DAMWÂLD – Johanna Bruinsma – Dijkstra uit Damwâld en Fryda de Graaf uit Dokkum lopen op 25 juni de Marathon van Sneek en zamelen daarmee geld in voor de kinderafdeling van het Medisch Centrum Leeuwarden. Dit doen ze uit naam van Pieter Anne Prins, het 17 maanden oude buurjongetje van Johanna, die een hersentumor heeft.

Pieter Anne Prins is een vrolijk en open jongetje, dat ondanks zijn ziekte overal de show steelt, volgens zijn buurvrouw. ,,Wij hebben de vrijheid en de gezondheid om dit te kunnen doen. Als wij het zwaar hebben, weten we dat dat na 42 kilometer stopt. Dat geldt niet voor Pieter Anne en zijn gezin. Voor hun gaat het maar door, zonder te weten hoe het verder zal gaan”, vertelt Johanna. ,,Maar ze zijn heel sterk en proberen altijd positief te blijven. Bovendien denken ze vaak eerst ook nog aan anderen, ondanks hun eigen situatie. Toen we de ouders van Pieter Anne vertelden dat we de marathon van Sneek wilden gaan lopen en daar een goed doel aan wilden verbinden en dat we daarvoor aan hen dachten, waren zij degenen die meteen vonden dat het dan voor de kinderafdeling van het MCL moest zijn, en niet voor henzelf. Dat vind ik heel bijzonder.”

Eerste doel al behaald
Zonder ook nog maar een meter van die bewuste marathon te hebben gelopen is het eerste financiële doel van Fryda en Johanna al behaald; met de crowdfunding die zij in het leven riepen haalden ze binnen een week maar liefst
€10.000,- op voor de aanschaf van een Qwiek Beamer en een buidelstoel. Het doelbedrag is daarom opgeschroefd naar €20.000,-.

,,Het is echt overweldigend wat er op ons afgekomen is sinds we die crowdfunding in het leven hebben geroepen”, vertelt Fryda. ,,In die eerste week bleven we maar kijken naar de GoFundMepagina. Grote bedragen, kleine bedragen, het kwam echt uit alle hoeken. Het is hartverwarmend om te zien hoe er wordt meegeleefd.” De keuze om het doelbedrag op te schroeven was snel gemaakt. ,,Toen we het eerste doelbedrag van €9500,- neerzetten voelde dit eigenlijk bijna een beetje brutaal. Zo van: wie zijn wij om zoveel geld van andere mensen te vragen? Maar toen we dat bedrag binnen een week binnen hadden voor de kinderafdeling dachten we: we hebben nog acht weken te gaan tot de marathon. Nu kunnen we toch niet achterover leunen? En hoe mooi zou het zijn om bijvoorbeeld nóg een buidelstoel aan te kunnen schaffen voor de kinderafdeling? Dan kunnen nog meer ouders die in angstige, verdrietige of vervelende situaties zitten met hun kinderen daarvan
gebruik maken”, aldus Johanna.

Bonfatiusloop
Fryda en Johanna vragen om die reden op 21 mei tijdens de Bonifatiusloop in Dokkum aandacht voor Prins MAX, zoals ze hun team inmiddels genoemd hebben.

Die naam Prins MAX verdient nog wel wat uitleg. ,,Prins MAX is een kolibri, getekend door de moeder van Pieter Anne. Pieter Anne heeft twee grote broers van 7 en 4. Om als gezin in verbinding te blijven op het moment dat hij in het ziekenhuis verblijft, heeft hun moeder Prins MAX bedacht. Zowel Pieter Anne als zijn broers hebben een tekening van de kolibri. Thuis kunnen de grote broers bijvoorbeeld kusjes of knuffels aan de kolibri geven om zo deze naar Pieter Anne te kunnen ‘sturen’. Prins MAX fungeert zo als een soort van ‘postbode’ tussen de broers”, vertelt Johanna. ,,Dat vogeltje is nu ook ons symbool geworden.”

Familie voelt zich gedragen
Johanna en Fryda trainen, onder begeleiding van Loopgroep Hugo Veenker, met een schema naar hun eerste marathon toe. ,,Het is voor ons wel wat dubbel. We halen veel plezier en voldoening uit het lopen, maar de situatie
van Pieter Anne kunnen we natuurlijk niet oplossen, hoeveel geld we ook ophalen. Hoe de toekomst er voor Pieter Anne uitziet is nog heel onzeker. Wat
voor ons telt is dat de familie van Pieter Anne zich door deze actie gedragen voelt. Wij wilden die marathon al gaan lopen samen, maar met deze actie eromheen maakt het voor ons een marathon met een gouden randje.”