Wat zijn wij als mens waard? In geld dan, bedoel ik. Wat ben ik zelf bijvoorbeeld waard in euro’s? Wat zou iemand voor mij willen betalen? Geen flauw idee. Het werkt namelijk niet zoals bij een huis of een auto, waarvan je de waarde kunt uitrekenen. Of zoals bij een dure fles wijn of een schilderij, waar je op basis van smaak, jaartal of maker kunt zeggen wat het moet kosten. Een mensenleven is niet in geld uit te drukken. Nou ja.

De grootste uitzondering op deze regel is uiteraard een voetballer. In januari begon het mij te duizelen toen bekend werd dat Ajax-middenvelder Frenkie de Jong voor maar liefst 75 miljoen is verkocht aan Barcelona. 75 miljoen. Frenkie is amper droog achter z’n oren en nu al 75 miljoen waard. Dat is zijn prijskaartje. Een bizar bedrag, maar het kan nog gekker.

Diezelfde week was ik voor een interview bij Tymo, die de Noordzeeziekte heeft. Hij wacht nu al jaren op een medicijn tegen deze slopende ziekte. Het geld voor onderzoek is er, maar er kan maar geen knappe kop gevonden worden, die z’n tanden in deze ziekte wil zetten. Dus ligt er 50.000 euro op de plank, waar niets mee wordt gedaan. Frustrerender kan het leven niet zijn.

Aan het einde van het interview had Tymo echter goed nieuws. Eindelijk lijkt er zich een kandidaat te hebben gemeld, die aan de slag wil met het zoeken naar een medicijn. Maar daarmee ben je er nog niet.

Begin januari kwam ik een nieuwsbericht tegen over een zeer zeldzaam medicijn tegen kanker. Het werd bedacht in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en kostte toen zo’n 4000 euro per infuus. Inmiddels is het medicijn doorverkocht aan het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis. En dat durft rustig 23.000 euro te vragen voor hetzelfde infuus. 23.000 euro voor het leven van een kankerpatiënt.
Van alle drie berichten sta ik versteld. 75 miljoen voor een jongeman die wel leuk en balletje kan trappen. Ik kan er met m’n verstand niet bij. Dat is net zo onbegrijpelijk als het feit dat een medicijn dat je leven kan redden 23.000 euro per keer moet kosten. Hoe kun je dit voor jezelf goed praten? Hoe kan de directeur van een bedrijf als Novartis zichzelf nog aankijken in de spiegel?

Alleen de naam Novartis belooft al niet veel goed. Nova is Latijn voor nieuw en dierentuin Artis kennen we allemaal. Kortom; een nieuwe dierentuin met alleen maar roofdieren. Een ding is zeker: wie een prijskaartje hangt aan een mensenleven is zelf geen cent waard.

Nynke van der Zee