‘We raden toeristen ons beroemde broodje gezond aan’

DOKKUM – Dokkum wordt steeds bruisender. Dat stelt Anna Smits, bekend van meerdere horecazaken in de regio. ,,Je merkt dat steeds meer toeristen Dokkum weten te vinden. En geef ze eens ongelijk, Dokkum is zo’n leuke stad.’’ Zelf draagt ze haar steentje bij met de vernieuwing van de Dockumer Sluys, de entree aan de zuidzijde van Dokkum. Speciaal voor deze toeristenkrant vertelt Anna over de grote verbouwing.

Er zijn al heel wat plannen geweest voor het opknappen van de Dockumer Sluys. Sinds het vertrek van de supermarkt C1000 in 2010 zijn er al verschillende ontwerpen gemaakt voor de herinrichting van de Dockumer Sluys. Maar de beroemde broodjeszaak van Haagens is altijd gebleven. ,,Haagens bestaat al meer dan veertig jaar en is een begrip in Dokkum en omstreken’’, zegt Anna. Ze is er dan ook trots op dat deze populaire lunchroom is uitgebreid en een hele nieuwe uitstraling heeft gekregen. ,,Alles is mooi ruim, modern en licht. Behalve de wc, die is roze, zelfs de heren-wc. Dat verwachten de mensen niet.’’

Verbinding met de stad
Wat gelijk is gebleven is de kaart. ,,We hebben veel klanten die op een vaste dag langskomen en altijd hetzelfde broodje bestellen. Dus daar veranderen we niks aan. Toeristen raden we ons beroemde broodje gezond aan. Dat is echt wel hét broodje van Dokkum.’’ Ook de buitenkant richting het centrum van Dokkum wordt helemaal opgeknapt. Om verbinding met de stad te maken komt er een open poort waarbij de oude palen weer terug worden gebracht. Met Sylvester Adema als architect

komen sowieso vele oude elementen weer terug. Zo probeert Anna het steegje dat Haagens met het naastgelegen restaurant KB verbindt in oude ere herstellen. ,,Dit willen we graag bestraten met van die mooie gele steentjes en ik probeer te achterhalen hoe deze steeg vroeger heette. Dan kunnen we de historische straatnaam weer terugbrengen.’’

Grote stadstuin
Met de opening van de nieuwe lunchroom van Haagens is de eerste fase afgerond. Ondertussen wordt druk gewerkt om het restaurant KB uit te breiden. ,,We merken dat mensen het sinds de coronatijd fijn vinden om wat ruimer te zitten. Ook zijn er steeds meer aanvragen voor grotere feesten of bruiloften. Alles wordt straks heel open, met veel glas en veel groen. Het wordt één grote stadstuin.’’

‘Aangezien Dokkum echt een toeristenstad is geworden mag een winkel met streekproducten niet ontbreken’

De plannen voor een versmarkt zijn voorlopig geparkeerd. In plaats daarvan is Anna in gesprek met boeren en andere ondernemers over het creëren van een streekwinkel. ,,We hebben fantastische producten dichtbij, daar moeten we iets mee doen.

Toeristen vinden dat ook mooi en aangezien Dokkum echt een toeristenstad is geworden mag zo’n streekwinkel niet ontbreken. Deze producten kunnen we ook weer gebruiken in onze lunchroom en bij KB kunnen we bijvoorbeeld een regioplank serveren.’’

Leuk team
Anna hoopt dat de tweede fase – de uitbreiding van KB – voor de kerst klaar zal zijn. Dan is er nog een derde fase en die bestaat uit de bouw van de appartementen boven de zaak. ,,Het worden compacte huurappartementen waarbij we ons vooral richten op een jonge doelgroep die voor het eerst op zichzelf komen wonen. Het idee is dat hier dan een soort community ontstaat waarbij de bewoners bij Haagens gezamenlijk een broodje kunnen eten. Ik hoop dat deze appartementen volgend jaar klaar zijn.’’ En zo wordt ook de zuidzijde van Dokkum weer aantrekkelijk voor zowel inwoners als toeristen. Tot slot wil Anna graag benadrukken dat ze een heel leuk team hebben. ,,De mensen zijn tenslotte het belangrijkste. We hopen dat bezoekers hier met een glimlach binnenkomen en met een nog grotere lach weer naar buiten gaan.’’