DRIEZUM/WÂLTERSWÂLD – De Fryske Wâlden staan eind juli drie dagen lang in het teken van de Paardendagen. De unieke hoofdattractie is het Open Fries Kampioenschap Paardenmarathon: menners, paarden en pony’s trotseren elf spectaculaire hindernissen in Driezum, Wâlterswâld en Damwâld, onder toeziend oog van duizenden bezoekers. Maar er is meer, veel meer. ,,We hebben een breed aanbod aan activiteiten, voor jong en oud. Ons evenement is een fantastische belevenis voor iedereen”, vertelt Saakje van der Valk, voorzitter van de Stichting Paardendagen Driezum-Wâlterswâld.

Elk jaar werken er 150 tot 200 vrijwilligers mee aan het organiseren van het driedaagse spektakel en het opbouwen van de hindernissen. Saakje is al een paar jaar voorzitter, maar omdat de Paardendagen in coronatijd twee jaar lang niet konden doorgaan, beleefde ze vorig jaar haar ‘vuurdoop’. ,,Dat gold voor een groot deel van het bestuur: we hebben veel nieuwe leden. De ‘oude garde’ staat ons gelukkig ook nog steeds met raad en daad bij.”

De Paardenmarathon
Saakje zei het al: de Paardenmarathon is uniek. ,,Je vindt nergens zo’n menwedstrijd met duizenden mensen in het publiek en elf hindernissen die prachtig aangekleed en ronduit spectaculair zijn. Dat maakt het voor de menners en bezoekers een fantastische belevenis.” Ze vervolgt: ,,Er doen ook 25 aanspanningen uit België mee. Zij hebben het evenement helemaal ontdekt en vinden het geweldig. Hun campers en caravans staan die week overal in de drie dorpen. Net als die van allerlei andere gasten overigens: de campings en dorpen staan vol met bezoekers van de Paardendagen. Als je ziet wat hier allemaal neerstrijkt uit binnenen buitenland: je kijkt echt je ogen uit.”

Internationale hoefsmeedcompetitie
De enthousiaste voorzitter vervolgt: ,,We hebben vorig jaar een aantal vernieuwingen doorgevoerd, zoals een hoefsmeedcompetitie op de Boerendag. Dat was een groot succes. We doen het dit jaar weer, maar wel wat professioneler en verdeeld over de drie Paardendagen. De deelnemers én juryleden komen namelijk niet alleen uit Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld Denemarken, Italië, Duitsland en Frankrijk. We voelen ons zeer
vereerd dat zij speciaal hiervoor komen.”

Foodtruckfestival ‘Hynders en Hapkes’
Een ander nieuw onderdeel van vorig jaar dat eveneens terugkeert, is het Foodtruckfestival op het hoofdterrein. ,,Zowel op de vrijdag tijdens de Paardenmarathon als op de zaterdag tijdens de Boerendag staan de eettentjes op wielen klaar. We zagen vorig jaar al dat dit veel mensen trekt: lekker eten, muziek erbij en een gezellige sfeer. Echt genieten!”

Grootste reuzenrad van Nederland
Dat Saakje naast het voorzitterschap ook de PR-functie met verve vervult, is te merken aan het tempo waarop ze alle activiteiten weet op te noemen. Van een terras met een kinderplein plus zandbak, hobbelpaarden en stokpaardjes, tot het grootste reuzenrad van Nederland: er is meer dan genoeg te doen. Voorzitter, bestuur en vrijwilligers doen er duidelijk alles aan om zoveel mogelijk activiteiten neer te zetten voor een zo breed mogelijk publiek.

Simmerjûnspektakel
Op de zaterdagavond vindt bovendien het Simmerjûnspektakel plaats. ,,Elk jaar hadden we op zaterdagavond een show, alleen vorig jaar niet. Dat werd wel gemist, dus dit jaar pakken we groots uit. Het wordt echt een spektakel, met heel veel PK’s’!” Die PK’s komen onder andere van paarden en motoren, in verschillende shows. Maar ook freerunners, geiten en schapendrijvers komen langs. En het NK Gazonmaaierracen belooft eveneens spannend te worden… ,,We noemen het niet voor niks een spektakel!”

‘Geen zomer zonder Paardendagen’
Het enthousiasme is oprecht: de Paardendagen zitten Saakje nu eenmaal in het bloed. ,,Ik ben opgegroeid in Wâlterswâld en heb het evenement met de paplepel ingegoten gekregen. Er was geen zomer zonder Paardendagen: bij mij
in de straat bouwden mijn neven hindernissen, ik was er vaak bij met mijn nichtje. Op een gegeven moment pak je ook eens een verfkwast en zo rol je erin.” Saakjes vader deed bovendien mee aan de Paardenmarathon. ,,Hij is zelfs een paar keer kampioen geweest. Die spanning vooraf en continu de hindernissen nalopen in je hoofd om geen enkel steekje te laten vallen: ik heb het allemaal meegekregen.”

‘Ook als je geen paardenfan bent, kun je je hier uitstekend vermaken. Het is echt het mooiste evenement van Fryslân!’

 

Met elkaar, voor elkaar
Maar het allermooiste van het evenement vindt Saakje toch dat het echt ‘met elkaar, voor elkaar’ gebeurt. ,,Wat we met z’n allen, sponsoren en vrijwilligers, elke keer neer weten te zetten vind ik echt geweldig. De ontlading op zaterdagavond is altijd groot: als het showprogramma voorbij is, zeggen we tegen elkaar: dat hebben we toch maar weer mooi gedaan. Zelfs de ‘opruimmaandag’ waarop we alles in één dag afbreken, is geweldig.”
Met vereende krachten
Maar zover is het gelukkig nog lang niet: op het moment van het interview zijn de hindernisbouwers druk bezig met de voorbereidingen. ’s Avonds na het werk en weekends wordt met vereende krachten gewerkt aan spectaculaire hindernissen. ,,We rouleren elk jaar met hindernissen en er zijn ook altijd een paar nieuwe bij. Zo wordt de ‘wettermûne’ dit jaar vervangen voor een geweldige nieuwe hindernis.”

Het geheim van de Paardendagen
Wat is nu eigenlijk het geheim van de Paardendagen? Waarom is het voor inwoners van deze regio, maar ook voor toeristen leuk om hier naartoe te komen? ,,Er is echt voor iedereen wat te doen, het is een heel breed evenement voor jong en oud. Ons evenemententerrein is maar liefst zeven hectare groot. Ook als je geen paardenfan bent, kun je je hier uitstekend vermaken. Het is echt het mooiste
evenement van Fryslân!”