeg. Alles moet en gaat op het allerhoogste niveau en daarin is het een kwestie van aanhaken of afhaken. Voor mijn gevoel kon ik meekomen.” Spannende tijden breken aan voor Hoekstra. Wordt ze kampioen met Ajax? Mag ze deze zomer mee naar het WK in Australië en Nieuw-Zeeland? Dwingt ze een transfer naar het buitenland af? “We gaan het zien. Ik kijk in ieder geval uit naar de komende maanden!”