Het is alweer twintig jaar geleden dat ik haar leerde kennen: Mirjam. Zij was destijds televisiemaker. We werkten bij hetzelfde persbureau en waren samen de eerste werknemers. Dat schepte een band. Een band voor het leven, want nog altijd hebben we contact.

Zo vertelde Mirjam dat het haar droom was om yogalerares te worden. Naast haar werk als regisseur, producent en verslaggever volgde ze daarvoor een opleiding die vier jaar duurde.

Haar droom werd werkelijkheid. Sterker nog, sinds zeven jaar is Mirjam eigenaar van Yogacentrum Leeuwarden. Vorig jaar bewonderde ik haar nieuwe yogaschool die ze na een grondige verbouwing in 2019 had geopend. Een paar jaar ervoor was ze gestopt met haar televisiewerk om volledig voor de yogaschool te gaan.

eind vorig jaar wederom een lockdown. Dit weerhield de eigenaresse niet om ook een derde vestiging te openen, dit keer in Dokkum. ,,Ik ken Dokkum vooral van vroeger. Een deel van mijn familie woont in deze regio, dus als meisje ging ik hier wel op stap’’, zegt Renuka. Bij het pand aan de Keppelstraat, waar voorheen de biologische winkel was gevestigd, had ze meteen een goed gevoel. Brouwerij Dockum Met cadeaupakketten, Friese streekproducten (jam, worst, kaas, mosterd), meer dan 100 soorten speciaalbier uit Friesland, Friese likeuren, wijn, souvenirs en producten van Krúskes hebben ze een divers assortiment. ,,Bijzonder is

Na ongeveer vijf jaar collega’s te zijn geweest gingen we allebei onze eigen weg, maar we bleven elkaar volgen. Om het ritme erin te houden geeft Mirjam online lessen aan trouwe cursisten. Het grootste deel is afgehaakt, dus de inkomsten die ze krijgt zijn een druppel op de gloeiende plaat. Over de toekomst wil ze niet teveel nadenken. ,,Eerlijk gezegd ben ik daar wel wat huiverig voor.’’

Mirjam is denk ik de meest relaxte persoon die ik ken. Ook nu hoor ik haar zeggen: gewoon blijven doorademen, dan komt het goed. Het zegt wat, dat diezelfde Mirjam nu samen met 90 andere Friese ondernemers van yoga-, sporten dansscholen een brandbrief heeft geschreven naar de overheid. Ze willen versoepelingen, juist nu! ,,Beweging en ontspanning zorgen voor een goede gezondheid, minder stress en angst. Dit blijken grote factoren voor corona te zijn. En dan mogen wij straks als laatste in rij weer open? Dat is geen beleid’’, zegt Mirjam.

Wat Mirjam misschien nog wel het meest frustrerend vindt is dat de overheid met een steunpakket voor welzijn en leefstijl komt omdat ze inzien hoe belangrijk

het is om gezonder te leven. ,, En wie moeten dat volgens het kabinet regelen? Ambtenaren en buurtsportcoaches van de gemeenten. Dat terwijl wij als professionals thuis zitten en ons bedrijf moeten sluiten.’’

Cindy en Dirk van SportStudio Dokkum (zie pagina 21) zitten in hetzelfde schuitje en kunnen ook niet wachten om weer los te gaan. Al tijdens de vorige lockdown hebben ze er alles aan gedaan om binnen de veiligheidsrichtlijnen van de coronavoorschriften te werken. Veilig en verantwoord. Ook Mirjam hield zich tot in detail aan alle regels van het RIVM.

Friese burgemeesters die de brandbrief hebben gekregen begrijpen het probleem, maar kunnen niets doen. Mirjam voelt zich een roepende in de woestijn. Met haar yogalessen heeft ze al vele deelnemers geleerd in stilte te leren luisteren naar het lichaam dat heel subtiel aangeeft wanneer de grens is bereikt.
Maar wie luistert er nu naar Mirjam?

Klasina van der Werf