KOLLUMERZWAAG – 55.000 kilometer. Zoveel kilometers maakte de speciaal ingerichte Covid-bus van Taxi NOF het afgelopen anderhalf jaar met Covid-patiënten die ontslagen werden uit het ziekenhuis, maar die niet zelfstandig naar huis konden komen.

Toen het taxibedrijf van Jessica van der Heiden werd gevraagd om zogeheten Covid-ritten te verzorgen bouwde ze eigenhandig een bus om en deed ze de eerste ritten zelf. Om te kijken hoe het zou gaan, voordat ze van haar medewerkers vroeg of zij ook deze ritten op zich wilden nemen. Zo’n zeven collega’s waren hiertoe bereid en maakten zo de ritten die ze hun leven lang niet zullen vergeten. ,,Deze mensen waren dan wel ontslagen uit het ziekenhuis, maar er waren zelfs gezonde dertigers bij die nog geen vijf stappen zonder ondersteuning konden zetten. Dat heeft erg veel indruk gemaakt op onze chauffeurs”, aldus Van der Heiden. Voor dergelijke ritten waren vier beschermende overalls nodig per rit. Na ieder contactmoment moest er omgekleed worden. De ritten konden eigenlijk niet uit, omdat ze veel meer tijd kostten dan gebruikelijk, maar Van der Heiden wilde ze desondanks toch graag doen. ,,We zijn al jaren actief in het zorgvervoer. Ik zag dit dan ook als onze plicht en onze chauffeurs vonden dat ook. Zij hebben zich enorm ingezet, terwijl het voor hen ook best lastig was. Het sociale zit in hun DNA. Maar met alle mondkapjes, schermen en andere maatregelen was het lastig om gesprekken te voeren in de taxibus.”

Bijzondere tijd
Het afgelopen anderhalf jaar was vreemd voor Taxi NOF. Van altijd in beweging naar plotselinge stilstand. ,,We hadden op bepaalde regelingen geen recht omdat er werd gekeken naar 2019, terwijl wij juist vanaf begin 2020 een nieuwe grote opdracht hadden. Gelukkig worden wij als taxibedrijf gezien als onderdeel van de zorgketen, waardoor
er continuïteitsgelden beschikbaar waren. Dat is onze redding geweest. We hebben gelukkig alle medewerkers in dienst kunnen houden.”
Ondanks dat er zorgen waren, kijkt Van der Heiden ook wel terug op een bijzondere tijd. ,,Hier op de zaak was het voor het eerst in meer dan vijfentwintig jaar rustig. Voorheen werd je ook wel eens wat geleefd, maar nu hadden we ook echt even tijd voor een kopje koffie met onze medewerkers die bij toerbeurt langskwamen. Dat was dan ook wel weer mooi.”

Personeelstekort
Nu Nederland meer en meer van het slot gaat wordt het ook in de taxibranche weer drukker. ,,Wat betreft zorgvervoer zitten we weer op zo’n 90% van wat we voorheen deden. Het overige vervoer blijft nog wat achter, maar ook dat niveau zit nu op zo’n 70-80%. Schipholvervoer daarentegen moet echt nog weer op gang komen. Stonden we voorheen zo’n tien keer per dag op Schiphol, nu is dat een paar keer per week. Maar we verwachten dat het binnenkort allemaal weer los gaat barsten. Mensen willen er graag weer op uit. Ouderen hebben bovendien een kilometerbudget en dat is bij de meesten nog lang niet op. Dus over een paar weken verwachten we drukte als vanouds.”
Met het losbarsten van de drukte voorziet Van der Heiden echter een nieuw probleem: ,,Personeelstekort.” Over de gehele taxibranche is dringend behoefte aan nieuwe chauffeurs. Wie de juiste papieren op zak heeft of bereid is die te halen, is daarom van harte welkom bij Taxi NOF.