DAMWÂLD – Jessie Prijs (29) heeft op zaalvoetbalgebied zowel regionaal als landelijk geen introductie nodig. De 23-voudig international van het Nederlands zaalvoetbalteam speelde jarenlang voor de succesvolle zaalploeg van Drachtster Boys waar ze onder meer landskampioen en bekerwinnaar werd en de Supercup won. Vorig jaar streek ze neer in Damwâld, waar ze één van de aanjagers werd van het succesvolle Libertas.

Het kan niet op in het nietige Damwâld, waar het overigens vaak over de prestaties van de mannen van Broekster Boys gaat. Op slechts 300 meter afstand van de voetbalvelden ligt echter Campus Damwâld, waar de in 2019 opgerichte zaalvoetbalvereniging Libertas furore maakt. Een finaleplek voor het landskampioenschap in de Eredivisie viel vorige week niettemin in duigen. In een tweeluik met ZVG uit Gorinchem was Libertas héél dichtbij. Prijs hierover: ,,In Gorinchem verloren we met 2-1. Dat had al niet gehoeven. Wij waren en zijn de betere ploeg, dat wisten zij ook. ZVG speelde erg offensief, daar hadden we moeite mee. In de return in Damwoude wisten we uiteindelijk door de muur te breken. Toen we vlak voor tijd op 2-0 kwamen kregen we nog een grote kans op 3-0. Met nog drie minuten op de klok viel de 2-1 nadat hun keepster ging meevoetballen. Die stand zou verlenging betekenen. Balverlies van mij leidde echter de 2-2 in, waardoor het seizoen ineens was afgelopen. Het was een Mourinho-achtige winst van ZVG. Zuur, maar ook dat is voetbal.” Geen landstitel voor Libertas, wat het dit seizoen moet doen met het winnen van de Open Friese Kampioenschappen (OFK) in Franeker.

Verder bouwen
Enkele dagen na het verlies tegen ZVG behaalde Prijs op het veld wél

een succes, aangezien ze op Hemelvaartsdag met de vrouwen van het Groningse Groen Geel 1 de noordelijke beker pakte. De in Groningen woonachtige Prijs maakt de keuze om alleen verder te gaan op het veld. ,,Het is een intensief jaar geweest. Met Libertas trainde ik op maandag en woensdag, bij Groen Geel op dinsdag en donderdag. Op vrijdagavond speelde ik een wedstrijd in de zaal, de dag erna trad ik weer op het veld aan. Toen Drachtster Boys vorig jaar besloot om zich terug te trekken uit de Eredivisie, wilde ik graag nog een jaar doorgaan op het hoogste niveau. Dat kon bij Libertas. Uiteindelijk is het een mooi seizoen geweest. Persoonlijk heb ik betere jaren gekend, maar de rol die Libertas voor mij in gedachten had heb ik kunnen invullen denk ik. Ervaring brengen, belangrijk zijn binnen het veld en de relatief jonge groep helpen in hun groei en ontwikkeling. Dat is ook waar Libertas voor staat. Een jonge, maar toekomstgerichte vereniging die zich puur focust op het vrouwenvoetbal in de zaal. Met een actief bestuur, aandacht voor groepsprocessen, een prima staf en qua teams een mooie mix van ervaring en talent.”

De landstitel als summum
Wie het stokje van Prijs gaat overnemen is nog niet duidelijk.

Op de vraag wat Libertas nodig heeft om de stap naar de gewilde landstitel te maken is ze helder. ,,Op dit niveau moet je ervaring opdoen en meters maken. Finales en belangrijke wedstrijden spelen. En niet alleen successen behalen, maar ook verliezen en daar lering uit trekken. Je leert vaak meer van een tegenslag. Voor de winter wonnen we alles. Waar Libertas vorig seizoen als één-na-laatste eindigde, stonden we een paar maanden later ineens lange tijd bovenaan. Na de winter golden al andere wetten. Tegenstanders kenden ons en wisten zich beter te wapenen. Dat vergde weer aanpassingsvermogen vanuit ons. Uit zo’n tweestrijd tegen ZVG moet je conclusies trekken. Je bent sterker, hebt zeventig procent balbezit, maar wordt uitgeschakeld. Dat zal een volgende keer beter moeten.” Die volgende keer is Prijs er niet meer bij, maar er blijft genoeg talent en kampioenswaardig materiaal over. Naast Prijs werden Sam Bosma, Thirza Leistra en Silke van der Wal al opgeroepen voor Oranje. En begin mei won Libertas 2 op knappe wijze de KNVB-beker ten koste van Hoogeveen Vrouwen 1. Bestuurslid Jouke Dantuma, een bekende naam in de regio, is achter de schermen ongetwijfeld doende met het creëren van een selectie die hoge ogen kan gooien op het hoogste niveau. De toekomst is hoopvol in Damwâld!