DE WESTEREEN – De eerste Bed & Breakfast in De Westereen is een feit. Burgemeester Klaas Agricola van de gemeente Dantumadiel opende deze zomer B&B De Oase aan de Oastersingel 15 in De Westereen. Voor Marijke Dam en Peter Attema kwam daarmee een langgekoesterde droom uit.

Lees verder onder de foto.

Marijke en Peter groeiden allebei op in de ‘klei’, maar vooral Marijke had altijd al de wens om naar De Westereen te verhuizen. ,,We winkelden vroeger altijd bij Sake Sakelijk en als ik daar dan was dacht ik: in dit dorp wil ik later wonen. Via omzwervingen is dat nu werkelijkheid geworden’’, lacht Marijke. Ook had ze altijd al in haar achterhoofd het idee om een Bed & Breakfast te beginnen. Achter hun huis aan de Oastersingel zag ze samen met Peter haar kans schoon.

,,Ons eigen huis is nog steeds niet klaar. Het was een bouwval toen we het ruim drie jaar geleden kochten. Maar van het oude hokje achter ons huis hebben we nu een prachtig vakantiehuisje gemaakt, een soort Tiny House’’, vertelt Marijke.

De ruimte was beperkt. De woning heeft een oppervlakte van vijftien vierkante meter. ,,We moesten dus creatief zijn’’, zegt Peter die in het dagelijks leven installateur is. In de weekenden heeft hij vooral het technische werk verricht. Marijke is verantwoordelijk voor het denkwerk, het schilderen en het interieur. Het resultaat mag er zijn. Het tweepersoonshuisje is van alle gemakken voorzien. Sinds de opening zit De Oase elke week volgeboekt met gasten uit heel Nederland. ,,Mensen komen vooral uit het Zuiden van het land, de Randstad en er was zelfs eens een Braziliaan’’, vertelt Peter. De meeste vakantiegangers komen naar deze regio om te fietsen in de Wâlden. ,,Ze vinden het hier allemaal prachtig.’’ Marijke en Peter zijn ontzettend trots op hun eigen B&B. Ondertussen werken ze hard aan de verbouwing van hun woning.

Naar verwachting zal het nog wel twee jaar duren voordat deze af is. Voor de tuin heeft het stel alweer nieuwe plannen. Marijke: ,,We zouden hier graag een theetuin realiseren voor mensen uit verzorgingshuizen.

Als zorgmedewerker heb ik zelf gezien hoe fijn het voor ouderen, maar ook voor hun mantelzorgers is dat ze even een leuk uitje hebben met koffie en een lekker gebakje erbij. Dat zou ik graag voor anderen willen doen. Ik hou van mensen. En van dit dorp. We voelen ons hier vanaf het eerste moment helemaal thuis.’’