MARRUM – Hoe het met de zaken gaat na twee jaar corona? ,,Het gaat als een trein”, grapt Ids Weidenaar, stationschef van de Pannenkoektrein in Marrum. ,,We zijn druk aan het uit-breiden, er komen vier slaapwagons bij waarin we zeven hotelkamers huisvesten. Die zijn hopelijk in de zomer klaar.”

Lees verder onder de foto.

Naast de slaapwagons heeft de stationschef nog iets nieuws: hij lanceerde onlangs een eigen speciaalbierlijn, genaamd Spoorbier. ,,Een blondbier met appel, een triple met kaneel en een alt-bier met stroop”, somt Weidenaar op. ,,Het zijn smaken die passen bij onze pannenkoeken en hebben treingerelateerde namen hgekregen: de Conducteur, de Machinist en de Stoker.”

Weidenaar werd twee jaar geleden de stationschef van de Pannenkoektrein. Als horecaonderne-mer wilde hij altijd al graag zijn eigen speciaalbier op de markt brengen. ,,Dat is natuurlijk een heel proces. Ik ben zelf geen brouwer, maar ik weet wel van smaak. Ik kwam uit bij Tsjerkebier in Eas-terwierrum. Een heel sympathieke brouwer, die een deel van de winst investeert in het renoveren van oude kerken. Zij hebben bier met namen als ‘Dissipel’, ‘Hillich Wetter’ en ‘Lichte preek’, na-men verwijzend naar de kerkcultuur. Dat sprak mij aan.

Ik wilde in diezelfde trend door. We ble-ken een hele goede match en zodoende was de samenwerking snel beklonken!”

Het speciaalbier komt vanzelfsprekend op de menukaart van de Pannenkoektrein, maar ook in cadeauverpakkingen in de Spoorwinkel én bij delicatessenzaken, toeristische winkels en andere winkels in de regio. Dat zijn onder andere Ut Streekie in Leeuwarden, Miss Vino in Dokkum, Bak-kerij van der Bijl (verschillende locaties), Lokaal 9 in Burgum en Kadowinkel Ter-Sted in Ferwert.

Een uitje voor jong en oud
Sinds de start van de Pannenkoektrein hebben al veel mensen uit heel Nederland de trein be-zocht voor een totaalbelevenis. De doelgroep? ,,Van nul tot honderd en alles wat daar tussen zit”, zegt Weidenaar. ,,Kinderen vinden het hier fantastisch vanwege de beleving. Je krijgt hier niet een menukaart maar een ‘dienstregeling’, je krijgt hier niet een ijsje als toetje maar een ‘stoomafblazer’ en natuurlijk wordt je kaartje geknipt door een echte conducteur. Maar ook oude-re gasten vinden het hier geweldig. Nog niet zo lang geleden kwamen er twee mannen, 80+, ge-zamenlijk naar de Pannenkoektrein.

Zij waren vroeger beide conducteur geweest en wilden graag eens onze trein bekijken”, vertelt Weidenaar. ,,En zo komen er nog veel meer treinliefhebbers uit heel Nederland hier naartoe. Nederland telt misschien wel een miljoen treinliefhebbers. Die willen graag meer weten over de technische specificaties van de trein.”
Als stationschef heeft Weidenaar zelf ook een passie voor treinen. ,,Je moet hier ook wel passie voor hebben wil je een goede beleving kunnen bieden. Alleen horecaondernemer zijn is niet ge-noeg, je moet ook de kennis hebben en een beetje theatraal zijn. Dat zijn onze medewerkers ook. Ik heb liever iemand in dienst die sociaal en betrokken is, dan iemand die alle horecadiploma’s op zak heeft maar het kunstje niet helemaal begrijpt. Met plezier onze gasten een leuke spoorse er-varing kunnen bieden, dat is wel belangrijk.”

Streamer: ‘Kinderen – maar ook ouderen – vinden het hier fantastisch vanwege de beleving’