KOLLUMERZWAAG Op zondag 27 september is het precies dertig jaar geleden dat Reinder van der Veen uit Kollumerzwaag ziek werd. Het is de dag dat de diagnose ‘acute leukemie’ werd gesteld. Hij had dertig procent kans om te overleven. Nu loopt de 33-jarige Reinder op diezelfde datum zijn eerste marathon. Voor KiKa!

Het was de bedoeling om de marathon in Berlijn te lopen. Door de coronacrisis gaat dit niet door. “Dan organiseer ik het zelf “, was Reinder van der Veen zijn eerste reactie. “Deze datum is voor mij zo speciaal, ik wil graag íets doen. Daarom loop ik de marathon nu in de omgeving van Kollumerzwaag. Veel mensen en bedrijven uit de regio hebben mij al gesponsord. Zij kunnen nu zelf komen kijken”, vertelt Reinder die de route al heeft uitgestippeld (zie kaart). Dat was nog een hele puzzel, want het moet wel precies 42,2 kilometer zijn.

Aangrijpend
Aanleiding voor Reinder om geld op te halen voor KiKa was zijn bezoek
aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. “Dat ziekenhuis bestaat nog maar een paar jaar en iedereen die als kind kanker heeft gehad moet hierheen voor controle. Vorig jaar kwam ik hier voor het eerst. Het greep me enorm aan om al die kinderen daar te zien met kaal hoofd en slangetjes voor sondevoeding in de neus. Ik herkende mezelf van de foto’s van toen ik klein was. De tranen liepen me over de wangen. Ik dacht: hier wil ik voor strijden.”

Verschrikkelijke tijd
Omdat Reinder nog jong was toen hij ziek werd kan hij zich er heel weinig van herinneren. Hij weet nog dat ze vaak naar het ziekenhuis moesten. “Voor mijn ouders moet het een verschrikkelijke tijd zijn geweest. Dat besef ik me nu helemaal omdat ik zelf vader ben van twee dochters van 6 en 4 jaar. Precies de leeftijd waarin ik ziek werd. Het was eerst nog onzeker of ik kinderen zou kunnen krijgen vanwege de chemotherapie die ik heb gehad. Gelukkig is het goed uitgepakt. Mijn ouders hebben het heel zwaar gehad. Dat ik enigst kind ben heeft daarmee te maken. Een tweede kindje durfden ze vanwege de vele zorgen niet aan.”

Kanjerketting
Met het geld dat Reinder tijdens de marathon ophaalt wordt onderzoek gedaan naar kinderkanker om het genezingsproces te verhogen. De kans dat kinderen de ziekte overleven is in dertig jaar tijd al verhoogd van dertig naar 75 procent. Het streven van KiKa is om dit percentage te verhogen naar 95 procent. Reinder weet uit eigen ervaring dat het iedereen kan overkomen. Hoe klein hij ook was, het zal hem zijn hele leven bijblijven. “Vorig jaar heb ik aan de dokter gevraagd of ik mijn dossier mocht inkijken. Ik wilde precies weten wat er met mij was gebeurd. Ook heb ik gevraagd of ik alsnog kanjerkralen mocht krijgen voor elk bloedprikje dat ik heb gehad.

Als herinnering. Die kanjerketting hadden ze in de jaren ’90 nog niet.” Sponsorgeld
In juni begint Reinder met trainen voor de marathon. Sinds een paar jaar is hij actief aan het hardlopen. Daarvoor was voetbal zijn grote hobby, maar vanwege zijn onregelmatige werk als verpleegkundige kon hij dit niet langer combineren. Hij heeft aan verschillende hardloopwedstrijden meegedaan,maar een marathon bleef tot nu toe uit. Daar gaat 27 september verandering in komen. Hij heeft nu al ruim tienduizend euro aan sponsorgeld binnengehaald. Daar kan nog meer bij. “Ik hoop zoveel mogelijk geld op te halen voor die kinderen in het Prinses Màxima Centrum. Kinderen horen niet ziek te zijn, zij moeten lekker kunnen spelen. Ik verwacht dat het wel een emotioneel moment zal zijn als ik op 27 september de eindstreep haal. Precies dertig jaar nadat ik ziek ben geworden…”

Klik hier voor meer informatie