Goed nieuws voor het wedstrijdskûtsje van Dokkum, ze hebben er twee nieuwe hoofdsponsors bij. Het gaat om Romke Hekstra van Hekstra Bedrijven en Sjoerd Wiersma van Wiersma installaties. Het bijzondere is dat beide bedrijven uit Damwâld komen. ,,Miskien moatte we fan de ‘D’ yn it syl aanst wol ‘Damwâld’ meitsje’’, lacht voorzitter Hylke Heidstra van het skûtsje Ebenhaëzer.

DOKKUM/DAMWÂLD – Heidstra is blij met de nieuwe sponsoren. In het 5-jarig bestaan van het Dokkumer skûtsje was Romke Postma van Autobedrijf Postma uit Damwâld hoofdsponsor. Hij vond het tijd om het stokje over te dragen aan een ander bedrijf en nam contact op met zijn collega-ondernemers uit het dorp. Die reageerden meteen enthousiast. ,,Ik blijf wel als subsponsor betrokken bij het skûtsje. Ook draag ik mijn steentje bij om de bemanning af en toe te helpen waar dat kan’’, vertelt Romke Postma die hartelijk bedankt werd door de voorzitter voor zijn financiële steun.

Oud ambacht

Romke Hekstra is vooral onder de indruk van het bijzondere verhaal achter het Dokkumer skûtsje. ,,Skûtsjesilen is net als rietdekken een oud ambacht. Ik vind het belangrijk dat deze geschiedenis bewaard blijft voor het nageslacht. Bovendien zijn wij een Fries bedrijf en als we een kleine bijdrage kunnen leveren aan deze Friese sport, dan doen wij dat graag’’, zegt Romke Hekstra.

Duurzame sport

Sjoerd Wiersma is een echte skûtsjeliefhebber en volgt de wedstrijden altijd op de voet. ,,De schipper van het skûtsje van Heerenveen, Sytze Brouwer, is een kameraad van mij, dus vandaar dat ik het in de gaten houd. Ik hou van de spanning tijdens de skûtsjewedstrijden. Dat Dokkum nu weer een skûtsje heeft vind ik al mooi. En dan komt het schip van oorsprong ook nog uit Dokkum. Hoe mooi is dat?’’, stelt de Damwâldster ondernemer. Als eigenaar van een installatiebedrijf spreekt het hem aan dat het skûtsjesilen een duurzame sport is. ,,Duurzaamheid is binnen ons bedrijf ook een hot item.’’

Sipke Jan Bousema

Naast twee nieuwe hoofdsponsors heeft het skûtsje van Dokkum ook een nieuwe ambassadeur gevonden, te weten presentator/mediaproducent Sipke Jan Bousema. Hij is Fries, skûtsjeliefhebber, geboren in Dokkum en getogen in – hoe kan het ook anders – Damwâld. Of, zoals de nieuwe hoofdsponsors het noemen: Dokkum Súd.